Джамията "Малката Света София" – град Истанбул, Турция

Разположена на 500 метра под Синята джамия, след като се спуснете по Кючук Ая София Кадеси, и често пренебрегвана от туристите, е джамията „Малката Света София“. Както и при останалите джамии в Истанбул, входът и тук е безплатен, но се очакват дарения от посетителите. Както самата „Света София”, тази сграда е построена като църква в периода между 527г. и 536г., за да обслужва двореца Хормисдас, като се предполага, че предшества по-голямата църква. Църквата първоначално е кръстена на името на двама римски войници, Сергий и Вакх, които били измъчвани заради вярата си и след това станали светци-покровители на християните в римската армия. Църквата след това била преименувана заради приликата й със „Света София”. Превърната е в джамия в ранните години на 16-ти век по време на управлението на Баязид II.

Малката Света София

На снимката: Джамията „Малката Света София“;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Подобно на повечето византийски църкви от тази епоха, нейната външност изглежда непривлекателна, като само посещение вътре може да ви покаже истинската стойност на сградата. Тя е основно осмоъгълник с полукръгли ниши в диагоналите, вписани в правоъгълник, но тези двете форми са изключително неправилни. Това архитектурно решение се отдава на строително решение заради неудобното място или просто на лоша строителна работа. Оригиналната мраморна облицовка и златно покритие са изчезнали, но фриз в чест на Юстиниан, Теодора и Св. Сергий може да се види около архитрав под галерията. Срещу главния вход на джамията се намира медресето.

 

Малката Света София

Малката Света София

Малката Света София

На снимките: Интериорът на „Малката Света София“;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес:. Кючюк Света София Кадеси, 34122 Фатих/Истанбул, Турция;

Телефон: +90 212 227 44 80;

Работно време:

Отворена само по време на молитвите;

Цени на входни билети:

Вход свободен;Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за джамията „Малката Света София“ в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и какво трябва да знаете за посещението на джамията. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Декември 2016г.

Малката Света София

По-долу може да видите интерактивна карта относно джамията „Малката Света София“ в Истанбул, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.