Марсала, остров Сицилия

Разположен на 134 км. северно от Агридженто, 301 км. западно от Катания, на 124 км. югозападно от Палермо и на 31 км. южно от Трапани, Марсала е домът на световноизвестното вино „Марсала“. Виното за първи път е популяризирано през 1770г., когато англичанинът Джон Уудхаус пристигнал на сицилианския бряг на това място заради силна морска буря. Уудхаус се насочил към една от местните таверни и оттам започнало всичко. Марсала е красив град, който като облик прилича много на северноафриканско градче, с типичния лабиринт от тесни улички.

Марсала

На снимката: Пиаца дела Република;

Името Марсала датира от завладяването на града от сарацините. Те го наричат Марса ел Аллах, или „пристанище на Бога“. Основаването на града обаче се дължи на картагенците, които основават населено място на нос Лилибео, известен още като Кап Боео. Годината била 396г. пр. Хр. На по-късен етап Марсала попада в ръцете на римляните след продължителна обсада, продължила десетилетие (250-241г. пр.Хр.). През 47г. пр.Хр. в Марсала пристигнал самият Юлий Цезар, който се качил тук на кораб на път за Северна Африка. Едно от най-известните събития в италианската история е също свързано с Марсала. На 11-ти Май 1860г. Гарибалди и неговият отряд от 1000 души, облечени в червено, пристигат тук, за да освободят Сицилия от Бурбоните. През 1943г. Марсала претърпява тежки щети от бомбардировачите на съюзниците преди тяхното настъпление в Сицилия.

Днес Марсала е процъфтяващ малък град на нос Боео, най-западният край на Сицилия. Много от хотелите и ресторантите му са пълни с бизнесмени, които търгуват в Марсала именно с прочутото вино. Въпреки че разположеното недалеч градче Ериче е по-популярна дестинация, Марсала заслужава да му отделите един ден, ако разполагате с такъв в плановете си за пътуване.

 

Марсала

На снимката: Селекция от петте най-добри вина на Марсала;

Как да стигнете до Марсала:

Марсала е свързан чрез автобуси и влакове с други места из остров Сицилия. Между 10 и 14 влака на ден /зависи от деня/ свързват Марсала с Трапани на север. Пътуването с влак между тези две местна отнема около 30 минути. Повече информация за това как да достигнете до Трапани със самолет, влак или автобус може да намерите в темата ни за този града. От Трапани има автобуси за Марсала, които тръгват от площад „Пиаца Монталто“ в Трапани. Еднопосочното пътуване продължава 35 минути. С автомобил от Трапани към Марсала трябва да следвате шосе 115.

Транспорт:

За съжаление, Марсала няма да ви предложи местен градски транспорт. Ако се нуждаете от помощ при придвижване из това населено място, вземете си такси.

Туристическа информация:

Туристическият офис на Трапани може да намерите на улица „11-ти Май“ 100 /Via 11 Maggio 100/. Отворен е от понеделник до събота, от 8.00 до 13.45 часа и от 14.10 часа до 20.10 часа; в неделя, от 9.00 часа до обяд.

Търсите хотел в Марсала?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Разходка из забележителностите на Марсала:

Сърцето на Марсале е Пиаца дела Република /Piazza della Repubblica/. Тук се намират Киеза Мадре /Chiesa Madre/ и Палацо Сенаторио /Palazzo Senatorio, датиращ от 18-ти век и известен още с краткото име „Лоджия“. От този площад започва и главната улица на града Via 11 Maggio, по протежение на която се намират някои от най-красивите местни сгради. В разцвета на Римската империя тази улица е носила името „Декуманус Максимус“. От Пиаца дела Република /Piazza della Repubblica/, улица Виа Гарибалди се простира на юг до Порта Гарибалди – великолепна порта, увенчана с орел отгоре. Гарибалди е известен и почитан в Марсала заради неговото пристигане заедно с 1000 души от Генуа. Целта им била да свалят Бурбоните от власт и да освободят Сицилия.

Най-голямата църква в Марсала е Киеза Мадре, разположена на Пиаца дела Република. Църквата е отворена всеки ден, от 7:30 часа до 21:00 часа. Първоначално построена по време на норманската окупация, тя е била основно реконструирана през 18-ти век. Оригиналната църква тук е била посветена на Св. Томас. Куполът се срутва през 1893г. и е частично реконструиран през 20-ти век. Фасадата е украсена със статуи и оградена от две малки камбанарии (кампанили), завършени до 1956г. Състоящият се от три нефа интериор е изящна с тънките стълбове и включва редица ценните предмети, включително скулптури от 15-ти и 16-ти век на братята Гагини. Потърсете по-специално прекрасната Мадона дел Пополо в десния трансепт, дело на Доменико Гагини от 1490г.

Марсала

Марсала

Марсала

На снимките: Киеза Мадре;

В задната част на Киеза Мадре се намира входът към Музео дели Араци. Музеят се намира на адрес Виа Гарафа 57 /Via Garraffa 57/ и е отворен от понеделник до събота, от 9.00 до 13.00 часа и от 16.00 часа до 18.00 часа. Входната такса за този музей е 4.00 Евро. Основната му атракция е колекция от осем фламандски гоблени, направени в Брюксел между 1530 и 1550г. Умело създадените гоблени изобразяват такива сцени като превземането на Йерусалим и войната на Тит срещу евреите през 66-67г. след Христа.

Марсала

Марсала

На снимките: Част от гоблените в Музео дели Араци;

Другият голям музей на Марсала – Археологически музей Баглио Анселми – се намира на Лунгомаре Боео. Отворен е от вторник до неделя, от 9.00 часа до 19.30 часа /последен вход в 19.00 часа/. Входната такса за този музей е 4.00 Евро /за възрастни / и 2.00 Евро /за лица от 18г. до 25г./. Музеят е разположен в бивш склад за бутилки в Марсала. Главната му атракция са останките от добре запазен Пунически кораб, открит през 1971г. при Изола Лонга, северно от Марсала. Корабът е с дължина от 35 метра и е изкусно реконструиран през 1980 година. Предполага се, че е построен за битката при Егидийските острови през 241 г. пр. Хр. Корабът е разполагал с екипаж от 68 души, като е единственият известен такъв военен кораб, който някога е бил откриван.

Марсала

Марсала

На снимките: Част от интересните предмети, които може да видите в Археологическия музей на Марсала;

Отворен за разглеждане 24 часа на ден е „Insula di Capo Boeo“, в края на Виале Виторио Емануел. Тук може да видите останките от римски жилищни комплекси, включително и просторна вила от 3-ти век. Около басейна на първия етаж може да видите редица мозайки, изобразяващи „Битката на дивите зверове“. Тук са и руините н а баните и приемните помещения, където също има мозайки. Главата на Медуза е все още ясно видима.

Марсала

На снимката: Запазена мозайка на пода на римска вила при Insula di Capo Boeo;

Пазаруване в Марсала:

“Oviesse” e универсалният магазин в Марсала, където може да видите разнообразни стоки –
домашни потреби, дрехи, оборудване за къмпинг и подаръци. Цените тук са по-ниски в сравнение с по-малките и стилни магазини из града. Магазинът се намира на Виа Себастиано Камерери Скурти /Via Sebastiano Cammereri Scurti/.
Важно: Статията предоставя информация за град Марсала – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, настаняване, информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 31 Май 2017г.

Търсите хотел в Марсала?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Марсала и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Марсала

По-долу може да видите интерактивна карта относно Марсала – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: