Македония – обща информация за държавата

Македония

Македония

Столица: Скопие;

Обща площ: 25 333 кв.км.;

Население: 2 105 575 мил. души;

Валута: македонски динар;

Официални празници в Македония:

24-ти май – Ден на славянските просветители Св.Св. Кирил и Методий. На този ден се почитат светите братя, създателите на славянската писменост и култура.

2-ри август – Ден на Републиката. На 2 август 1944г., на същия ден, в който през 1903г. избухва Илинденско-Преображенското въстание срещу Османската империя, е провъзгласена Демократична Македония. Това става на среща на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония, по време на антифашистката национална война за освобождение на Македония по време на Втората Световна Война.

8-ми септември – Денят на независимостта. 8-ми септември се чества като национален празник на Македония от 1991г. До този момент тя е зависима от Югославия като нейна федерална държава, но след проведен референдум става суверенна парламентарна демокрация.

11-ти октомври – Ден на националното въстание. Тази дата бележи началото на борбата на македонския народ срещу фашизма по време на Втората Световна Война. По време на войната силите на Оста контролират Кралство Югославия, част от което е Македония. На 11-ти Октомври 1941г. македонците започват да набират сили, с които да се противопоставят на своите български и италиански окупатори и с които атакуват щаба на Оста, разположен в град Прилеп, Вардарска Македония.

23-ти октомври Ден на македонската революционна борба. На този ден през 1893г. е създадена Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация.

Македония е млада държава, която е идеално място за всеки, който обича да се любува на красива природа. Макар че е единствената балканска държава без излаз на море, Македония е богата на води – има четири големи езера, многобройни реки и потоци. От езерата най-голямото и най-известното е Охридското езеро. Образувано е преди 4 милиона години в резултат на тектонични размествания. Езерото е голям биологичен резерват, в който се срещат два уникални за Охрид вида пъстърви – охридската и белвицата. От 1980г. Охридското езеро е под защитата на ЮНЕСКО. След провеждането на референдум местното население взема решение да отделя част от доходите си за изграждането на колектор, чрез който езерото да се предпази от отпадните води на околните градове. Красиво разположена на бреговете на езерото е Самуиловата крепост. Близо до нея се намира православният манастир „Св.Наум”, построен от Наум, един от учениците на братята Кирил и Методий. На върха Волдо е издигнат кръстът Миленуим, чрез който се отбелязаха 2000г. от съществуването на християнската религия.




Столицата Скопие е разположена на бреговете на река Вардар.  Сред интересните забележителности на града е Каменният мост, състоящ се от 11 арки, който свързва новата и старата част на града. Има две версии относно това кой го е построил – според едната това е император Юстиниян, а според другата – султан Мехмед Втори Завоевателят. Приятно място за разходка и покупки е Старата чаршия, най-старата на Балканите.  В централната част на града се намира къщата на Мария Тереза. Панорама към целия град предлага крепостта Кале. Построена е през 6-ти век, по времето на Византийската империя, за военни цели. Най-добре запазените кули и стени са от 11-ти век – времето на цар Самуил.

Важен културен и образовaтелен център на Македония е град Битоля. Най-посещаваната му забележителност е Часовниковата кула, която датира от времето на Османската империя. Малко известно е, че неговият механизъм е подарък от Адолф Хитлер. Този подарък бил в знак на благодарност, че жителите на Битоля построили немско гробище, където били погребвани немците, загинали по време на Първата Световна Война. Най-голямата църква в града е „Свети Димитър”, изградена с дарения и помощи през 1830г. Най-голямото му съкровище е иконостасът, изработен от дърво и покрит с 24-каратово злато.

Прилеп е град, чието име се свързва с Възраждането и революционното минало. Той е притегателен център за всички историци поради многото си културно-исторически паметници. Крепостта „Маркови кули” е построена през 10-ти век и е била център на кралството на Крали Марко. Забележителни са църквите „Св.Благовещение“ (трикорабна базилика с изобилие от дърворезби) и „Св.Никола“. В града има и запазени паметници от османския му период. Такива са Скършената джамия и джамията „Карши“, която е единствената в Европа джамия с два балкона на минарето си.

Македонската кухня е повлияна от кухнята на съседните държави. Влиянието на Гърция и Турция е осезаемо що се отнася до подправките. Македонската кухня се слави с разнообразието от вегетарианска храна. Обичано ястие е бобът от Тетово, приготвен по различни начини. От кисело зеле македонците обичат да приготвят и сърми.  Други местни кулинарни изкушения са айварът (наподобява лютеница) и македонската плескавица.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Македония и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Македония –  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Македония и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юни 2018г.

Македония

В случай че търсите хотел в Македония, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:



Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Македония, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: