Мариенплац – град Мюнхен, Германия

През Средновековието Мариенплац е служил като местния пазар за сол и царевица в град Мюнхен. Основаването на самия град се дължи до голяма степен на няколко монаси, които са построили тяхното абатство тук. Пре 1175г. Мюнхен официално получава статус на град, а от 1180г. той е предоставен на Вителсбахите, които скоро установяват своя резиденция в града. По време на Реформацията, Мюнхен става бастион на католицизма и важен център на Контрареформацията. Неговите величествени църкви, Старото кметство /Altes Rathaus/ и Резиденц /Residenz/ свидетелстват за тази епоха.

Мариенплац

На снимката: Мариенплац, Мюнхен;

Има две основни сгради около Мариенплац, които заслужават вашето внимание – сградата на Старото кметство и сградата на Новото кметство. Богато украсената фасада на Новото кметство представя фигури от баварски легенди и история. Статуята от бронз в горната част представлява „Munchener Kindl“ – фигура, която се отличава с хералдическите знаци на града.

Мариенплац

На снимката: Сградата на старото кметство на Мюнхен;
Сградата на старото кметство е ремонтирана до вида, в който тя е изглеждала през 15-ти век, като този ремонт е извършен през 19-ти век. Допълнително възстановяване е имало и след Втората световна война. В тази сграда сега се помещава колекция от исторически играчки.

Мариенплац

На снимката: Сградата на новото кметство;

Златната статуя на Богородица (датираща от 1590г) е дело на Хюберт Герхард, а четирите ангелчета около плинта са дело на Фердинанд Мурман. Чрез тях са изобразени глада, войната, ерес и смърт. Друга атракция на площада е датиращият от 19-ти век Fischbrunnen (Рибен фонтан), който е възстановен след като е бил разрушен през Втората световна война.

Мариенплац

На снимката: Част от площада, със сградата на новото кметство /в дясно/ и статуята на Богородица /в ляво/;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Мариенплац, 80331 Мюнхен, Германия;

Ключови забележителности около Мариенплац:

Сградата на Старото кметство;

Сградата на Новото кметство;

Как да стигнете до Мариенплац:

-Чрез U-Bahn /станция Мариенплац, линии 3 и 6/;

-Чрез S-Bahn /Мариенплац спирка, линии 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8/;

-Чрез трамвай /вземете линия 19 до спирка Theatinerstrasse и от там ще трябва да се разходите за около 5-6 минути до площада, следвайки Winestrasse/;
Мариенплац

Важно: Статията предоставя информация за площада Мариенплац в град Мюнхен, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на площада, как да стигнете до него, както и информация за интересните забележителности, които може да видите около Мариенплац. Статията е последно обновявана от нашия екип на  03 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Мюнхен, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com