Морският музей – град Котор, Черна гора

От площад „Св. Трифон” /Trg Sv. Tripuna/ малка уличка води през двореца „Драго” /дворец, известен с красивите си готически прозорци, по които може да се видят изваяни глави на лъвове/ до Trg Bokeljske Mornarice. Последният е малък площад, който е изпълнен с оживени кафенета и барове. На този площад се намира и ремонтираният дворец Грегорин, датиращ от 17-ти век. От 1952г. той е дом на местния морски музей (Pomorski Muzej). Колекциите на музея са фокусирани върху богатото морско наследство на региона, като в музея може да видите отлични примери за планове на крайбрежни градове и морски карти, както и  всякакви странни и прекрасни навигационни средства. Черешката обаче е изключителният ансамбъл от макети на кораби, включително и макет на Splendido, управляван от капитан Иво Вишин от близкия Пърчани, който през 1859г. става първият човек от бъдеща Югославия /и първият хърватин/, обиколил света. В стаята, посветена на подвизите на Югославия по време на Втората световна война, може да видите част от носа на разрушителя Загреб, потопен в залива на Котор през 1941г., за да не падне в ръцете на врага. Също така са показани няколко снимки на четирите австро-унгарски моряци (трима хървати и чех), заподозрени в организирането на местен бунт в залива през ноември 1918г. – въпреки че бунтът е бил неуспешен, четиримата са признати за виновни и екзекутирани в близкия Шкаляр. В музея има представени и стаи за рисуване, включително и една, принадлежала на австрийския адмирал Марко Флорио, който бил известен с богатото си обзавеждане в бароков стил. Котор служил дълго време като база за австро-унгарските кораби, като техните капитани можели да се радват на доста охолен живот.

Морският музей

На снимката: Сградата на морския музей в Котор, Черна гора;

Морският музей

Морският музей

На снимките: Зали на морския музей, в които са изложени и модели на кораби;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Площад Bokeljske Mornarice 391, Котор

Телефон: +382 (0) 32 304 720;

Работно време:

От понеделник до петък, от 8.00 часа сутринта до 18:00 часа /събота и неделя, от 9.00 часа сутринта до 13.00 часа/;

Само през юли и август музеят е отворен до 23:00 часа в делничен ден и до 16:00 часа в събота и неделя;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 4.00 Евро на човек;

Детски билет – 1.00 Евро;

Групов билет – 1.50 Евро;
В случай че се нуждаете от хотел в Котор, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Морският музей

Важно: Статията предоставя информация за Морския музей в Котор, Черна Гора. Тук ще намерите полезна информация за музея и неговите експозиции, както и полезна информация за работно време и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Морския музей в Котор, Черна гора, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на музея, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: