Люцерн – град, езеро и планина на едно място

Най-големият град в Централна Швейцария, Люцерн се намира на западния бряг на езерото Люцерн. Възникнал в началото като малко рибарско селище, той прераства във важен пункт за преминаване, особено след откриването през 1220 г. на прохода Св. Готард. По време на Реформацията Люцерн е „застанал” начело на католическата съпротива в Швейцария и е въвлечен за дълго време в политически и религиозни спорове. От 19-ти век, туризмът започва да играе важна роля за икономиката на Люцерн. Градът все още привлича голям брой посетители, като е и домакин на известния международен фестивал на музиката.

Люцерн

На снимката: По-общ план към град Люцерн с река Ройс и моста Шпроер;

Люцерн е компактен град, който е лесно може да бъде разгледан и пеша. Средновековният стар град се намира на северния бряг на река Ройс и може да бъде достигнат чрез преминаване на средновековния мост Капел, като се тръгне до гарата, разположена на южния бряг на реката. Най-добрата гледка към Люцерн се разкрива от кулите на средновековните укрепления, които обграждат Стария град на север. Основните търговски квартали в Люцерн са на южния бряг, югозападно от жп-гарата, и в Стария град на северния бряг.

Старият град на Люцерн (Altstadt) е разположен на завой на река Ройс, на мястото където реката напуска езерото Люцерн. От Средновековието градът е защитаван от укрепления, разположени по северната му страна и от моста Капел към източната му страна. Средновековният вид на стария град на Люцерн оцелява през вековете, като фасадите на неговите исторически къщи, особено около Хиршенплац /Hirschenplatz/ и по Вайнмарктгасе /Weinmarktgasse/, са боядисани с фрески или покрити със сграфито декорация. Тази историческа част на Люцерн е и оживен градски център с много магазини, ресторанти и кафенета. Вайнмаркт /Weinmarkt/ е централен площад в Люцерн, където преди време се е продавало вино. Тук можете да видите няколко красиво декорирани къщи, много от които са служили като къщи на гилдиите преди време. Тесните улички извън този площад са белязани с високи къщи, някои от които с пъстро боядисани капаци. Много от тези къщи са превърнати в хотели или помещават бутици и ресторанти.

Люцерн

На снимката: Мостът Капел /Капелбрюке/– може би най-голямата забележителности на Люцерн;

Една от най-красивите гледки към живописните площади, църкви, параклиси и патрициански къщи на стария град на Люцерн е от укрепленията на север. Приятна разходка на изток от Стария град води до няколко други интересни сгради и музеи, включително ренесансовата Хофкирхе /Hofkirche/ и музея на Вагнер, посветен на известния композитор. Още на изток, на брега на езерото, се намира очарователният Швейцарския музей на транспорта– една от най-големите забележителности на Швейцария.

Жителите на Люцерн са спортно ориентирани хора. Всяко лято има международни гребни регати по Ротзее /Rotsee/. Плувците предпочитат да отидат до езерния плаж, докато почитателите на голфа се отправят към голф игрището с 18 дупки, разположено в покрайнините на града, или към някое от няколкото други игрища, които се намират в на разстояние до 35 минути път с кола от Люцерн. Други спортове, които са изключително популярни в града, са тенис и алпинизъм. Жителите обичат особено и конните надбягвания, като много често в Люцерн се организират състезания по прескачане на препятствия.

Люцерн

На снимката: Лъвският паметник – история и легенди в едно парче скала;

Най-доброто време за посещение:

Ако решите да посетите Люцерн, то имайте в предвид, че може в най-пълна степен да усетите неговата красота в периода между май и септември, и особено във вторник и събота сутрин, когато градът се превръща в оживен пазарен град. От май до септември градът предлага на своите посетители най-голям брой дни със слънце. Необходимо е също да се отбележи, че през този период са регистрирани и най-обилните валежи, но същите не са от най-продължителните. Най-високата средна температура е регистрирана през юли /24 градуса/, а най-ниските температури са регистрирани през зимните месеци декември, януари и февруари.

Доста туристи решават да посетят Люцерн във връзка с някои от местните фестивали, които се провеждат тук в различни периоди от годината. Музикалният фестивал на Люцерн се провежда от втората седмица на август до втората седмица на септември. За повече информация, свържете се с Фестивала на музиката, който спонсорира също така и още едно популярно събитие в Люцерн – Великденския фестивал на Люцерн (на 041 / 226-44-00; https://www.lucernefestival.ch). В Люцерн се организира и фестивал на пианото, който се фокусира повече върху класическите изпълнения с пиано, като фестивалът се провежда в рамките на една седмица през месец ноември. Ако сте любител на музиката, можем само да ви посъветваме да посетите поне един от тези фестивали.

Транспорт:

Люцерн е разположен на кръстопътя на четири основни железопътни линии, които го свързват с бърз влак с всеки друг голям град в Швейцария. Времето за пътуване от Берн на един от многото експресни влакове е 65 минути, а от Цюрих – около 50 минути. Ако се интересувате от железопътните разписания, може да намерите повече информация с обаждане на 0900/300 300. Ако пътувате с кола от Берн, поемете по път 10 в посока север/изток. От Цюрих следва да поемете по Е41 в южна/западна посока и после следвайте маркировката при връзката с път N14.

Люцерн

На снимката: Корабчетата по езерото са един от начините да разгледате Люцерн от друг ъгъл, а и да стигнете до съседни населени места;

Най-добрият начин да се види Люцерн е пеша, което ще ви позволи да се разходите по кейовете на езерото, да разгледате красивите стари площади и улиците на Стария град. Туристическият офис на Люцерн се намира на Zentralstrasse 5 (041/227-17-17; www.luzern.org). Той е отворен от април до края на октомври, понеделник до петък от 8:30 до 19:00 и събота, от 9.00 часа сутринта до 19:00 часа, както и в неделя, от 9.00 часа до 17:00 часа. В периода от ноември до март, офисът работи от понеделник до петък, от 8:30 часа до 17:30 часа, събота от 9.00 часа до 17:00 часа, и в неделя от 9.00 часа до 13:00 часа. През месец април туристическият офис е отворен от понеделник до петък, от 8.30 часа до 17:30 часа и в събота и неделя от 9.00 часа до 17:00 часа.

Търсите хотел в Люцерн?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Люцерн предлага ефективна мрежа от автобусен градски транспорт, като цената на билета за еднократно пътуване варира между 2.00 CHF и 6.00 CHF в зависимост от разстоянието, което ще изминете. Купете си билети преди да се качите на автобуса от автоматичните машини за продажба, разположени на спирките. Можете също да закупите и 24-часов билет, както и 6-дневен билет. Цените варират в зависимост от зоните, в които ще пътувате. За повече информация за автобусни маршрути в Люцерн, обадете се на 041/369-65-65 или посетете официалния сайт на местния автобусен оператор: www.vbl.ch.

Велосипеди могат да бъдат наети на гарата за сума от около 30-35.00 CHF на ден / от юни до септември между 7.00 часа сутринта и 19:45 часа; от октомври до май, от понеделник до събота от 7.00 часа сутринта до 19:45 часа, и неделя от 9:30 часа до 19:00 часа. Едно пътуване с велосипед покрай северния бряг на езерото Люцерн може да бъде един от най-живописните акцентите на вашето посещение в централна Швейцария. Това пътуване може да ви отнеме цял ​​ден (съветваме ви да си вземете нещо за хапване, защото има красиви места за пикник). Туристическият офис ще ви предостави карта на маршрута, като може да започнете от ж.п. гарата на Люцерн в посока към Сейнт Никлаусен /St. Niklausen/ и Кастаниенбаум /Kastanienbaum/ до Трибшен /Tribschen/. Ако имате време, може да посетите и музея на Вагнер. Най-красивият участък е по протежение на езерото до плажа Винкел-Хорв, където можете да поплувате, ако температурата го позволява. Целият маршрут е около 13 км. /8 мили/, като ако сметнете и времето за връщането ви до Люцерн, то следва да си отделите около час и половина.

Друга интересна възможност за разглеждане на града е чрез ферибот по езерото. Фериботите на езерото Люцерн обикалят из красивите околности и са възхитителен начин за пътуване. Повече информация за фериботни пътувания може да се намери на адрес: www.lakelucerne.ch.

Люцерн

На снимката: Зъбчатата железница към Пилатус – най-стръмната железница в света;

Ако сте фенове на въжени железници, зъбчати железници и гондоли, посетете близката планина Пилатус. Намира се на около 15 км. Разстояние от Люцерн, като Пилатус-Кулм /Pilatus-Kulm/ предлага една от най-популярните екскурзии в света, където ще може да се качите на най-стръмната железница в света.

Храни и напитки:

Люцерн предлага богата гама от места за хапване й пийване, които са подходящи за всички бюджети – не се подлъгвайте, че най-добрите места са тези, които са най-претъпкани с хора. Ако се разходите по тесните улични на стария град, ще се натъкнете на заслужаващи вашето внимание места, които на пръв поглед не впечатляват с нищо.

Когато говорим за местни специалитети, то задължително трябва да опитате Luzerner Kügelipastete. Тук трябва да се отбележи, че много ресторанти в стария град на Люцерн наименуват това ястие с диалект и го обозначават в менюто си като Lozärner Chögalipaschtetli. По своята същност ястието представлява бутер-тесто, в което са смесени парчета телешко месо и гъби и всички те са залети със сметанов сос. Много често може да намерите и вегетариански варианти на това ястие. В случай че се откажете да пробвате този местен специалитет, то винаги може да опитате рибни ястия, които се предлагат в безкрайни разновидности тук: ще намерите пъстърва, костур, бяла риба, щука, които в голямата си част са извадени от езерото.

Люцерн

На снимката: Luzerner Kügelipastete;

Всичко това може да консумирате с едно Kaffee Fertig, кафе с шнапс, или с едно Kaffee Luz- традиционно за Кантон Люцерн. Последното по-често се сервира извън града, но въпреки това все може да се намерят места в Люцерн, където да го опитате. Важно е да се отбележи, че консумацията на това кафе е свързана с традиция-  слага се монета от пет франка в по-висока чаша, която се залива с горещо кафе, докато не можете да видите монетата, а след това се добавя шнапс докато монетата става видима отново. Разбърква се с две големи лъжици захар.

Знаете ли, че:

Люцерн е един от най-екологично управляваните градове в Швейцария, като през последните години тук са похарчени милиони евро за различни „зелени проекти”?  Един от тези проекти е „План Люмиер“, който струва 8 млн. Евро и е довел до пълната подмяна на уличното осветление на Люцерн с енергоспестяващи лампи.

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Мостът Капел;

2/ Мостът Шпроер;

3/ Вайнмакрт /Weinmarkt/;

4/ Сградата на кметството на Люцерн /Rathaus/;

5/ Хофкирхе;

6/ Панорамата Бурбаки;

7/ Лъвският паметник;

8/ Ледниковата градина;

9/ Музей на Рихард Вагнер;

10/ Музей на естествената история;

11/ Швейцарски музей на транспорта;

12/ Музей за изящните изкуства /Kunstmuseum/;

13/ Колекцията Розенгарт и музея на Писако;

14/ Мусегмауер /средновековните стени на Люцерн/;

15/ Капелплац /Kappellplatz/;

16/ Планината Пилатус /Pilatus-Kulm/;

Допълнителна информация за града може да бъде намерена на официалния туристически сайт: www.luzern.com.
Важно: Статията предоставя информация за швейцарския град Люцерн. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, как да стигнете до него, транспорт в Люцерн, традиционни храни и напитки, най-добро време за посещение, забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Юли 2018г.

Люцерн

В случай че търсите хотел в Люцерн, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Люцерн, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: