Монс – неоценената красота на Белгия

Монс е столица на белгийската провинция Хайнаут. Градът е разположен на малък хълм и много често бива незаслужено подминаван от туристите. Самото име на града означава „планини“, което идва да покаже и на какво място е разположен той. Тук може да видите типичните за всички белгийски градове сгради, всяка една от които говори за историята на града. Посещението на Монс е препоръчително да става по време на някое от многобройните шествия, които се организират в града през цялата година. Историческите извори сочат, че изграждането на града е започнало някъде през 7-ми век, когато малко селище е възникнало в близост до разположен на това място манастир, основан от Свети Ваудру /или Водрю/. През вековете градът се е разраснал, но все още има множество неща, които напомнят за неговото минало.

Монс

На снимката: Централния площад на Монс (снимка: Kouprianoff);

Най-доброто време за посещение:

Предимно през летните месеци.

Транспорт:

Като град, който е разположен в изключителна близост до белгийската столица Брюксел, Монс може да бъде лесно достигнат по разнообразни начини. Редовни влакове от Брюксел до Монс има всеки ден. В случай, че сте избрали за придвижване кола, то магистрала Е19 ще ви отведе до града. Имайте в предвид, че в холандско-говорящата част на града, вместо „Монс“, на указателните табели по пътищата ще видите изписано „Берген“.
Историческият център на града предлага много ограничени възможности за паркиране. Целта естествено е да се ограничи трафикът.

Заведения:

Разнообразието по отношение на заведенията също е доста голямо. Има множество кафетерии и ресторанти, където може да прекарате приятно част от свободното си време.  В заведенията ще може да се насладите и на специалитети, които са типични за този край на Белгия, като в по-голяма част от случаите става дума за „сладки изкушения“. Едни от най-известните /не само в Белгия, но и по цял свят/ места за производство на шоколадови изделия е Neuhaus Createur Chocolatier /адрес Grand Rue 74/, както и Daskalides Chocolatier /адрес Rue des Capucins 34/.

Търсите хотел в Монс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хотели:

Монс предлага голямо разнообразие от избор на места за отсядане- от хотели с 4 или 5 звезди до къмпинги. Има и множество младежки хостели, както и частни квартири.

монс

На снимката: Центърът на Монс по време на една от процесиите в града;

По-долу може да видите списък с основни забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещение на този обект:

1/ Сградата на Общината;

2/ Кулата Белфрай;

3/ Църквата „Свети Водрю“;

4/ Процесията на Златната карета;

5/ Битката на Свети Георги;

6/ Испанската къща;

7/ Къщата на Ван Гог;

8/ Парк Парадизо /Пайри Дайза/;

9/ Замъкът „Белъой“;

Допълнителна информация за Монс може да откриете на официалния сайт на града: https://www.mons.be.

Монс

Важно: Страницата предоставя полезна информация за белгийския град Монс-историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на Монс. Статията е последно обновена от нашия екип на 30 Януари 2017г.

Търсите хотел в Монс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

По-долу може да видите интерактивна карта относно белгийския град Монс,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: