Мелк – градът със златното абатство

Мелк е малък австрийски град, разположен в провинция Долна Австрия. Градът се намира недалеч от столицата Виена и е изграден по поречието на река Дунав. Като население Мелк не може да впечатли – тук живеят малко повече от 5 хиляди души според последните преброявания на населението. Независимо от малките си размери обаче, градът привлича ежегодно множество туристи благодарение на своята история и най-вече на разположеното тук абатство, наричано от много хора „Златното абатство“.

Мелк

На снимката: Златното абатство на Мелк;

Историята и развитието на Мелк винаги са се свързвали със съществувалата тук крепост и с изграждането на Абатство Мелк. За първи път за съществуването на селище на това място се споменава в източници от 9-ти век. Крепостта в Мелк е служила като резиденция на граф Леополд I, а неговият наследник Леополд II предоставя тази крепост в края на 11-ти век на бенедиктински монаси. Оттук започва и изграждането на самото абатство, което несъмнено е най-голямата забележителност на малкото градче. Освен с множеството златни орнаменти, абатството впечатлява и с богатата си библиотека, където се пазят множество средновековни ръкописи. Друга забележителност, която се намира в близост до Мелк и на която може да обърнете внимание е замъкът Шалабург. Построен в ренесансов стил, замъкът впечатлява не само със своята архитектура, но и с красивият парк, който го заобикаля. До замъкът може да се стигне пеша от Мелк /разположен е на 5 км. от града/ или с влак.

Мелк

На снимката: Един от начините да достигнете до Мелк е с корабче;

Най-добро време за посещение:

Мелк е подходящ за посещения през цялата година. Времето през зимните месеци не е от най-студените, със средни температури над нулата. Рядко градът попада под „ударите“ на студени фронтове, които да понижат температурите много под нулата. Пролетта е доста променлива. През този период, продължаващ до средата на месец май, може да се наблюдават повече превалявания. За сметка на това обаче летните месеци са горещи и сухи. Има случаи с високи температури до близо 40 градуса, което по принцип би трябвало да е рядкост за тези географски ширини. Есента също се слави със сухо време и понякога продължава до средата на ноември.

Търсите хотел в Мелк?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Транспорт:

Както може да се досетите, Мелк е прекалено малко населено място, за да разполага със свой собствен градски транспорт. Стигнете ли веднъж до града, може лесно да разгледате всичко пеша, защото разстоянията са малки. А опциите за достигане до Мелк са няколко- с кола/автобус, с влак или с корабче. Пътищата в Австрия са в добро състояние и позволяват лесно и бързо достигане на града, още повече че в близост до Мелк минава една от основните магистрали, водещи до Виена. До Мелк може да се стигне освен по магистрала А1, така също и по пътища B1 и B33. Мелк се намира на около 2 часа път с кола от Виена по магистрала А1. Също от Виена има много често /почти на всеки час/ влакове до Мелк. Разстоянието се взема за около 75 минути. От ж.п. гарата на Мелк лесно може да достигнете до Абатство Мелк и да разгледате въобще целия град. Много туристи предпочитат да достигнат до Мелк с корабче по Дунав. Такива корабчета тръгват от Виена на еднодневни екскурзии, като пейзажите, които се откриват по пътя, наистина си заслужават. От пристанището на Мелк отново пеша се достига до абатството. Подобни круизи с корабче до Мелк по принцип струват около 60 Евро.

Мелк

На снимката: Ренесансовият замък „Шалабург“, намиращ се на няколко километра от Мелк;

Храна и напитки:

В Мелк може да намерите места за хапване за всеки вкус- от традиционни австрийски ястия до пицарии. Ако посетите абатството и сте изморени от обиколката, то може да посетите на излизане ресторанта на абатството. Цените са доста добри, а предлаганите ястия си заслужават. Едно от традиционните ястия, които са предлагани тук, е Земелкньодел /Semmelknodel/, в което, както личи и от името, основното са кнедлите. Предлага се също гулаш, различни видове супи, а от месните ястия може да опитате от свинското филе на ленти със сметанов сос, гарнирани с картофени кнедли и зеленчуци. Сред десертите ще видите на много места присъствието на праскови- това се дължи на факта, че в Мелк се произвежда доста от този вид плод. Опитайте сладолед с праскови, който се предлага в същия ресторант.

Търсите хотел в Мелк?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако желаете да се насладите на хубаво кафе, може да посетите разположеното в центъра на Мелк кафе Централ. Иначе в близост до абатството има малка приятна сладкарница, където освен кафе, може да си поръчате някое сладко изкушение.

Знаете ли, че:

в Абатство Мелк се пазят тленните останки на няколко от членовете на династия Бабенберг- първата династия, управлявала Австрия?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Абатството на Мелк;

Допълнителна информация за Мелк може да откриете на официалния сайт на града: www.melk.gv.at.Важно: Страницата предоставя полезна информация за австрийския град Мелк-историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на Мелк Статията е последно обновена от нашия екип на 18 Юли 2018г.

Мелк

В случай че търсите хотел в Мелк, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно австрийския град Мелк, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: