Манастирски комплекс Кръстова гора, България

Манастирски комплекс Кръстова гора е разположен в Родопите и е едно от най-свещените места за християните в България. Хиляди вярващи посещават ежегодно това място, отправяйки молитви към Бог за здраве и късмет. Най-сериозен е притокът от поклонници на празника на манастира – Кръстовден. Според преброявания между 15000 и 20000 души посещават манастира на този ден.

Кръстова гора

На снимката: Основната църковна сграда в манастира;

Основата част от манастирския комплекс се заема от църквата „Света Троица”. Днешната църква се явява естествен наследник на съществувалата преди време тук православна църква, извисявала се над връх Кръстов. С тази църква се свързва и интересна легенда, според която част от кръста на Христос е заровена в основите й.

 

Кръстова гора

На снимката: Част от 12-те параклиса;
Зад основната църква тръгва малка и не много широка пътека, около която един  срещу друг са разположен 12 параклиса. Те носят имената на 12-те апостола. Пътеката продължава нагоре по малък хълм, за да завърши пред чудотворен кръст, пред който много често има опашка от вярващи. Около този кръст може да видите оставени малки лични вещи или пожелания, защото според легендата кръстът е чудотворен и изпълнява желания.

Особено впечатление в комплекса прави големият сребърен кръст, който е цели 66 килограма. Той е подарък на храма от цар Борис III в знак на благодарност за излекуването на сестра му Евдокия. Легендата разказва, че княгинята била тежко болна, но след само една вечер в манастира, тя била излекувана.

Кръстова гора

На снимката: Параклисите, заснети от горната страна на пътеката;

В района на манастирския комплекс има и два малки извора, за които същи се счита, че имат лечебни свойства.

За да стигнете до самото село Борово, трябва да тръгнете по главен път Асеновград-Смолян. При Юговското ханче, завивате наляво, следвайки указателните табели за град Лъки. След това се отбивате в посока Кръстова гора /отбивката е на няколко километра от град Лъки/. Пътят до отбивката е доста лош, като трябва да внимавате за свлечена земна маса и камъни, както и за много дупки, докато пътят след отбивката вече е в много добро състояние, но е тесен и поради тази причина трябва да карате внимателно. Манастирският комплекс е на края на пътя, така че няма опасност да го подминете, а и от един момент натам комплексът е забележим и от самия път и ще ви служи като ориентир.

 

Кръстова гора

На снимката: Кръстът, за който се твърди, че е чудотворен;

При посещението си в тази част на България, не подминавайте още няколко интересни местни забележителности- Сливодолското падало, водопадът „Свети Дух” при река Манастирска, резерватът „Червената стена”, скалният мост Еркюприя, а така също и параклис „Възнесение Господне”.

Кръстова гора

На снимката: Пътят към манастирския комплекс Кръстова гора е тесен, но живописен;
Кръстова гора

Важно: Статията предоставя информация за манастирски комплекс „Кръстова гора“, България. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност. Статията е последно обновявана от нашия екип на 24 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в района на еко селище Омая, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно манастирски комплекс „Кръстова гора“, България, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: