Маршрут "Пътят на Наполеон", Франция

Повечето от пешеходните маршрути през района около Вердон са трудно предизвикателство. Ако предпочитате да не се напрягате толкова много, но въпреки това да успеете да видите стръмните долини, които изпълват района, да карате по билата и хребетите и да се насладите на чуден изглед към Алпите, Средиземно море и многото накацали селца, то може да помислете да шофирате по т.нар. Път на Наполеон (www.route-napoleon.com/gb/index). Това е пътят, по който Наполеон поема при завръщането му от Елба. Той стъпва на брега при Голф Жуан през март 1815г., като преминава през От Прованс до Гренобъл за шест дни, като спирал във всяко едно селце за храна и в очакване на новини от неговите поддръжници. Освен, че е изключително живописен (и на някои места ще ви настръхне косата от височината), пътят е нещо като френско поклонение, с множество исторически маркери по пътя, отбелязващи къщи, ханове и замъци, през които е преминал Наполеон.

Пътят на Наполеон

На снимката: Градчето Систерон, през което преминава маршрута;

Пътят на Наполеон

На снимката: Замъкът Малижай /Malijai/, където Наполеон нощува;

 

Традиционният начин да изминете този маршрут е като тръгнете от брега в посока към Систерон, но е възможно да изминете маршрута и в обратната посока. Така или иначе, говорим за 180 км. шофиране. От Систерон, вземете D4 юг, преминаващ през Volonne и Malijai, където Наполеон прекарал нощта на 4-ти март в шато от 18-ти век край река Блеоне. След Malijai, поемете по път N85 в посока към Дин. Пътят следва реката. От Дин, изоставете историческия маршрут, който следва D20 юг, и продължете по път 85, който ще ви отведе през Clue de Chabrières. Път 85 се връща отново на историческия път при Chaudon Norante. Останете на N85, минаващ през Barrème (забележително с неговата геология) и Senez. Между Сенез /Senez/ и Кастелан ще преминете през Clue de Taulanne преди изкачването към живописна гледка, откриваща се при Col Des Leques. След това маршрутът преминава през Серанон, за да се издигне в серия от остри и стръмни завои. Тук ще се насладите на живописни гледки около пътя. След около 1 км. започнете да се оглеждате за площадката за наблюдение Belvedere de Baou Mourine/. От тук се открива красива гледка към Golfe de la Napoule и Massifs de L’Estérel and des Maures. От тук продължете по N85 и продължете на юг към Грас. Докато карате, ще се насладите на чудесна гледка към морския бряг, Грас, както и на безброй кацнали селца. От Грас може да продължите към Кан по път N567, минаващ през Mouans-Sartoux. Може да спрете в китното селце Мужин /Mougins/. От Кан, следвайки път N7, ще стигнете до брега при Голф Жуан /Golfe Juan/.

Пътят на Наполеон

На снимката: На места пътят е свързан със сериозно спускане и остри завои;

Пътят на Наполеон

На снимката: „Пътят на Наполеон“ преминава през няколко чудесни алпийски селца;

Пътят на Наполеон

На снимката: Паметна плочка при Golfe Juan;

Пътят на Наполеон

На снимката: Друг от паметниците, посветени на императора, който може да видите по пътя. В случая паметника се намира на един от входовете на градчето Гап;В случай че се нуждаете от хотел в някое от основните градчето по пътя на Наполеон, то може да откриете оферти на следните линкове:

Оферти за хотели в Систерон;

Оферти за хотели в Гренобъл;

Оферти за хотели в Гап;

Оферти за хотели в Голф Жуан;

Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през тези линкове резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Пътят на Наполеон

Важно: Статията предоставя информация за маршрута „Пътят на Наполеон“, Франция. Тук ще намерите полезна информация за маршрута, основните градове по пътя и техните забележителности, както и информация за възможности за нощувка в по-значимите места. Статията е последно обновявана от нашия екип на 05 Октомрви 2016г.