Мостът на въздишките – град Венеция, Италия

Мостът на въздишките е сред най-големите забележителности на Венеция. Построен е в началото на 17 век от Антонио Контино. Той свързва Двореца на дожите с Новия затвор. Има формата на арка, надвиснала над Дворцовия канал. През този мост затворниците са били отвеждани от залите за разпит, намиращи се в Двореца, до тъмните и студени килии, от които малцина излизали живи.

Мостът на въздишките

На снимката: Мостът на въздишките.

Има няколко теории относно името на моста. Една от тях се свързва със затворниците, които минавали по него на път към своята екзекуция. В този момент те навярно за последен път са виждали слънчева светлина и са вдишвали чист въздух. Макар че по времето, по което мостът е построен (1602г.), екзекуциите, извършвани от Инквизицията, вече били минало, немалко са затворниците, които на този мост за последен път са се докоснали до външния свят и полъха на свободата. За името на моста има и друга, по-романтична теория. Според нея ако двойка се целуне на моста по залез слънце, когато под него минава гондола, то тя ще се радва на вечна любов. По мостът е минал и самият Джакомо Казанова, но той, за разлика от много други, е успял да избяга от него.

Мостът е широк 11 метра и е изработен от варовик. Има два прозореца с каменни решетки. Само едно от лицата, които украсяват моста, е усмихнато. Всички други са мрачни и сериозни този ренесансов монумент е вдъхновил много творци по света. Едгар Алън По го споменава в своята новела „Среща”. По подобие на моста е създаден арковидният преход от Зимния дворец към Ермитажа в Санкт Петербург.

Полезна информация за забележителността:

Мостът на въздишките може да бъде посетен отвътре като част от разглеждането на Двореца на дожите, или пък може да си направите снимка на фона на моста, заставайки на първият от мостовете по Riva degli Schiavoni;

Адрес: Piazza San Marco 1, Венеция, Италия;Важно: Страницата предоставя полезна информация за Моста на въздишките, една от големите забележителности на италианския град Венеция-историческа справка и адрес на забележителността. Статията е последно обновена от нашия екип на 09 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел във Венеция, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно моста на въздишките – Венеция, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: