Мартиг – Прованс, Франция

Герб на Мартиг:  Мартиг

 

Преди четиристотин години трите селца Л’Ил, Жонкиер и Фериер се обединяват, за да се стигне до образуването на град Мартиг. Днес, този сравнително малък град е пронизан от канали, а отделните му части са свързани от немалко на брой мостове. Все пак трябва да се отбележи, че това е един от най-големите градове в района на Буш дю Рон, с население от около 45 000 души. За щастие, растежът, насърчен от строежа и развитието на големи петролни рафинерии в предградията, не е засегнал центъра, който е запазил своето очарование.

Мартиг

На снимката: Мартиг с неговите три части, разделени от каналите;

 

Мартиг

Мартиг

На снимките: Из каналите на Мартиг;

Известен като „Венеция на Прованс“ (не го бъркайте с Л’Ил Сюр Ла Сорг, който е известен като „Венеция на Воклюз”), той прекосява единия край на Канал де Каронте, свързващ Етан де Бер със Средиземно море, на около 38 км. от Марсилия. Рибарите са използвали тесните улички около Канал Св. Себастиан – район, който е известен като рибарския квартал. Техните къщички в пастелни цветове, датиращи от 17-ти век, днес се предлагат под наем на туристи и богати жители на Марсилия.

Мартиг

На снимката: През нощта Мартиг е красиво осветен и се превръща в още по-приятно място за разходка;

В Мартиг ще откриете няколко интересни стари квартала, запазили своята древна атмосфера. По протежение на улиците в тях може да откриете магазини и кафенета. Всяко едно от трите древни селца, поставили основите на днешен Мартиг, разполага със старинна църква. Най-впечатляващата е Cathedrale de la Madeleine, отличаваща се с типичната за Прованс камбанария. Центърът на Мартиг, намиращ се на острова, който някога е бил селцето Л’Ил, е популярно пристанище. Може да се разходите по пешеходните кейове, изпълнени с оживени кафенета и ресторанти.

Мартиг

На снимката: Катедралният храм на Мартиг отвътре;

Ако посетите Мартиг през лятото, може да станете свидетел на някой от многобройните фестивали, които се провеждат в града. Фестивалния център на Мартиг е домакин на безброй музикални фестивали. Фериер, намиращ се северно от Л’Ил, е този участък на Мартиг, славещ се с хубави плажове на Етан Бер. Тази част е може би най-живописната част на Мартиг. Ако сте любител на шопинга, то трябва да знаете, че най-добрите магазини се намира в стария квартал на Жонкиер, в южната част на града.

Как да стигнете до Мартиг:

 Мартиг се намира на 38 км. западно от Марсилия по магистрала A55. От Марсилия има редовни автобусни и влакови връзки до Мартиг.

Повече информация:

Туристическият офис на Мартис се намира на Rond Point de l’Hôtel de Ville, Avenue Louis Sammut, 13500 Martig, телефон: 33 04 42 42 31 10, факс 33 04 42 42 31 11, ot.martigues@visitprovence.com, www.visitprovence.com (изберете Мартиг/Martigues от падащото меню).

Мартиг

На снимката: На юг от Мартиг има няколко наистина красиви плажа;В случай че се нуждаете от хотел в Мартиг, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Мартиг

Важно: Статията предоставя информация за Мартиг, Франция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Мартиг, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: