Молдова – обща информация за държавата

Молдова

Молдова

Столица: Кишинев;

Обща площ: 33 851 кв.км.;

Население: 4 320 000 души;

Валута: Молдовска лея;

Шенгенско пространство: Все още не е член;

Официални празници:

7-ми януари – Коледа. На този ден православните християни празнуват Коледа;

24-ти февруариДрагобете (Ден на любовта). На този ден птиците започват пролетното чифтосване.

9-ти майДен на победата и паметта на героите, загинали за независимостта на страната. Този ден отбелязва капитулацията на нациска Германия по отношение на СССР по време на Втората Световна Война.

27-ми августДен на независимостта. На 27 август 1991г. Молдова чества своя национален празник, който се свързва с одобрението на Декларацията за независимостта от страна на Съветския съюз.

31-ви августДен на молдовския език (Лимба Ноастра).

14-ти октомвриДен на столицата.

Молдова е най-малката страна в източна Европа. Установява се като независима република след колапса на СССР през 1991г. По-голямата част населението на страната има румънски корени. Двете страни имат идентични езици и споделят общо културно наследство.

Молдова няма излаз на море, нито високи планини. Страната има равнинен релеф. Най-високият й връх е висок едва 429м. Това силно затруднява развитието на туризма. Молдова обаче има друго голямо предимство. Цените в страната са значително по-ниски от тези в държавите от Европейския съюз. Това превръща Молдова в предпочитано място за изгодни покупки и обикаляне по заведения.

Туристическите забележителности на страната могат да бъдат разделени в три основни категории – манастири, музеи и природни забележителности.
От манастирите задължително трябва да посетите следните – Хънку, Кипряна, Чизкани, Св.Троица. Манастирът Хънку се намира на 70 км. от Кишинев. Основан е през 1678г. Според легенда, негов основател е владетелят Михаил Хънку. По молба на дъщеря си, той основал женски манастир по устието на река Когелник. В миналото манастирът е имал доста трудни времена. Често е бил нападан от татарите, в резултат на което част от него е разрушена. По-късно има период, в който дори е бил изоставен. През 1956г. манастирът е затворен и мястото започва да се използва от Министерството на здравето. Отваря отново през 1990г. и оттогава насетне се превръща в религиозно място, посещавано от много туристи. Мястото е известно и с минералните си извори, за които се твърди, че имат лечебни свойства. Манастирът „Каприяна“ е един от най-старите в Молдова. За пръв път е споменат в официален документ през 1420г. – в кралските хроники на Александър Добрия. Името му се свързва с Каприян – първият управник на обителта. Манастирът се състои от три църкви. Най-старата от тях е „Успение Богородично”. Според хроникьорът Григорий Цамблак тя е построена от Петро Рареш. Другите две църкви са „Св.Николай” и „Св.Георги”.

От музеите най-известен е музейният комплекс „Орхей“. Това е един своеобразен музей на открито, известен със скалните си пещери и останки от древни селища. Заслужава си да разгледате и къщата в Кишинев, в която е живял Александър Сергеевич Пушкин. В историческия център на Кинишев е разположен „Националният етнографски и археологически музей“. Сградата му съхранява експонати от праисторически времена до днешно време.

В Молдова има множество малки селца, идеални за отмора. Такива са Типова, Сахарма, Япка и други.

Молдовската кухня е твърде разнообразна, тъй като е повлияна от кухнята на много други народи. Любими ястия на молдовците са мамалигата (каша от царевично брашно), желираното пиле, царевичната торта и др.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Молдова и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Молдова –  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Молдова и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юни 2018г.

Молдова

По-долу може да видите интерактивна карта относно Молдова, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: