Лугано – между водата и небето

Герб на Лугано: Лугано

 

Лугано е почти перфектно съчетание на швейцарска ефективност и италиански начин на живот, като акцентът е поставен върху стила. Най-важният град в район Тичино и трети по големина финансов център в Швейцария, Лугано може да представлява изненада за мнозина от вас. Местоположението му със сигурност е едно от предимствата на града, особено като се вземат в предвид страхотните гледки към града и езерото от някои от съседните планински върхове.

Лугано

На снимката: Езерото Лугано с най-големия си град;

Известен също със своите паркове и градини, Лугано е мястото, където бихте желали да се разходите, да се повозите на някои от местните лифтове и фуникуляри или просто да се насладите на чаша или две от местното Мерло на фона на прекрасните гледки. Езерото Лугано е идеалното място, където да се насладите на различни дейности: пешеходен туризъм, трекинг, тенис, плуване, парапланеризъм или колоездене. Всяка една от тези дейности е добре развита тук, като местния туристически офис осигурява голямо количество информация за различните маршрути и пътеки, като голяма част от тази информация може да получите и безплатно. Все пак трябва да се предупредени, че цените тук са повече швейцарски, отколкото италиански- както град Лугано, така и районът на едноименното езеро са скъпи дестинации. Най-големият шок може да ви достигне, ако посетите някой от местните ресторанти. Заведения и ресторанти не са евтини тук (същото важи и за района на Тичино като цяло): може да ви се наложи да платите до два пъти повече, отколкото се заплаща за същите неща в съседна Италия, само на няколко километра в южна посока. Виното, макар и местно производство, също е доста скъпо. Ако седнете в някое от местните заведения и си поръчате бутилка от известното местно Мерло, очаквайте да заплатите сума от около 50.00 CHF, a ако искате да пробвате нещо от по-специалните местни реколти, то цената може да бъде и двойна. Ако не споделяте идеята да заплатили за бутилка вино сума, с която може да си заплатите и една нощувка в хотел, то може да поръчате италианско вино, или пък да си вземете бутилки от местното Мерло от някоя енотека. Сред предпочитаните такива места в центъра на Лугано са La Bottega del Vino (Via Pessina 13) или енотека Nonsolovino (Via Balestra 15а).

Лугано

На снимката: Катедралата на Лугано;

В Лугано няма толкова много църкви и паметници, колкото може да се очаква да се видят в град с този размер. Въпреки това непретенциозната църква „Санта Мария дели Аниоли” /1499-1510г./ си заслужава посещението. Нейната обикновена фасада дава път на по-богато изрисувания интериор. Много от стенописите са дело на Бернардино Луини, включително огромното „Разпятие”. Интериорът е декориран с ренесансови фрески от Бернардино Луини и Джузепе Антонио Петрини. Датиращи от първата половина на 16-ти век, те изобразяват сцени от живота на Христос. В църквата се съхраняват редица религиозни артефакти от съкровищницата на манастира.

Сан Лоренцо, разположена под гарата на Лугано, е местната катедрала. Датира от 9-ти век, а камбанарията е от 15-ти век. Голяма част от катедралата е реновирана през 18-ти и 19-ти век. Интериорът съдържа редица фрески, най-старата от които е от 13-ти век, а отделно от това има и съд за покръстване от 15-ти век.

Лугано

На снимката: Интериорът на църквата „Санта Мария дели Аниоли“;

Освен всичко останало, в Лугано имаредица добри художествени галерии. Музео Кантонале д’Арте /Museo Cantonale d’Arte/, разположен на Via Canova 10, е една от тях. Тук са представени произведения, представящи работата на художници от Тичино от 19-ти и 20-ти век, а отделно от това има и интересна колекция от картини, изобразяващи местния селски живот. Представени са картини на Дега, Реноар, Търнър и Клее, както и авангардни творби на съвременни швейцарски художници, както и предмети на скулптурата и фотографията. Музео д’Арте Модерна /Museo d’Arte Moderna/, разположен на Riva Caccia 5, се намира в елегантна вила от 18-ти век, като тук се съхранява общинска колекция на изкуството. Фокусът е върху произведения на изкуството от 20-ти и 21-ви век. Видните творци, чиято работа е изложена в музея, са Франсис Бейкън, Едвард Мунк, Амедео Модилиани и Егон Шиле.
Друга местна забележителност на Лугано е Вила Фаворита, разположена на Виа Ривиера 14, в Кастаньола. Отворена е между Великден и месец октомври. Датираща от 17-ти век, сградата е била собственост на  барон Хайнрих фон Тисен- Борнемиса, като е служила и като място за съхранение на неговата невероятна колекция от Стари майстори. След смъртта му, 800 творби са били предоставени на Мадрид и Барселона /съпругата му била бивша мис Испания/, като все пак във вилата са запазени превъзходните колекции от европейско и американско модерно изкуство. Вилата впечатлява и с чудесните си градини покрай езерото. Отделете време, за да ги разгледате и да им се насладите. До вилата може да стигнете и пеша, следвайки крайбрежния път /разстоянието се взема за не повече от 30 минути/. Отделно до нея може да се стигне с автобус N1 или с корабче.

Лугано

На снимката: Част от красивите градини на Вила Фаворита;

В близост до Вила Фаворита се намира друга интересна вила- Вила Хеленеум, в която се помещава Музео деле Култура Екстраеуропее /Museo delle Culture Extraeuropee/. Тук е  представена интересна колекция от предмети от Океания, Азия и Африка. Вилата е отворена между вторник и неделя, от 14.00 часа до 19.00 часа. Градините на вилата са много привлекателни. Входът е свободен. До вилата може да стигнете с автобус N1, с корабче или отново пеша.

Лугано

На снимката: Вила Хеленеум;

От Вила Фаворита или Вила Хеленеум, може да последвате пешеходната пътека Сентиеро ди Гандрия, която преминава през Парк Дели Уливи. Паркът е прекрасно място през май и юни, когато към маслиновите дървета, кипариси, лаври, борови дървета и нарове се добавя красиво одеяло от диворастящи билки и цветя. Намиращ се в основата на Монте Бре, паркът се радва на чудесен полутропически микроклимат, радващ се на безкрайна слънчева светлина. За около един час по пътеката ще стигнете до Гандрия- малко селце, което все едно изниква от самото езеро. То е недостъпно за автомобили /макар че може да паркирате доста близо до него/ и е един от най-красивите райони на езерото Лугано.

Ако се върнем отново в град Лугано, то друго приятно място за разглеждане е площад дела Риформа /Piazza della Riforma/. Това е централният площад на Лугано, като на това място през месец юли се провежда традиционният джаз фестивал. Тук се намира датиращата от 19-ти век сграда на градския съвет /Palazzo Civico/. Поспрете тук за да отдъхнете или да пийнете кафе, макар и цените тук също да са неприемливо високи.

Лугано

На снимката: Пиаца дела Риформа;

Туристически офиси:

Основният туристически офис на Лугано е отворен от април до октомври, от понеделник до петък от 9.00 часа до 18.30 часа; в събота от 9.00 часа до 12.30 часа и до 1.30 часа до 6 часа; в неделя от 10.00 часа до 15.00 часа. Офисът е отворе в периода от ноемви до март, но само от понеделник до петък, от 9.000 часа до 12.00 часа и от 13.30 часа до 17.30 часа. Туристическият офис се намира в Палацо Сивико /Palazzo Civico, CH-6901 Лугано/, телефон: 91-913-3232, факс 91-922-7653, www.lugano-tourism.ch. Може да откриете и две допълнителни информационни бюра на регионалните гари: Stazione FFS, CH-6815 Melide, телефон: 91-649-6383, факс 91-649-5613; или Пиацале Стационе CH-6950 Tesserete, телефон: 91-943-1888, факс 91-943-4212.

Туристическият офис в Малкантоне се намира на адрес: CH-6987 Caslano, телефон: 91-606- 2986, факс 91-606-5200, докато туристическият офис на Мендрисиото и Басо Черезио се намира на: CH-6850 Мендризио, телефон: 91-646-5661, факс 91-646 -3348.

Пощенски офис в Лугано:

Централната поща в Лугано е намира на адрес Виа дела Поста 7, CH- 6901. Работно време от понеделник до петък е от 7.30 чада до 17.15 часа, в събота от 8.00 часа до обяд. Има шест други регионални пощенски станции в и около Лугано с подобно работно време: Paradiso CH-6902, Stazione CH-6903, Molino-Nuovo CH-6904, Cassarate CH-6906, Loreto CH-6907, Massagno CH-6908.

Пощенски и телефонни кодове:

Телефонния код за Лугано е 91, а пощенският код е CH-6900.

Пешеходни маршрути около Лугано:

Когато става дума за пешеходни маршрути, един от най-популярните такива около Лугано е петдневната пешеходна обиколка, известна като Вали ди Лугано- това е чуден, но доста тежък маршрут с дължина от около 40 мили, който преминава по протежение на високите планински върхове около езерото, като рядко се слиза на височина под 1500 метра. Пътеката обаче предлага чудесни гледки и е предпочитана от всички любители на походите из природата,

Ден първи (време за ходене около 3½ часа): Астано- Монте Лема;

Вземете автобус или кола до Астано – малко селце на запад от Лугано, намиращо се в близост до италианската граница в района на Малкантоне. От тук трябва да поемете нагоре в посока към Мото дела Кроче /Motto della Croce/. Ще преминете през Ла Форкола /1120 метра надморска височина/, преди да стигнете до билото на Монте Лема. На върха ще видите интересна забележителност- кръст, както и лифт до Миглиеля, където има ресторант, чудесни гледки, както и място за нощувка.

Лугано

На снимката: Финукулярът към Монте Бре, с гледка към Лугано и езерото;

Ден втори (време за ходене между четири и пет часа): Монте Лема- Алпе Фопа;

В никакъв случай не пропускайте изгрева, особено ако денят е ясно и времето е хубаво. От Монте Лема ще може да видите заснежените върхове на Матерхорн и Монте Роса, а това е наистина чудесен начин за начало на деня ви. След това маршрутът продължава по билото, за да стигнете до връх Брено. От тук се разкрива хубава гледка към Малкантоне в ляво, а в дясно се вижда долината Ведаска с нейните разпръснати малки градчета. Продължете към Монте Градичиоли, като в един момент пътеката ще слезе към Баса ди Индемини, а после отново ще се изкачи до върха на Монте Тамаро. След като премине през Мото Ротондо, пътеката ще ви изведе до ресторанта на Алпе Фопа, където може да видите диви кози и други животни, обитаващи природния резерват Алпин.

Ден трети (време за ходене шест часа): Алпе Фопа- Монте Бар;

От Алпе Фопа, следвайтве пътеката към селцата Ривера, Биронико и Каминьоло. В последното от тях, трябва да видите знаците, които водят към Гола ди Лаго, които се намират зад гробището на Каминьоло. Пътеката ще ви изведен до торфени блата преди да стигнете до линията на гребена на Алпе ди Даврозио. Продължете към Мото дела Кроче и връх Чавал Дроса, който се извисява на 1632м. От тук ще видите, Лугано, езерото Лугано, Монте Бре, Монте Сан Салваторе, Денти дела Векия, равнината Магадино, както и езерото Маджоре. Продължете с движението по билото на Монте Бар, за да стигнете до малка хижа точно под върха, където има чудесна панорамна тераса.

Лугано

На снимката: Кръстът на Монте Лема;

Четвърти ден (време за ходене осем часа): Монте Бар- Хижа Пайроло;

След като напусне хижата при Монте Бар, следвайте пътя в южна посока по билото, за да стигнете до Монте Газирола. От лявата страна са склоновете на Вал Каварня, а отдясно са тези на Вал Кола. Продължете на юг към върховете Фойорина и Орес, за да стигнете до планинската хижа Пайроло.

Пети ден (време за ходене пет часа): Хижа Пайроло- Гандрия;

Следвайте пътеката от хижа Пайроло по линията на билото до село Бре, разположено в южния край на пътеката, близо до италианската граница на брега на езерото Лугано. От тук можете да се върнете към Лугано чрез фуникуляр, с автобус, с корабче, или можете да се разходите още пеша. Може да се разходите и до малкото селце Гандрия, от където да вземете корабче до Лугано.

лугано

 

На снимката: Маршрутите в района на Лугано са добре обозначени и лесни за следване;

Съвет за еднодневна екскурзия около Лугано:

Считан за „Цветният маршрут“ от много от местните жители, този еднодневен излет започва с разходка с въжената линия до Монте Сан Салваторе. След като слезете от лифта горе, ще видите пътеката към върха, в близост до ресторанта. Точно под ресторанта пътеката ще ви отведе първо до Чиона, а след това и до Карона, където има четири църкви, като всяка една от тях се слави с прекрасни картини, стенописи и мазилки. След това имате две възможности от Карона. Можете да посетите ботаническата градина на Сан Грато, или можете да продължите към бароковото светилище „Мадона д’Онгеро”, преди да се отправите надолу към селцето Моркоте- едно от най-старите населени места на езерото Лугано. Това малко селце, с тесните си улички и много „пещери“ (малки заведения, които предлагат леки ястия) е наслада за любителите на разходките. Ще намерите голям избор от прясна риба в местните заведения, както и изобилие от малки магазини и кафенета. От тук има редовен автобусен транспорт до Лугано, както и възможност да се върнете до град Лугано с корабче.

 Лугано

На снимката: Крайбрежната алея в Лугано;

Полезна информация за забележителности в Лугано:

1/ Информация за църквата „Санта Мария дели Аниоли”:

Адрес: площад Луини, 6900 Лугано, Швейцария;

Телефон: +41 (0) 91 922 01 12;

Цени на входни билети: Безплатен достъп;

2/ Информация за Катедралата „Сан Лоренцо”:

Адрес: Via Borghetto 2, 6900 Лугано, Швейцария;

Телефон: +41 (0) 91 967 1868;

Цени на входни билети: Безплатен достъп;

3/ Информация за Вила Фаворита:

Адрес: Via Riviera 14, 6976 Castagnola, Швейцария;

Телефон: +41 (0) 91 913 32 32;

Работно време:

Петък-неделя, от 10.00 часа до 17.00 часа /В периода Великден – октомври/;

4/ Информация за Вила Хелениум:

Адрес: Via Cortivo 26-28, 6976 Castagnola, Швейцария;

Работно време:

Паркът е отворен всеки ден от 6.00 часа до 23:00 часа /до 21:00 часа през зимата/;

Библиотеката е отворена от понеделник до петък, от 10.00 часа до 12.00 часа и от 14:00 часа до 17.00 часа;

Цени на входни билети за паркиране: Безплатен достъп;

Как да стигнете до вилата:

-Чрез автобус /Автобус N2 до спирка Сан Доменико/;

-Чрез лодка /вземат лодка/корабче от пристанището в Лугано до Вила Хелениум/

Лугано

Важно: Статията предоставя информация за град Лугано, разположен на брега на езерото Лугано, Швейцария. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението му, как да стигнете до него, полезна информация за работното време и цена на входните билети на някои от местните забележителности, опции за пешеходни разходни около града, информация за местни интересни места. Статията е последно обновявана от нашия екип на 25 Април 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Лугано, разположен на брега на езерото Лугано, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на този швейцарски град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града: