Монте Пелегрино – град Палермо, Италия

На север от Палермо и ясно видим от пристанищната зона на града се издига хълма Монте Пелегрино, който разделя града от залива при Мондели. Планината е природен резерват (www.riservamontepellegrino.palermo.it) и е пресечена от множество туристически пътеки, които са добре обозначение. По-голяма част от местните предпочитат Монте Пелегрино предимно като чудесно място за неделен пикник и разходка.

Монте Пелегрино

На снимката: Светилището на Санта Розалия;

Монте Пелегрино е и важно място за поклонение, тъй като тук се намира Светилището на Св. Розалия – покровителка на града. За да достигнете до планината ще трябва да попътувате с местен градски транспорт или с автомобил, ако сте дошли до Сицилия с такъв. Линия 812 на местния градски транспорт тръгва от Пиаца Стурцо и Театро Политеама на всеки час. За около 30 минути се стига до Монте Пелегрино, а оттам има богата панорамна гледка към Палермо и равнината. На самия край на пътя се намира Светилището на Санта Розалия – мястото, където през 1624г. са открити останките на светицата. В ковчег вътре може да видите златната статуя на светицата, която е толкова естествена, че ще ви се стори, че съвсем скоро ще започне на диша и да се движи, както е написал и самият Гьоте. Вярва се, че водата по стените на светилището е чудотворна.

Монте Пелегрино

Монте Пелегрино

На снимката: Златната статуя на светицата;

Отляво на параклиса може да видите малка пътека, която ще ви отведе до нещо като нос на хълма. Разходката ще ви отнеме около 30 минути, но ще стигнете до статуята на Санта Розалия, която се взира над града. Друг път, водещ от светилището надясно, ще ви отведе до върха на планината – на 600 метра височина. Разстоянието се изминава за около 40 минути пеша. По-голяма част от пътеките из планината, са осеяни с места за пикник, а по дърветата може да видите собственоръчно направени люлки, често използвани от децата за игра.

Монте Пелегрино

На снимката: Статуята на Св. Розалия, гледаща към града;

Полезна информация за достигане до Монте Пелегрино:

Как да достигнете до Монте Пелегрино:

-Чрез автобус /използвайте линия 812 на всеки час от Пиаца Стурцо и Театро Политеама/;

Работно време за посещение на Светилището на Санта Розалия:

Всеки ден, от 7.30 часа до 12.30 часа и от 14.00 часа до 18.30 часа;

Телефон за информация за светилището: +39 091 540326;

Важно: Статията предоставя информация за Монте Пелегрино и Светилището на Санта Розалия в Палермо. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение и цени на входни билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Май 2017г.

Търсите хотел в Палермо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Монте Пелегрино

По-долу може да видите интерактивна карта относно Монте Пелегрино в Палермо – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на планината, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: