Милос – вулканичният остров

Вулканичният остров Милос е един от най-впечатляващите цикладски острови, разполагащ с изключителни скални образувания, горещи извори и китни бели селца, накацали от многоцветните скали. При управлението на минойци и микенци островът станал богат благодарение на търговията с обсидиан. Въпреки богатствата на града, атиняните не му прощават и през 4-ти век преди Христа завземат Милос по брутален начин и го превръщат в колония. През средновековието контролът над острова бил в ръцете на венецианската династия Криспи, които независимо от проблемите, които имали с набезите на пирати, удържали контрола над острова до 1580г., когато Милос става турско владение. Дори и днес минералите и търговията с тях са основен източник на богатството на острова, независимо че туризмът все повече се разраства.

Милос

На снимката: Чудесен залез над Кастро, Милос;

Основният град на Милос се нарича Плака. Разположен на скалист връх, на 4 километра над пристанището на Адамас, Плака е чудесен микс от църкви и бели къщи. Част от тези къщи се сливат с постройките на друг главен град – Трипити, който се слави със своите вятърни мелници. Смята се, че Плака е разположен върху акропола на античния Милос, построен от дорите между 1100г. и 800г. преди Христа. След това градът е разрушен от атиняните и по-късно е възстановен от римляните. Основната забележителност в Плака е Археологическият музей, чиято главна зала е доминирана с копие на Венера Милоска, намерена на Милос. Колекцията включва неолитни находки, особено обсидиан, микенска керамика, рисувана керамика и теракотни животни от 3500г. пр.н.е., намерени в древния град Филакопи. Най-известният експонат от керамиката е Господарката от Филакопи- ранна цикладска богиня, която е декорирана в минойски стил. Някои доста красиви експонати, намерени на остров Милос /като статуята на Посейдон и др./ в момента са изложение в Националния археологически музей в Атина. Има и находки от съседния остров Кимолос.

Милос

На снимката: Археологическият музей в Милос;

В центъра на плака се помещава Историческият и фолклорен музей на Плака. Тук са изложени костюми, легла и различни занаяти от древността. Стъпала водят до разрушения Кастро, построен от венецианците върху вулканичен участък на височина от 280 метра над морското равнище. Само къщите, които формират външните стени на крепостта, са останали.

Милос

На снимката: Древният театър, който все още се използва;

Над Кастро се намира църквата Меса Панагия, която е била бомбандирана по време на Втората световна война. Тя е възстановена и преименувана на Панагия Скинийтиса /Дева Мария от Храстите/, след като икона на Дева Мария изникнала до храст, където се намирала старата църква. Малко по-надолу се намира църквата Панагия Таласитра /Дева Мария от Морето/, построена през 1728г. Тук може да намерите икони на Христос, Дева Мария и Агиос Елефтериос.

Милос

На снимката: Християнските катакомби;

Масивните каменни блокове на стените, които формират източната порта на града през 450г. пр.н.е. са останали, а само на няколко метра на запад има мраморни реликви и християнски купол от византийска базилика. Римски амфитеатър наблизо все още се използва за представления.

Милос

На снимката: Плажът „Фириплака“;

В близкия град Трипити трябва да посетите запазените и датиращи от 1-ви век след Христа християнски катакомби. Издълбани в склона на хълма, масивният комплекс от галерии разполага с гробници в сводести ниши, като всяка една съдържа до седем тела. Мрежата от катакомби е 184 м (605 фута) дълга и включва  291 гробници. Археолозите смятат, че най-много 8000 тела са били погребани тук. От катакомбите започва пътека, водеща до мястото, където е открита Венера Милоска.  Открита е на 8-ми април 1820г. от земеделеца Георгиос Кентротас. Той попаднал на пещера в единия край на нивата си и открил част от мраморната статуя. Другата половина е намерена от френски офицер и двете половини са закупени като подарък за Луи XVIII на 1-ви март 1821г. Статуята сега е изложена в Лувъра, Париж. Относно липсващите ръце, смята се, че те са били изгубени по време на борбата за притежание на статуята.

Милос

На снимката: В района на Клефтико има чудесни вулканични образувания и чудесни плажове;
Остров Милос е пълен с вулканични реликви и големи плажни ивици. Големият залив Милос е един от най-добрите естествени пристанища в Средиземно море и разполага с някои от най-красивите гледки на острова.  Западно от Адамас, малкият плаж Лангада е популярен сред семействата. По пътя към плажа се намират общинските бани с топлите си минерални води. Южно от Адамас, заливът на Милос предлага редица атрактивни плажове, включително и Хивадолимни, където има и чудесно соленоводно езеро с тюркоазена вода. На южния бряг е най-прекрасният плаж Агия Киряки, разположен близо до селцето Проватас.

Милос

На снимката: Лунният пейзаж на Саракинико;

Разположен в североизточния край на острова, Аполония е популярен курорт с чудесен плаж, пълен с дървета. От тук може да вземете корабче до остров Кимолос, който е кръстен така заради кредата, която се добива на острова. Близо до Аполония се намира селището Филакопи- преди то е било важен центъра на местната цивилизация, но днес много малко е останало. Можете да видите старите микенски градски стени и разрушени къщи, но голяма част от града е била потопена под водата.

Милос

На снимката: Заливът „Палиорема“ и сярните мини на заден план;

Поради вулканичния си произход остров Милос е богат на минерали и има някои впечатляващи скални образувания. От Адамас може да се включите в някоя организирана обиколка до Саракинико, където да се насладите на истински лунен пейзаж, създаден преди два до три милиона години. Може да видите още формирования от лава, както и сярната синя вода на Папафрагкас. Геотермалното действие е осигурило изобилие от горещи извори; в някои области температурата на морето може да достигне 100 градуса, само на 30 см. под повърхността.

Полезна информация за забележителности на остров Милос:

1/ Археологически музей в Плака:

Адрес: Главен площад, Плака, остров Милос, Гърция;

Телефон: +30 228 70 28 026;

Работно време:

Вторник-неделя, от 8.00 часа  до 15.00 часа;

Затворен в понеделник и на 1-ви Май;

Цена на входни билети:

Билет за възрастни- 3,00 Евро;

Намален билет- 2.00 Евро /за ученици и пенсионери/;

2/ Исторически и фолклорен музей в Плака:

Адрес: Плака, остров Милос, Гърция;

Телефон: +30 228 7021 292;

Работно време:

От вторник до събота, от 10.00 часа до 14.00 часа;

Затворен в понеделник и неделя;

Цена на входни билети:

Билет за възрастни- 3,00 Евро;

Намален билет- 1.50 Евро /за ученици и деца/;

3/ Християнските катакомби в Трипити:

Адрес: Трипити, остров Милос, Гърция;

Телефон: +30 287 021625;

Работно време:

Вторник- събота, от 8.30 часа до 18.30 часа;

Неделя, от 8.30 часа до 15.00 часа;

Затворен в понеделник;

Как да стигнете до остров Милос:

-Чрез самолет /на Милос има летище, като от Атина има полети на Olympic Airlines/;

-Чрез ферибот /редовни фериботни линии от Атина-Пирея, както и от редица цикладски острови/;

За повече информация относно разписанието на фериботите и цените на билетите, моля посетете уебстраниците на съответните оператори:

Hellenic Seaways www.hellenicseaways.gr

SeaJets www.seajets.gr

Aegean Speed Lines  www.aegeanspeedlines.gr.
Милос

Важно: Настоящата статия предоставя информация за остров Милос, Гърция. Тук може да намерите обща информация за острова, информация за разположението на основните градчета на острова, информация за най-големите забележителности на острова- музеи, плажове, църкви и манастири. Статията е последно обновена от нашия екип на 24 Август 2018г.

В случай че търсите хотел на някой от Цикладските острови, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу ще намерите допълнителна карта относно острова, с разположението на отделните негови градове.