Мехелен – център на северния Ренесанс

Мехелен е разположен в северната холандскоговоряща част на Белгия, между Антверпен и Брюксел. Този работнически фландърски град има индустриални комплекси в южната си част и търговски офиси в северната си част, но е запазил своя средновековен център, съсредоточен под извисяващата се кула на катедралата „Свети Румболд“ /най-добрата гледка към града се открива, ако се изкачите на върха на кулата по 514-те стъпала/. Изпълненията с настроение пазарен площад е пешеходна зона и там на малко разстояние има над 300 забележителни паметници, включително няколко църкви и сгради, напомнящи за историческото значение на града през средновековието. Мехелен получава статут на град през 1303г., като процъфтява от търговията с вълна, като дори за кратко е столица на Нидерландия. В града могат да бъдат посетени множество музеи- например музеят на играчките, който несъмнено ще се хареса на малки и големи. В неделя може да се посети известната работилница за гоблени „Де Вит“, която свидетелства за текстилното минало на града. Интересен обект за посещение е и пивоварната „Хет Анкер“, където се произвежда известната ренесансовата светла бира „Гоуден Каролус“. В близост до града се намира и огромния сафари парк „Планкендел“– до него може да стигнете с лодка от Мехелен. Ако сте решили да посетите Белгия, град като Мехелен несъмнено трябва да бъде във вашия план за посещение, тъй като предлага разнообразни възможности.

Мехелен

На снимката: Централният площад на Мехелен с много исторически сгради около него;

Най-добро време за посещение:

Великолепните стари сгради на Мехелен може да бъдат видени целогодишно, но някой от тях са затворени през зимата.

Как да стигнете до Мехелен:

Достигането до Мехелен е лесно от всяка една от съседните държави. Ако идвате с кола от Холандия, то пътят през Антверпен ще ви доведе до Мехелен за много кратко време. Ако пътувате от Франция, вземете магистралата покрай Брюксел, а ако идвате от Германия, то най-краткият път е през град Лиеж. Мехелен е разположен в близост до път Е19, което го прави много лесно достижим чрез кола. Проблемът при придвижването с кола до града е какво да правите с вашето превозно средство, след като сте вече в града. Централната част на града е забранена за превозни средства, като зоната с рестрикции се увеличава още повече всеки ден между 11.00ч. и 18.00ч. Независимо откъде пътувате, пътят ще ви отведе до околовръстното шосе на Мехелен, където просто трябва да следвате табелите, водещи до някой от многобройните паркинги за коли. Безплатно паркиране е възможно в зоните, които са отвъд околовръстния път на Мехелен. На самия околовръстен път има три основни паркинга, които не са скъпи, а и предлагат безплатно паркиране през уикенда. В близост до историческия център също има три паркинга, които са платени /това са Ламот, Гроте Маркт и Веемаркт/.
Ако пътувате с влак, достигането на Мехелен също е лесно. Градът се намира само на 20 минути път от Брюксел, Льовен и Антверпен. Мехелен разполага с две гари, до които може да се достигне пеш от центъра.

Достигането на Мехелен чрез автобус също е лесно благодарение на съществуващата централна гара, осигуряваща връзка с всички съседни градове.

Ако сте на летището в Брюксел и се чудите как да достигнете до Мехелен, то възможностите са няколко:

-с влак: директно от летището на Брюксел /ниво -1/ може да хванете влак до Мехелен, който достига до града само за 8 минути, като цената на билета е около 7 Евро;

-с автобус: директно от летището по няколко пъти на всеки час има директни автобуси до Мехелен /линии 282, 681, 682, 683 и 686/. Билетът струва около 3 Евро, а самото пътуване отнема около 50 минути;

Хотели:

Град Мехелен предлага голямо многообразие от възможности за нощувка- от хотели, през къщи за гости до младежки общежития.

Търсите хотел в Мехелен?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Заведения:

Има голямо многообразие от места, където може да прекарате приятно свободното време. Голяма част от тях предлагат характерните на града специалитети, между които типичните бисквитки с форма на луна /Maneblussertjes/, пралини, както и невероятни бисквити и шоколади във формата на кула. За тази цел може да се отбиете в Patisserie Lints, както и в Matthys Bakery.

Знаете ли, че:

В Мехелен трябва да си носите тапи за уши- с академията си за камбанно изкуство градът претендира да е световен център на камбанната музика?

Мехелен

На снимката: Кулата на Свети Румболд, една от забележителностите на града;

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Кулата на Свети Румболд;

2/ Катедралата „Свети Румболд“;

3/ Сградата на Общината;

4/ Църквата на Свети Пол и Свети Петър;

5/ Църквата на Свети Джон;

6/ Базиликата „Богородица на Хансвайк“;

7/ Бившият дворец на Маргарет Австрийска;

8/ Бившата сграда на градския съвет /Оуд Шепенхюс/;

9/ Хоф ван Буслайден /Дворецът на Буслайден/;

10/ Куклата Оп-Сигноорке;

11/ Пивоварната Хет Анкер;

12/ Парк и зоологическа градина Планкендаел;

Допълнителна информация за града може да откриете на официалния сайт на града: www.mechelen.be.

Мехелен

Важно: Страницата предоставя полезна информация за белгийския град Мехелен – историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на града. Статията е последно обновена от нашия екип на 06 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Мехелен и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно белгийския град Мехелен, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: