Местност Беглика – районът на град Батак, България

Разположена в сърцето на Баташката планина, местност Беглика впечатлява с великолепната природа. През 60-те години на миналия век са поставени основите на природен резерват Беглика, като основната цел на неговото създаване е да се положат усилия за запазване на красивата природа в тази част на Родопите, и особено да се запазят вековните смърчови гори.

Местност Беглика

На снимката: Язовир „Голям Беглик“ рано сутрин с традиционните изпарения при изгрев слънце;

Името на тази местност и на самия природен резерват е запазено още от османски времена, когато тази част от българските земи е била населявана от така наречените „юруци”. Юруците били пастири-номади, които извеждали своя добитък из обширните площи по тези земи. Веднъж годишно всички юруци се събирали на едно място, за да заплатят дължимия от тях данък, който се наричал „беглик”.

Несъмнено местността Беглика е място за разходка за всеки един, който обича природата. Ако отделите време да се разходите из тази част на България, то ще можете да се насладите на българската природа в най-чистия й и недокоснат вид. Тук вековните гори се редуват с тучни поляни, а срещата с сърни и елени е доста честно срещано явление. Все пак трябва да се отбележи, че говорим за доста див район и поради тази причина освен на красиви елени, тук може да се натъкнете и на кафява мечка или вълци. Местността Беглика е красиво място за посещение не само през пролетта и лятото, когато всичко е зелено и разцъфнало, но също така и през зимата.

Местност Беглика

На снимката: Местността Беглика през зимата;

Местността Беглика се намира по пътя между Батак и Доспат. От лятото на 2013г. пътят между тези две населени места е изцяло реновиран и това прави достигането до Беглика лесно и приятно, да не говорим, че пътят преминава покрай красиви и живописни местности, което прави пътуването още по-приятно. Ако посетите Беглика, то задължително се разходете по края на някой от трите язовира тук- Беглика, Голям Беглик и Широка поляна. Особено красива е гледката рано сутрин, когато слънцето изгрява. Тъй като температурата на водата в язовирите в повечето случи е по-висока от тази на околната среда, рано сутрин се наблюдават интересни изпарения в язовирите, което създава интересни гледки.

Местност Беглика

На снимката: По бреговете на яз. „Голям Беглик“ традиционно се провежда фестивал;

В близост до местността Беглика се намират още язовир Доспат и язовир Батак, така че може да съчетаете при разходката си разглеждането на всички тези обекти. Много от туристите посещават местността Беглика в края на юли или началото на август, когато тук се провежда традиционният „Беглика фест”. Събитието се организира по бреговете на язовир Голям Беглик.
Важно: Статията предоставя информация за местността Беглика до Батак. Тук ще намерите полезна информация за местността – история, разположение, какво може да видите, как да стигнете. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Юли 2018г.

Местност Беглика

В случай че търсите хотел в района на местността Беглика, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно местност Беглика, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на местността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: