Лютовата къща – град Копривщица, България

Лютовата къща е прекрасен представител на възрожденската архитектура с типичните си стенопис и дърворезба. Тя представлява традиционна възрожденска къща със симетрично разположение.

Построената е през 1854г. по поръчка на копривщенския бегликчия и джелепин Стефан Топалов. В последствие през 1906 год. къщата е закупена от Петко Лютов – заможния търговец Петко Лютов, чиято дейност се е съсредоточавала в Александрия и Кайро.. Къщата музей е известна със своята прекрасна архитектура и изящна стенописна украса. Влизайки вътре, пред очите на посетителите се открива богатото и пищно обзавеждане на копривщенски дом от 19 век.

Лютовата къща

 

На снимката: Къща-музей „Лютова къща“.

В салона на втория етаж може да бъда видян уникален за времето си хокел, изграден от 8 стенописни медальона разположени в елипса, които изобразяват екзотични пейзажи от  изтока. На овалния таван, изработен от асма,се открива изящно дървено слънце с елипсовидна форма. Ценния паметник на културата отразява богатството и култура на своя собственик. Къщата разполага със забележителни експонати и предмети за бита, стилно обзаведена с уникални виенски мебели, като виенски огледала, осветителни тела, маси и столове.

 

Лютовата къща

На снимката: Стая от Лютовата къща;

В приземния етаж на къщата са изложени плъсти – нетъкани пъстри постелки, изработени от вълна. Плъстите са се използвали за застилане на подове, както и като удобна дебела постелка за спане. Произвеждани са в домашни условия, чрез специфични методи на валяне и притискане. Украсявани са с оцветена с естествени багрила вълна.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: ул.”Никола Беловеждов” 2, гр. Копривщица, България;

Цена на входните билети: С един билет на стойност 6 лв. можете да посетите следните 5 къщи-музеи:

1./Къща-музей „Димчо Дебелянов“;

2./Къща-музей „Тодор Каблешков“;

3./Къща-музей „Лютова къща“;

4./Къща-музей „Георги Бенковски“;

5./Къща-музей „Любен Каравелов“;

Работно време на Лютовата къща:

Лятно работно време – от 9.30 часа до 17.30 часа;

Зимно работно време – от 9.00 часа до 17.00 часа;

Къщата-музей е затворена във вторник;
Лютовата къща

Важно: Статията предоставя информация за Лютовата къща в град Копривщица. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до къщата-музей, информация за работно време за посещения и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Копривщица, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Лютовата къща в град Копривщица, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около музея, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до къщата: