Милтенберг – сцена от приказките

Малко встрани от традиционния маршрут на Романтичния път в Германия и на около 71 км. западно от Вюрцбург се намира малкото крайречно градче Милтенберг. Градът, макар и встрани от популярния път, често се посещава от туристите. Милтенберг е традиционно немско градче, изпълнено с типичните дървени къщи. Ако искате да се разходите из средновековно градче, но не искате да се блъскате из тълпи от туристи, които примерно заливат град като Ротенбург об дер Таубер, то Милтенберг е точно за вас.

Милтенберг

На снимката: Павираните тесни улички и добре съхранените старинни къщи са запазен знак на града;

Градът, който все още е ограден от стени и кули, е привлекателно разположен под стръмен залесен хълм, на върха на който се издига замък. Историята на града като важен център датира от средата на 13-ти век, макар че реално на това място е имало векове по-рано римско селище. Най-добрият начин да оцените очарованието на Милтенберг е като просто се разходите с колата из града и намерите място за паркиране около чудесния Марктплац, около който се намира пешеходната зона на града. На площада се издига чудесен ренесансов фонтан и едно истинско богатство от цветя, а около самият площад се намират чудесни полудървени къщи. Сред тях е и еди отнай-старите ханове в Германия – Haus zum Riesen.

Милтенберг

На снимката: Една от търговските улички на града;

Как да стигнете до Милтенберг:

Ако сте тръгнали да обикаляте с автомобил по протежение на Романтичния път в Германия, то лесно ще може да включите Милтенберг като част от спирките си. Градът се намира недалеч от една от основните спирки по Романтичния път – градчето Вюрцбург. От този град тръгнете в западна посока по А3 и след това следвайте табелите по по-малките пътища.

От Вюрцбург може да стигнете до Милтенберг и чрез влак – дневно има по 3-4 влака, а пътуването отнема около час и половина. Доста повече влакове идват от Ашафенбург, където се пресичат важни местни железопътни линии. Повече информация за разписанията може да намерите на www.bahn.de.

Милтенберг

На снимката: Маркт – главният площад на Милтенберг;

Туристическа информация:

Туристическият офис в Милтенберг се намира на Енгелплац 69 /Engelplatz 69/. Тук може да намерите полезна информация за града и неговите забележителности, брошури на английски език, както и информация за различни пешеходни маршрути из града. Офисът е отворен от понеделник до петък, от 9.00 до 17.00 часа. През по-натоварения летен период /май-октомври/ офисът работи и в събота, от 10.00 часа до 13.00 часа.

Разходка из забележителностите на Милтенберг:

Ако пристигате в Милтенберг с автомобил, то първото нещо, което трябва да направите е да намерите удобен паркинг. За щастие, това няма да ви бъде чак толкова трудно, тъй като опциите в това отношение са достатъчно на брой. След като паркирате, продължете пеша към центъра на града. Първата основна атракция в града е централният площад Марктплац, за който споменахме и по-горе. Тук най-ясно намира олицетворение средновековния облик на града. Другата основна атракция в Милтенберг е едноименният замък – Schloss Miltenberg. След продължителни действия по възстановяване на замъка, днес той е дом на един от градските музеи на Милтенберг. Икони и съвременно изкуство са представени ръка до ръка в един интересен диалог между епохите. Може да се види голямо богатство от руски и гръцки икони, както и стъклени румънски икони. Разбира се, докато се разхождате из вътрешните зали на замъка, ще може да се запознаете и с историята на самата сграда. Замъкът е отворен между април и ноември както следва: вторник-петък, от 13.00 часа до 17.30 часа, а събота и неделя: от 11.00 часа до 17.30 часа. Замъкът в затворен през останалата част от годината.

Милтенберг

На снимката: Замъкът на Милтенберг се издига над града и реката;

Докато се разхождате из Милтенберг, не пренебрегвайте най-старото и историческо заведение в града – Weinhaus /както го наричат местните/. Датиращо на около 500 години, заведението се намира на Марктплац 85. Тук може да опитате от местните вина на приемливи цени.

На снимката: Wienhaus отляво;
Важно: Статията предоставя информация за град Милтенберг, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 15 Септември 2017г.

Търсите хотел в град Милтенберг?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Милтенберг

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Милтенберг, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: