Мондело – един от най-добрите курорти на остров Сицилия

В горещите летни дни, когато жегата в Палермо стане почти потискаща, най-очевидното място за бягство е малкият морски курорт Мондело. Отстоящ на около 11 км. от Палермо и граничещ от едната страна с Монте Пелегрино, Модело предлага цели 2 км. пясъчна плажна ивица. В допълнение към добрите условия за плаж, градчето разполага с малко пристанище, както и останки от средновековна кула. През юли и август, както при повечето курорти в Сицилия, Мондело е препълнен с туристи, а в допълнение към тях малкото населено място става и „притегателен център“ за всякакви търговци – от такива на сувенири до такива за всякакви видове храна. През летните месеци вечерите в Мондело също са доста натоварени, особено в заведенията около главния площад. През зимата, макар че притокът от хора е по-малък, повечето заведения остават отворени. Поради разположението на самия остров, температурата на водата тук е висока дори и след традиционния край на летния сезон и условията са подходящи за плажуване.

Мондело

На снимката: Общ план на залива на Мондело;

Освен чудесните условия за плаж, Мондело предлага и разнообразие от места за хапване, където да опитате от традиционната местна кухня, богата на морски дарове. Ако трябва да отличим някое от заведенията тук, то очевидният избор е „Da Calógero“, намиращо се на брега на морето /точният адрес е Виа Торе 22/. Опитайте от предлаганите тук октоподи, които са прясно хванати в морето. Може да ви бъде интересно да видите, че традиционно те се хапват на крак от повечето местни, независимо че има достатъчно места за сядане.

МонделоНа снимката: Постройката на старите бани в Мондело, издигаща се в центъра на плажа;

 

Как да стигнете до Мондело, тръгвайки от Палермо:

Опциите за придвижване между Палермо и Мондело не са много и се свеждат до пътуване с автобус или кола. Ако решите да разчитате на местния транспорт, то трябва да се оглеждате за линии 806 и 833 в Палермо, които потеглят от Пиаца Политеама или Виа делла Либерта. Пътуването е около 30 минути. Последният автобус наобратно потегля около полунощ, а ако го изпуснете алтернативата е да се върнете до Палермо с такси, но едно такова пътуване ще ви излезе около 40.00 Евро. Пътуването с автомобил до Мондело е кратко и приятно. Тръгнете по главния път от Палермо на запад и  излезте от него при Томазо Натале /Tommaso Natale/.

Мондело

Мондело

На снимките: Плажът при Мондело;
Важно: Статията предоставя информация за град Мондело, разположен близо до Палермо. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, как да стигнете до града и какво може да видите тук. Статията е последно обновявана от нашия екип на 11 Май 2017г.

Търсите хотел в Палермо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Мондело

По-долу може да видите интерактивна карта относно Мондело – остров Сицилия, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: