Монте Изола, езерото Изео

Монте Изола /или Монтесола/ е най-големият населен езерен остров в Европа. За да стигнете до острова, трябва да се намирате в Сулцано- малко селце в южната част, известно като любимо място на феновете на ветроходството. В миналото Монте Изола е служил като ловен резерват на местната аристокрация, като днес около 1700 души живеят за постоянно на това място. Бройката се увеличава значително през лятото, както и от хората, които имат летни вили тук. Повечето от местното население е заето в рибната промишленост, строенето на лодки и производството на мрежи.

Монте Изола

На снимката: Монте Изола- най-големият езерен остров в Европа;

Монте Изола се отличава като място без коли, но все пак внимавайте на трафика, защото мотоциклетите са позволени. Из острова има и автобуси, като именно това е един от начините да обиколите. Иначе може да си вземете под наем мотоциклет или велосипед. Повече информация за разписанието на автобусите на острова може да получите от туристическия офис на Изео или на следния сайт:  www.lagodiseo.org/turismo/guida/montisola. Мястото е много спокойно, освен през лятото и в неделя, когато тук идват повече хора. Може да се насладите на кестенови дръвчета, маслинови горички и разпилени малки селца, които изглеждат недокоснати от времето. Островът се издига на надморска височина от 600 метра, като обхваща площ от около 10 кв. км.

Монте Изола

На снимката: Пескиере Маралио;
Има няколко селца на острова, заслужаващи внимание, като всяко от тях си има свое собствено очарование. Пескиере Маралио е мястото, където акостират корабчетата от Сулцано. Именно тук ще слезете първоначално, когато идвате на острова. Това е рибарско селище, затова не се учудвайте като видите таблите за сушене на риба, както и множеството рибарски лодки „naecc” или „nae’t” на местен диалект. Производството на мрежи тук е голям бизнес.

Монте Изола

На снимката: Красива гледка на Монте Изола по време на „Фиера дела Роса Кроче“;

Друго интересно селце, заслужаващо внимание, е Сивиано- намира се в северната част на острова, като от тук се разкриват приказни гледки към западния бряг на езерото Изео и към датиращата от 14-ти век кула Мартинего. Може да посетите и Сенсоле, разположено на пешеходно разстояние от Пескиере Маралио. Селцето е известно със своите маслинови горички и с чудна гледка към впечатляващата крепост Рокa дели Олдофреди. Най-високо разположеното на острова селце е Кюре, от където започва пътека до светилището „Мадона от Сериола”. Най-старото населено място на Монте Изола пък е Масе. Намира се недалеч от Сивиано и е известно с красивите си къщички и подредени дворове.

Монте Изола

На снимката: Рока ди Олофреди;

Полезна информация за посещение на Монте Изола:

Адрес: Монте Изола, езерото Изео, Италия;

Провинция:  Бреша;

Официален сайт: www.monteisola.gov.it;

Как да стигнете до острова:

Погледнете сайта на Навигационе Лаги: https://www.navigazionelagoiseo.it/;

Монте Изола

Важно: Статията предоставя информация за остров Монте Изола, езерото Изео, Италия. Тук ще намерите полезна информация за острова, за неговото разположение, как да достигнете до Монте Изола, информация за забележителностите на острова и отделните градчета. Статията е последно обновявана от нашия екип на 25 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Монте Изола, езерото Изео, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му: