Морският музей – град Истанбул, Турция

Малко са музеите в Истанбул, които си заслужава да се посетят, но морският музей е един от тях. Разположен на Барбарош Хайретин Паша Ишкелеси Сок, встрани от Бешикташ Кадеси, музеят е разделен между две сгради. Едната е с лице към водата и в нея са разположени морски плавателни съдове, а другата сграда е свързана с колекции, проследяващи морската история на Османската империя и Република Турция. Повечето от обяснителните табели са на турски език, което може да ви затрудни, но по-важната част от колекциите – като огромните дървени фигури, изобразяващи тигри и лебеди, както и показаните елементи от яхтите на Ататюрк – имат нужда от малко обяснение. В музея има и модел на кораба, който изиграва роля при вземането на решение за влизането на Турция в Първата Световна Война – Султан Осман I. Корабът е бил построен във Великобритания и дори заплатен, но никога не е бил предоставен на Турция заради страховете на Великобритания, че Турция ще участва във войната на страната на Германия. Британците задържат кораба, като дори го преименуват на HMS Agincourt. Заради нарасналото публични недоволство тогавашното турско ръководство използвало целия случай като извинение и оправдание Турция да влезе във войната като съюзник на Германия.

Морският музей

На снимката: Изложени старинни лодки в музея;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Колекцията продължава и с изложени лодки, които са използвани от султаните за придвижване между дворците по Босфора. Интересно е, че гребците на тези лодки, т.нар. Bostanci, трябвало да лаят докато гребели, за да не чуели какво си говорят султаните с тяхната свита. Най-голямата от тези лодки, построена през 1648г., се нуждаела от 144 гребци, за да бъде задвижена. Мястото на султана било красиво инкрустирано със седеф – инкрустация, която може да видите при посещението си.

 

Морският музей

Морският музей

На снимките: Морският музей в Истанбул;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Бешикташ Кадеси, 6/1 Бешикташ/Истанбул, Турция;

Телефон: +90 212 327 43 45;

Работно време:

Морският музей е затворен за Коледа, в първия ден на религиозни празници и в понеделник;

През делнични дни е отворен от 9.00 часа до 17.00 часа;

През уикендите е отворен от 10.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входни билети:

Билет –  7.00 TRL;

Вход за студенти – безплатен;

Такса за снимане в музея –  14.00 TRL;

Такса за правене на видео клип – 28.00 TRL; Важно: Статията предоставя информация за Морския музей в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и за посещение на музея. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Декември 2016г.

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Морският музей

По-долу може да видите интерактивна карта относно Морския музей в Истанбул, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.