Митрополи – град Атина, Гърция

Работата по огромната катедрала Митрополи в Атина започва през 1840г., като за строежа е използван мрамор от 72 разрушени църкви. Крайъгълният камък е положен с церемония от крал Ото и кралица Амалия на Коледа 1842г.

Митрополи

На снимката: Митрополи, заснета от едноименния площад;

Отнема още 20 години, за да се завърши сградата, като през този период се сменят трима различни архитекта /Франсоа Буланже, Теофил Хансен и Димитриос Зезос/, което може да се приеме и като причина за малко неугледния външен вид на катедралата. На 21-ви Май 1862г. сградата е официално посветена на Евангелизмос Теотоко /Благовещение Богородично/, като церемонията е водена от царя и царицата. С дължина от 40 метра /130 фута/, ширина от 20 метра /65 фута/ и височина от 24 метра /80 фута/, това е най-голямата църква в Атина.

Митрополи

На снимката: Красиво декорираният таван на катедралата;

Катедралата е официалното седалище на епископа на Атина и остава популярна градска забележителност, която е била използвана за церемониални събития, от коронации на царете до сватбите и погребенията на богатите и известните. Вътре има две гробници на светци, убити от османските турци: Агиа Филотей и Григорий V. Костите на Агия Филотей, който умира през 1589г., може да се видят в сребърна мощехранителница. Светицата е била известна с участието си в процеси, свързани с откупването на гръцки момичета от турските хареми. Григорий V, Константинополският патриарх, е бил обесен и хвърлени в Босфора през 1821г. Тялото му е спасено от гръцките моряци и отнесено в Одеса. Петдесет години по-късно то е върнато в Атина.

Митрополи

На снимката: Част от красивия интериор на катедралата на Атина;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: площад Митрополеос (Mitropoleos), Атина 10556, Гърция;

Телефон: +30 210 322 1308;

Работно време на катедралата:

Всеки ден, от 7.00 часа до 19.00 часа;

Цена на входни билети:

Безплатен достъп;

Как да стигнете до катедралата:

-Чрез метро /най-близките спирки са Монастираки и площад Синтагма през линии 1, 2 и 3/;

-Чрез автобус / вземат линии 25, 26 и 27 /;

-Пеша /от площад Синтагма, следвайте  улица Метрополеос докато стигнете до площад със същото име/;
Митрополи

Важно: Статията предоставя информация за катедралата Митрополи – град Атина, Гърция. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, информация за работното време на катедралата и цената на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Атина, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно катедралата Митрополи – град Атина, Гърция, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: