Лутерзе Керк – град Амстердам, Холандия

Лутерзе Керк /Lutherse Kerk./ е проектирана от Адриаан Дортсман (1625-82г.) и е открита през 1671г. Много често за тази църква се използва името „Ронде Лутерзе Керк” /Кръглата църква/, защото тя е първата холандска църква с кръгъл приземен план и две горни галерии, чрез което се предоставя възможност на посетителите да гледат изцяло амвона.

Лутерзе Керк

На снимката: Екстериорът на Лутерзе Керк;

През 1882г. църквата е засегната от пожар, предизвикан от майстори. Пожарът унищожава всичко, с изключение на външните стени. През 1883г. интериорът и входът са възстановени, като те са направени да изглеждат по-различно и по-богато украсени, в съответствие с църковна архитектура от това време. Сводестият меден купол заменя по-ранната оребрена версия.
Поради намалелите посещение се стигнало до затварянето на църквата и нейната деконсекрация през 1935г. Сградата днес се използва от хотел Ренесанс Амстердам като конферентна и банкетна зала.

Лутерзе Керк

На снимката: Днес сградата на църквата се използва за конферентна зала;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Kattengat 2, Амстердам, Холандия;

Как да стигнете до Лутерзе Керк:

-Чрез трамвай /използвайте линии 1, 2, 5, 13, 17/;

Лутерзе Керк

Важно: Статията предоставя информация за Лутерзе Керк, град Амстердам, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до бившата църква, както и повече информация за настоящото предназначение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Лутерзе Керк- град Амстердам, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около сградата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: