Манастир Александър Невски – град Санкт Петербург, Русия

Причината, поради която повечето туристи идват и посещават манастир Александър Невски, са двете гробища, където са положени останките на някои от водещите културни дейци на Русия. Техните надгробни плочи сами по себе си говорят за хората, които са погребани на това място.

Манастир Александър Невски

На снимката: Главната сграда на манастирския комплекс;

Манастирът е построен в началото на 18-ти век. Той е кръстен от Петър Велики на името на Великия херцог Александър Невски, който останал известен с победата над шведите в битка през 1240г. Останките от Невски са пренесени тук, а на по-късен етап гробът му е свързан с гробовете на Достоевски и Чайковски. Тук можете да намерите и гробните места на известни композитори Римски – Корсаков, Глинка и Мусоргски,  гробът на архитекта от най-големите паметници на Санкт Петербург, както и гробното място на Михаил Ломоносов- основател на първите университети в Русия.

Манастир Александър Невски

На снимката: Паметникът на Александър Невски, разположен пред самия манастир;

При посещение на мястото, обърнете внимание също така и на църквата „Благовещение”, разположена в централния двор на манастира. Църквите тук се отличават с повече барокови и неокласически елементи, отколкото е характерно за средновековните манастири в Москва. До началото на 20-ти век манастирът е бил дом на около 20 църкви, но в момента само 5 ​​все още съществуват. Отделно от църквата „Благовещение”, останалите все още съществуващи църкви са: Катедрала „Света Троица”, църквата „Свети Лазар”, църквата „Свети Никола” и църквата „Света Богородица”.

Манастир Александър Невски

На снимката: Гробището към манастира е едно от най-интересните в Русия, с красивите фигури които може да се видят из целия гробищен парк;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Площад Александър Невски 1, Санкт Петербург, 191167, Русия;

Телефон: +7 812 274 16 12;

Как да стигнете до манастир Александър Невски :

-Чрез метро / най-близката метростанция е „Alexandra Nevskogo Square”/;

Работно време:

Манастирски двор: Всеки ден, от 6.00 часа до 20:00 часа;

Катедралата и църквите: От петък до сряда, от 6.00 часа до 18:00 часа и в неделя, от 8.00 часа до 18:00 часа;

Цени на входните билети за манастира:

Безплатен достъп;
Важно: Статията предоставя информация за манастир Александър Невски в град Санкт Петербург, Русия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на манастир Александър Невски, как да стигнете до манастир „Александър Невски“, информация за работното време и цената на входните билети в манастир „Александър Невски“.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Санкт Петербург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно манастир Александър Невски, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около манастир „Александър Невски“  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около манастира, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до манастир „Александър Невски“, Санкт Петербург: