Мансанарес ел Реал – история и природа на едно място

Мансанарес ел Реал се намира само на 48 км северно от испанската столица Мадрид. Разположен в близост до извора на река Мансанарес, този очарователен малък град заслужава да бъде посетен поради две основни причини: първо, за да се види и разгледа известния му средновековен замък – най-добре запазеният в цялата провинция Мадрид, и второ, за да се разходите из Национален парк Куенка Алта дел Мансанарес, чиито удивителни скални образувания при Педрица осигуряват приказен фон за град и неговия замък, а и са идеално място за разходки и пикник.

Мансанарес ел Реал

На снимката: Замъкът на Мансанарес ел Реал;

Как да стигнете до Мансанарес ел Реал:

За разлика от доста други интересни градчета около Мадрид, то Мансанарес няма как да се стигне с удобна влакове връзка. Поради тази причина е най-добре да имате собствен транспорт или да пътувате с автобус. Автобуси от Мадрид към Мансанарес ел Реал потеглят от Плаза де Кастиля в испанската столица, а самото пътуване отнема около 1 час. Ако пък сте решили да пътувате с автомобил, поемете по път М-607 към Серседа /Cerceda/, а след това продължете по M-608, който ще ви изведе в самия Мансанарес.

Туристическа информация:

Полезна туристическа информация в града може да намерите в кметството, разположено на Плаза дел Пуебло 1 /Plaza del Pueblo 1/. Тук ще намерите данни за града, неговите забележителности и най-вече за замъка на Мансанарес. На входа на самия замък има и малък информационен павилион, но не може да гарантираме, че той ще работи в деня на вашето посещение. Официалният сайт на града е: www.manzanareselreal.org.

Търсите хотел в град Мансанарес ел Реал?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Разходка из забележителностите на Мансанарес ел Реал:

Несъмнено, ако решите да посетите града, първата забележителност, през която ще преминете, е местният замък. Замъкът на Мансанарес, известен още като Кастило дел Мендоса, се издига в близост до язовира Сантилана. Отличава се със своите високи кули, които се отразяват в чистите, неподвижни води. Построен през 1475г. от могъщата фамилия Мендоса, замъкът е трансформиран в крайна сметка в дворец. Оригиналните му стени, отличаващи се с елементи от стиловете мудехар и готика, са запазени, а направеният с вкус интериор включва библиотека, обсерватория, изложбена стая /носеща името на Маркиз де Сантилана/ и облицован с гоблени вестибюл. Изкачете се до осмоъгълната кула и триото от цилиндрични кули, разкриващи прекрасни гледки към планината и язовира.

Полезна информация за посещение на замъка:

Работно време за посещение:

Зимно работно време (от 1-ви октомври до 31-ви май):

Основна сграда: от вторник до петък, от 10:00 до 17:30 часа. Събота и неделя от 10:00 до 18:00 часа (понеделник затворено);

Градина и открито пространство: от 10.00 часа до 19.00 часа;

Лятно работно време (от 1-ви юни до 31-ви септември):

Основна сграда: от вторник до петък, от 10:00 до 17:30 часа. Събота и неделя от 10:00 до 18:00 часа (понеделник затворено)

Градина и открито пространство: от 10.00 до 19.00 ч. (От вторник до четвъртък, неделя и на празници). От 10.00 до 0.00 часа (петък и събота);

Цени на входните билети:

Индивидуален билет – 5.00 Евро;

Билет за хора над 60 години или под 14 години – 3.00 Евро;

Деца до 3 години и инвалиди – безплатен достъп;

Билет за групи /поне 20 души/ – 3.00 Евро на човек;

Мансанарес ел Реал

Мансанарес ел Реал

На снимките: Замъкът отвътре;

При посещението си в Мансанарес ел Реал посетете и местната църква „Нуестра Сеньора де ла Нивес“. По подобие на замъка, църквата също датира от 15-ти век. Отличава се с много красив ренесансов портал. Ще ви направи впечатление и колонията от щъркели тук, които са си направили гнезда на покрива.

Мансанарес ел Реал

На снимката: „Нуестра Сеньора де ла Нивес“;

За тези от вас, които обичат да научават всичко за мястото и района, който посещават, бихме препоръчали да посетят местния Етноложки и археологически музей. Музейната експозиция е малка, но интересна. Чрез нея ще научите полезна информация за етнологията и археологията в района, както и основна праисторическа информация за околността. Музеят се намира в Каса де Култура /Calle de la Cañada 26/. Музеят има малко странно работно време: четвъртък от 16:00 до 22:00 часа, а във вторник, събота и неделя: сутрин от 11:00 до 13:30 часа и следобед от 17:00 до 21:30 часа. За да посетите музея в други дни, освен посочените по-горе, ще трябва да се свържете с местните власти на телефон: 91-853 00 09 и да проучите възможностите. Иначе билетът за музея е на символична цена: 2.00 Евро за възрастни и 1.00 Евро за пенсионери и деца.

Само на 2км. северно от Мансанарес ел Реал се намира един истински природен феномен – гранитни образувания на La Pedrizа. Околните пътеки и дерета на Национален парк Cuenca Alta de Manzanares са чудесно място за разходки, но ако посещавате мястото през лятото, добре е да не го правите поне в почивните дни, защото тогава тук просто е претъпкано с туристи и къмпингуващи. Добре е да разпитате предварително или само да си намерите информация как да стигнете до площадката за наблюдения при прохода Quebrantaherraduras. Както може да се досетите, тук гледките спират дъха.

Ако искате да се насладите на още красиви гледки, но от малко по-различна перспектива, то тогава може да се насочите и към датиращата от 16-ти век сграда на светилището Пеня Сакра /Ermita de la Peña Sacra/. То е разположено високо над самия град сред дивата природа на парка. За да стигнете до светилището, трябва да следвате Avenida de Pedriza от града. За съжаление, самата сграда е затворена за посещение вътре поради предишни прояви на вандализъм. Все пак през прозореца може да се види интериора и олтара, както и да си направите снимки за спомен на обикновения, но очарователен външен вид на светилището. Заради своето разположение на високо, мястото предлага чудесна гледна към цялата околност.

Мансанарес ел Реал

Мансанарес ел Реал

На снимките: Ермита де ла Пеня Сакра;
Важно: Статията предоставя информация за Мансанарес ел Реал, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за града – история, как да стигнете до града от Мадрид, информация за най-големите местни забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 22 Ноември 2017г.

Търсите хотел в град Мансанарес ел Реал?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Мансанарес ел Реал

По-долу може да видите интерактивна карта относно Мансанарес ел Реал, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: