Люксембург – столицата на Великото херцогство

Наричан в миналото „Гибралтар на севера“, град Люксембург се издига на естествена крепост. Изключително силни укрепления са били изградени от поредица от владетели през вековете, които използвали в максимална степен природните дадености на района, за да превърнат града в изключително трудна за превземане от враговете крепост. Съществуването на укрепленията продължава до 1867г., когато те са премахнати, а днес върху мястото, където те са се издигали може да видите паркови пространства. Град Люксембург представлява интересна смес от история и съвременен чар. Столицата на едноименното княжество се издига в центъра на богатите земеделски земи на Бон Пейс – широко плато, пресечено от тесни долини.

Люксембург

На снимката: Град Люксембург е пресечен от река Петрус, а гледките към поречието откъм старите укрепления са впечатляващи;

Град Люксембург е разположен на 315км. югоизточно от Амстердам; 189 км. югоизточно от Брюксел и само на 122 км. югоизточно от белгийския град Лиеж. Люксембург-Вил /град Люксембург/ е малката столица на Великото херцогство, като има население от около 95 000 души. Старата част на града се простира по протежение на дълбока долина, докато по-модерната част на града се издига отгоре върху стръмните скали. От тук се открива и чудесна гледка към стария град. Градът е седалище на Съда на Европейските общности и на Европейската Инвестиционна банка, както и едно от трите седалища на Европейския парламент (заедно с Брюксел и Страсбург). Независимо от присъствието на много банки и офис сгради, град Люксембург е запазил своята провинциална атмосфера. Около 60% от населението тук са чужденци, така че няма как да не усетите и международния дух. Все пак трябва да се отбележи, че много от тези хора пътуват от съседните страни, за да работят тук, а след работа се прибират у дома, защото животът тук не е никак евтин.

Как да стигнете до град Люксембург:

Най-бързата опция за достигане до град Люксембург е чрез самолет. Летището на града се намира до градчето Финдел /Findel/ или на 6 км. североизточно от столицата на великото херцогство. До тук има редовни полети от всички големи европейски столици и други важни градове на Европа. За съжаление, в момента няма авиокомпания, която да осъществява директни полети от България до Люксембург. Все пак, благодарение на нискотарифните Раян еър и Уиз еър може да помислите да пътуване до някоя близка на Люксембург дестинация като летищата Брюксел-Шарлероа и Кьолн-Бон, от където да вземете автомобил под наем за сравнително кратко пътуване от около час и половина –два. Повече информация за тези полети може да намерите на www.wizzair.com и www.ryanair.com. От летището градски автобус по линия 16  (Eurobus) отпътува пред сградата на терминала до гарата на града „Gare de Luxembourg”. Пътуването отнема около 25 минути. Повече информация може да намерите на сайта www.vdl.lu.

Люксембург

На снимката: Терасовидните градини, от които се открива гледа към речната долина;

Град Люксембург е добре свързан чрез железопътни линии с Белгия, Франция (включително високоскоростен влак TGV от Париж) и Германия. Главната станция –  гара Люксембург – се намира в южната част на града, като тук има бюро на местния туристически офис, багажно отделени за съхранение на багаж, а отвън спират немалко линии на местния градски транспорт. Повече информация за разписанията на влаковете до града може да намерите на www.cfl.lu.

Търсите хотел в град Люксембург?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Ако се намирате в някоя от околните на Люксембург държави, може да стигнете до едноименния град и с автобус. Има редовни връзки от Лондон, Брюксел, Париж и други европейски градове. Централната автогара се намира пред ж.п. гарата. За тези от вас, които са тръгнали на обиколка с автомобил, използвайте магистрали A1/ E44, A4/E25 и A31/E25.

Люксембург

На снимката: Част от укрепленията на града, останали от времето на Средновековието;

Туристическа информация:

Туристическият информационен офис на град Люксембург се намира на Place Guillaume II 30, т.е. в центъра на града. Офисът е отворен от април до септември, от понеделник до събота /от 9.00 до 19.00 часа/ и в неделя /от 10.00 до 18.00 часа/. През останалата част от годината, офисът работи от понеделник до събота /от 9.00 до 18.00 часа/ и в неделя /от 10.00 до 18.00 часа/. Тук може да намерите безплатни, подробни карти на града с основните местни забележителности. Туристическата служба на града разполага и с бюро за информация на основната ж.п. гара – Gare de Luzembourg. Това бюро работи от юни до септември, от понеделник до събота /от 9.00 до 19.00 часа/ и в неделя /от 9:00 до 12:30 часа и от 13:45 до 18:00 часа/, докато през останалата част от годината бюрото работи всеки ден от 9:15 до 12:30 часа и от 13:45 до 18:00 часа.

Транспорт:

Град Люксембург има сравнително малки размери, поради което едва ли ще използвате местния градски транспорт, но все пак бихме искали да споменем и няколко думи за него. Местният транспорт се състои от автобуси, като мрежата е обширна и доста ефективна. Билетът за пътуване струва 2.00 Евро, а дневният билет е 8.00 Евро. Повече информация за местните автобуси и тарифите може да намерите на следния линк: https://www.vdl.lu/se-deplacer/en-bus/titres-de-transport/billets-et-tarifs.

Люксембург

Люксембург

На снимките: Старата част на столицата е много приятно място за разходки;

Ако не може да намерите удобна линия на автобусния транспорт до желаната от вас точка в града, може да се доверите на местните таксита. Тарифата им е около 3.00 Евро на километър, а през нощта се заплаща допълнително 10% отгоре. Една от компаниите, които може да препоръчаме е Taxi Benelux (www.beneluxtaxi.lu).

Шофирането в града не е трудно, като атракциите на града са в непосредствена близост. Поради тази причина е най-добре да оставите автомобила си на някой паркинг и да продължите пеша. Паркирането на улицата може да бъде проблем заради ограничения брой места, но пък за сметка на това има много удобни подземни гаражи. Трите най-централно разположени подземни гаража за паркиране се намира на булевард Роял до пощата, на улица Нотр Дам и на Плад дю Тиатър /Place du Theatre/. Град Люксембург е създаден за разходка – повечето забележителности са на разстояние 0,5 км от центъра на града. Множеството зелени площи и паркове представляват чудесно място, където да поседнете и да се отпочинете след обиколката из забележителностите.

Търсите хотел в град Люксембург?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Фестивали и събития:

Град Люксембург е известен с провеждането на няколко интересни фестивала през годината. Първият от тях, който се провежда между 18-ти и 21-ви юни всяка година, е Фестивал на музиката. По време на това събитие градът е домакин на различни мероприятия, свързани с всички видове музикални жанрове. Непосредствено след това започва фестивалът „Лято в града“, който продължава до средата на септември, с безплатна музика на открито, театър, кино и други събития. Ако може да посетите града по време на националния празник /23-ти юни/, ще може да видите как великият херцог строява войските си  и целият град кънти от музика и забавления до среднощ. Празненствата завършват с фойерверки над долината Петрюз /Pétrusse/.

Люксембург

На снимката: Катедралата „Нотр Дам“;

Знаете ли, че:

от 110 замъка, за които е било известно, че са съществували около в и около град Люксембург, днес все още може да се видят 75?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Укрепленията на град Люксембург;

2/ Катедралата „Норт Дам“;

3/ Национален музей по история и изкуство;
Важно: Статията предоставя информация за град Люксембург, Люксембург. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, традиционни храни и напитки. Статията е последно обновявана от нашия екип на 6 Септември 2017г.

Търсите хотел в град Люксембург?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на град Люксембург и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Люксембург

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Люксембург, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: