Монтрьо – живописни лозя и алпийски пейзаж

Монтрьо е разположен на 3км. източно от Веве, 24 км. източно от Лозана и на около 100 км. източно от Женева. Това е главният град и курорт на швейцарската Ривиера, който се като истински амфитеатър, започвайки от бреговете на Женевското езеро. С особено френски акцент, градът дълго време е бил убежище за чужденци, включително писателят Владимир Набоков. Известен със своя мек климат, Монтрьо е изпълнен със средиземноморска растителност, на която може да се насладите из редицата паркове в града. Планините, издигащи се откъм гърба на Монтрьо, го предпазват от зимните ветрове, позволявайки на овощни дървета, кипариси, магнолии, дафинови дръвчета, бадеми и много други са процъфтяват тук.

Монтрьо

На снимката: Шато де Шийон край Монтрьо;

 

В последно време градът значително се е променил, като е увеличил своите размери в сравнение с това, което е било тук през 19-ти век. В границите на Монтрьо са включени и няколко малки селца, намиращи се по протежение на бреговата линия. Монтрьо е бил особено популярен курорт в годините преди Първата световна война, макар че легловата база към него момент не била особено голяма. По това време тук са пристигали видни посетители като Толстой, Флобер, Достоевски и Ръскин. През последните години се забелязва възстановяване на туристическия капацитет на града, като около ¾ от неговите около 20 000 жители са заети по един или друг начин в туристическия бранш. Макар че Монтрьо е известен като целогодишен курорт, тук е особено пренаселено през лятото, когато трафикът по улиците е ужасяващ.

 

Как да стигнете до Монтрьо:

 Монтрьо се намира на железопътната линия Ориент Експрес, свързваща Париж и Милано, но така също е свързан и с линията Женева и тунелът Симплон. Десетки влакове спират в Монтрьо всеки ден, пристигайки от Женева или други градове. Най-известният от тези влакове е т.нар. Панорамен влак, свързващ Монтрьо до Интерлакен. За повече информация може да се свържете с M.O.B. (Societe Montreux-Oberland-Bernois), Станция Монтрьо (www.mob.ch).

Ако пътувате с автомобил, ще ви бъде лесно да стигнете до Монтрьо, защото той се намира в центъра на мрежа от магистрали, свързващи Германия, Франция и Италия с Швейцария. До Монтрьо също може да стигнете и с параход по Женевското езеро, тъй като градът е една от спирките на параходите, пътуващи между Вилньов и Женева. Параходите от Лозана пътуват около 1 час, а от Женева – няколко часа. За повече информация относно разписания и цени, препоръчваме ви да се свържете с CGN (Compagnie Générale de Navigation), 17, Av. де Rhodanie, Лозана (уебсайт: www.cgn.ch).

Туристическа информация в Монтрьо:

Туристическият офис в града се намира на адрес rue du Theatre (www.montreuxtourism.ch), точно срещу кея за акостиране на корабчетата. Отворен е през цялата година, всеки ден от 9.00 часа до 18.00 часа.

 

Забележителностите на Монтрьо:

 Започнете разходката си от старата част на Монтрьо, известна с красивите си къщи и криволичещи улички. По-късно може да се  разходите и по крайбрежната алея, виеща се около Женевското езеро. Градчето и неговите забележителности са разпръснати по брега /резултат от начина, по който е формиран Монтрьо/, поради което ще трябва да разчитате на повечко ходене пеша, за да откриете всичко, което това място може да предложи.

Монтрьо

На снимката: Статуята на Фреди Меркюри, разположена на крайбрежната алея;

Може би основната забележителност в Монтрьо е впечатляващият замък Шийон. Замъкът се издига на брега на езерото, на около 3.2 км. южно от града. За да стигнете до замъка, може да използвате както собствените си сили, така и услугите на местния транспорт. Линия 1 отива точно до Шийон. Макар че с местния градски транспорт ще стигнете до замъка за минути, много от туристите предпочитат да се разходят по пътеката около езерото. По-голяма част от замъка датира от 13-ти век, макар че се смята, че най-старите му части са на около 1000 години. Замъкът е построен от Петър II Савойски и е един от най-добре запазените и най-често фотографирани средновековни замъци в Европа. През Средновековието, мястото е използвано за мъчения на вещици. Най-известният затворник в замъка е Франсоа Бонивар, който е описан от Байрън в „Затворникът от Шийон”. Бонивар бил игумен на Св. Виктор в Женева, но се обявил в подкрепа независимостта  на града през 1532г. Католическия херцог на Савой го изпраща в тъмницата, от където е освободен през 1536г. Замъкът е отворен от април до септември, всеки ден от 9.00 часа до 19.00 часа; през октомври, от 9.30 часа до 18.00 часа; ноември-февруари, от 10.00 часа до 17.00 часа; март, от 9.30 часа до 18.00 часа. Билетът за възрастни е на цена от 12.50 Швейцарски франка, а за деца – 6.00 франка. Намален билет за определени категории лица е 10.50 Швейцарски франка.

Монтрьо

Монтрьо

Монтрьо

На снимките: Замъкът Шийон;

Ако посетите Монтрьо и след като разгледате града, може да се насочите и да осъществите един от най-популярните турове край Женевското езеро –  този до Роше-де-Найе на 2042 метра. За по-малко от час, благодарение на зъбчата железница, ще може да се изкачите до Роше-де-Найе. Влакът се изкачва по склоновете над Женевското езеро и стига до Глион – малко курортно селце, което е почти изолирано между езерото и планината. На височина от 1097 метра ще видите Кох /Caux/, разположен на естествен балкон над водите на езерото. Последната спирка е Роше-де-Найе, от където може да видите Савойските Алпи, Монблан и Юра. Тук може да посетите и цветна високопланинска градина, най-високо разположената такава в Европа.

Монтрьо

Монтрьо

На снимките: Пътят към Роше-де-Найе и гледка от самият връх;

Влакът тръгва от ж.п. гарата на Монтрьо на всеки час през деня, като първото потегляне е в 7.30 часа, а последното – в 17.30 часа или 19.00 часа, в зависимост от сезона. Цените на билетите варират в зависимост от категорията, но започват от 45.00 Швейцарски франка.

И ако сте решили така и така да обикаляте около Женевското езеро, то нищо не ви пречи при посещението до Монтрьо да посетите и малкото пристанищно градче Вилньов. Това е градчето, където през 1816г. Байрон пише „Затворникът от Шийон”. В града е живял известния френски новелист и пацифист Ромен Ролан, като същият дори е бил домакин на Махатма Ганди. Вилньов е на 25 минути пеша от замъка на Шийон, който се вижда от почти всяка точка в градчето.

Фестивал в Монтрьо:

 Едно от най-големите музикални събития в Европа е джаз фестивалът в Монтрьо (www.montreuxjazz.com). Фестивалът се провежда от първата седмица на юли и в продължение на две седмици. Цените на билетите обаче са скъпи, като може да видите и цени до 300.00 Швейцарски франка. Туристическият офис в Монтрьо предоставя предварителна информация и дори продава билети. Билети за много събития, особено за най-добрите, често се продават и по-отрано. Дори и да нямате билет обаче, пак ще може да се насладите на изпълнения, част от фестивала, защото има множество концерти на открито.

Монтрьо

На снимката: Фестивалът в града;Монтрьо

Важно: Статията предоставя информация за град Монтрьо, Швейцария. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите околности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Декември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Монтрьо, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.