Джамията на Санкт Петербург, Русия

Джамия в Санкт Петербург е построена през 1910г. Джамията е известна със сините плочки на покрива си, който е създаден по пример на подобни сгради в узбекистанския град Самарканд /в който се помещава мавзолей на средновековния мюсюлмански завоевател и мислител Тамерлан/. Джамията е подарък на Санкт Петербург от емира на Бухара – град, разположен на пътя на коприната, който по онова време е бил в пределите на Руската империя.

Джамията на Санкт Петербург

На снимката: Сградата на джамията в Санкт Петербург;

Джамията е затворена от болшевиките и служи като медицински център по време на Втората световна война. Това е най-голямата джамия в Съветския съюз и дори по-голяма от джамиите в Узбекистан, които са послужили като пример за нейното изграждане.

Екстериорът на джамията е доста контрастиращ. По-голяма част от сградата е изградена от сив гранит, която влиза в противоречие със сините мозайки на купола.

Джамията на Санкт Петербург

На снимката: Красивите орнаменти в преобладаващ син цвят, които може да се видят както вътре, така и отвън;

Сините и зелените цветове са водещи и в самата джамия. Колоните вътре, както и стените, са покрити със сини и зелени плочки. Самата фасада на джамията е покрита и с текстове от Корана.

По време на молитви, жените се молят на първия етаж, над западната част на залата. Мъжете се молят в най-различни части на джамията. Подът на джамията е покрит с красиви килими, произведени от занаятчии от Азия. Плочките в сградата също са произведение на изкуството от майстори от Централна Азия.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Кронверкский пр. 7, Санкт Петербург, 191167, Русия;

Телефон: +7 812 233 98 19;

Как да стигнете до Джамията на Санкт Петербург:

-Чрез метро /най-близката метростанция е Gorkovskaya/;

 Работно време за посещения:

Всеки ден, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Цените на входните билети за джамията на Санкт Петербург:

Безплатен достъп;
Важно: Статията предоставя информация за джамията в град Санкт Петербург, Русия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на джамията, как да стигнете до джамията на Санкт Петербург, информация за работното време и цената на входните билети в джамията. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Санкт Петербург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно джамията на Санкт Петербург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около джамията в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около джамията, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до джамията в Санкт Петербург: