Монреале – домът на катедралата със златните мозайки

Една от основните дестинации за кратко пътуване извън Палермо определено е градчето Монреале – малък хълмист град, намиращ се на около 8 км. югозападно от Палермо. От тук се разкрива чудесна гледка надолу към долината на Конка д’Оро, а столицата на Сицилия проблясква в далечината. Независимо че самите гледки от Монреале към околността са достатъчна причина да се разходите до тук, истинският фокус на вниманието на всички туристи е местната норманска катедралата и намиращите се в нея мозайки. Последните се определят като едни от най-необикновените и обширни обекти на християнското средновековно мозаечно изкуство в целия свят, както и като връх на сицилианско-норманското изкуство.

Монреале

На снимката: Катедралата на Монреале е една от причините за известността на градчето;

Катедралата „дължи“ своето съществуване на голямото съперничество между младия сицилиански владетел Уилям II и архиепископа на Палермо Уолтър Мил. През 1172г. започната работа в центъра на град по катедралата по проект на Уолтър. Желаейки да разчупи влиянието на бившия си учител, Уилям II поставя основите на манастир в пределите на кралските имоти край града през 1174г. Църквата към манастира – катедралата на Монреале – е изградена за няколко години. Уилям желаел да превърне катедралата в кралски Пантеон, но той реално е последният крал, който е погребан тук. Скоростта на изграждане на храма осигурява обаче великолепното уеднаквяване на стилове в интериора – една истинска галактика от мозайки, представени на златен фон.

Монреале

На снимката: Впечатляващият интериор на катедралата на града;

Какво да видите в Монреале:

Катедралата на Монреале /Дуомо ди Монреале/ се издига над центъра на града, обгърната от два открити площада и обградена от алеи, където има магазини за сувенири и подаръци. Трябва да имате в предвид, че за да влезете вътре, трябва да сте облечени подходящо. Катедралата е отворена както следва: сутрин от 8.30 часа до 12.15 часа и следобед от 15.00 часа до 17.00 часа /през делнични дни/, а през уикендите – от 8.30 до 9.30 часа и от 15.00 часа до 17.00 часа. Входната такса е 3.00 Евро на човек, безплатно за деца до 10 години. Онова, което си заслужава да видите в катедралата са мозайките. Последните почти със сигурност са изпълнени от гръцки и византийски занаятчии, като представляват великолепно постижение, смятано за извършено само за десет години. Мозайките били предназначени за самите поклонници, които да можели да четат Заветите директно от стените.  Погледът ви ще бъде привлечен към фигурата на Христос, изобразена на централната апсида. Главата и ръцете се извисяват на 20 метра височина, лицето е представено с милосърдно изображение, а ръцете му са изпънат сякаш обхващат цялата цялата красота на църквата. Отдолу може да се види Богородица с младенеца, съпътствани от ангели, а под тях е редът със светиите – всеки от тях е тъмно оцветен и идентифициран по име.

Монреале

На снимката: Изобразената чрез мозайка фигура на Христос;

Двете странични апсиди са посветени на светиите Петър (вдясно) и Павел (вляво), а арки пред всяка апсида, показват грациозно мъченичеството на всеки от тях – съответно разпъване на обратно и обезглавяване. Мозайките на нефа започват с изображения на Сътворението  (над стълбовете отдясно на олтара) и обикалят цялата църква, докато мозайките по страничните пътеки  изобразяват ученията на Исус. По-голяма част от сцените може лесно да разпознаете: Адам и Ева; Авраам, готов да жертва сина си; сцени за Ноевия ковчег, показващи строителството на кораба, товаренето на животните на борда, семейството на Ной, гледащо от люковете на кораба; храненето на петте хиляди; самото Сътворение, където Бог изпълва света с животни, вода, светлина и хора.

На снимката: Мозайки с фигурите на светци;

Над двата престола (кралски и епископски) има още мозайки: Уилям получа короната от Христос; Кралят предлага катедралата на Богородица. Уилям I и Уилям II са погребани тук в страничните параклиси, а последният почива в саркофаг от бял мрамор отдясно на апсидата.

Търсите хотел в Монреале?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

При посещението на катедралата на Монреале може да си закупите и билет за посещение на кулата и терасата, от където има красива гледка, както и комбиниран билет, благодарение на който може да видите колекцията от реликви в съкровищницата. Не пропускайте да видите и Chiostro dei Benedettini, където се влиза с отделен билет. Обителта представлява квадратно пространство с 216 двойни колони, подкрепящи леко заострени арки – наследство от арабското влияние в сицилианското изкуство. Тук всички капители са напълно различни: на един въоръжени ловци се бият с крилати зверове; на друг има двама мъже, които вдигат високо съд с вино. Колоните са изпълнени с изображения на цветя, змии и геометрични форми. Докато сте в катедралата може да разгледате и огромната тройна апсида, подкрепена от тънки колони и серия от преплетени арки. За да я видите трябва да преминете през извитата алея  (Arco degli Angeli), отляво на входа на Дуомо-то.

Монреале

На снимката: Мозайки по страничните участъци на храма;

Не всичко в Монреале се изчерпва обаче с катедралата на града. Наистина, последната е истински шедьовър, но отделно от нея градчето е изключително красиво – оформено от тесни, преплетени улици и множество барокови църкви /повечето обаче затворени/. За да се насладите на гледка към долината, може да се разходите из двора на новия манастир, построен през 1747г. За да си купите различни сувенири, подаръци или други местни стоки, разходете се по главната улица Виа Рома /Via Roma/.

Монреале

Монреале

На снимките: Обителка на катедралата;

Как да достигнете до Монреале, тръгвайки от Палермо:

Разположението на Монреале спрямо Палермо прави достигането до тук лесно чрез автобус от по-големия град. Автобус линия  389 пътува от Палермо /Piazza dell’Indipendenza/, преминава през западните предградия на града и достига до Монреале за около 25 минути. Ако решите да разчитате на такси, пригответе си поне 40.00 Евро в едната посока. Ако искате да пътувате с автомобил, имайте в предвид че паркирането в стария град на Монреале е ограничено и ще ви се наложи да използвате обозначените за целта паркинги – има такъв на Виа Капучини, недалеч от катедралата на града, както и един на Виа Д‘Акуисто, при Палацо Комунале. Паркингите струват между 1.50 и 2.00 Евро на час.

Настаняване в Монреале:

Местата за настаняване в Монреале не са много на брой. От и без това ограничения избор може да погледнете дали има места в тризвездния, старомоден хотел Карубела /Carrubella/, намиращ се на Via Umberto I 233 (www.carrubellaparkhotel.com; 3). От тук центърът на Монреале не е далеч, а от едната страна на хотела има прекрасна гледка към долината. Из тесните улички на градчето ще намерите и много възможности за вземане на стая под наем или настаняване от типа B&B. Пробвайте за места в “La Ciambra“ на Via Sanchez 23 (www.laciambra.com) – старомодно, семейно управлявано място сред оазис от цветя.

Търсите хотел в Монреале?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Заведения в Монреале:

Разнообразието от заведения в Монреале е голямо, но и цените са по принцип високи. Пепино /Peppino/ на Via B. Civiletti 12 (затворена вторник) е популярна местна пицария, намираща се в закътана странична уличка на главната Виа Рома. Тук ще намерите италианска пица, паста, като всичко това може да консумирате в голямата лятна градина. Ако ви се хапват месни ястия, то може да опитате в „Bricco & Bacco“ на Via B. D’Acquisto 13. Свински, агнешки и говежди специалитети може да откриете в менюто тук.

Какво да видите около Монреале – Сан Мартино деле Скале и Байда:

На седем километра западно от Монреале се издига впечатляващият бял манастир Сан Мартино деле Скале – древно религиозно селище, което в последните години е превърнато в летен курорт. Бенедиктинските монаси все още са тук обаче и може да посетите тяхната Абация ди Сан Мартино /Abbazia di San Martino/. Абатството е отворено от 9.00 часа до 12.00 часа и от 16.30 до 18.30 часа /понеделник-събота/ и от 9.00 часа до 11.00 часа и от 17.00 до 18.30 часа /в неделя/. Предполага се, че абатството е основано от Григорий I Велики през 6-ти век. Обърнете внимание на фреските тук, на чудесния фонтан, както и на мраморното стълбище, датиращо от 17-ти век. За да стигнете до тук може да се качите на някой от автобусите, обслужващи мястото от Монреале, или чрез автобус от Палермо /последните потеглят от Piazza Verdi в Палермо/.

Монреале

Монреале

На снимките: Сан Мартино деле Скале;

Недалеч от тук се намира Байда – древно сарацинско селище, датиращо от 10-ти век. Името му идва от арабската дума „баида/baidha“, значеща „бяло“. Тук също може разгледате средновековен манастир. Байда е красиво селце, заобиколено от хълмове, като до него може да стигнете чрез директен автобус от Палермо. Най-удобна за целта е линия 462 от Пиаца Принчипе ди Кампореале /а до този площад може да стигнете чрез линия 122 от Централната гара на Палермо или чрез линия 110 от Пиаца дел‘Индипенденца/.
Важно: Статията предоставя информация за град Монреале – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, настаняване в Монреале, информация за катедралата на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 11 Май 2017г.

Търсите хотел в Палермо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Монреале

По-долу може да видите интерактивна карта относно Монреале – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: