Мостът Риалто – град Венеция, Италия

Мостът Риалто е една от едно от емблематичните за Венеция места. Той е един от четирите моста, издигащи се над Гранд Канал и най-старият от всички. Първоначално в този район, където дълго време е бил разположен пазар за храни, е имало понтонен мост. С развитието на Венеция нараснало и значението на пазара, което довело до замяната на понтонния мост с масивен дървен мост. Той имал подвижна централна част, която се вдигала, за да прави възможно преминаването на по-големи плавателни средства. Поддържането на дървената конструкция било изключително важно. Постепенно от двете страни на моста били открити множество магазинчета, наемите от които се използвали именно за поддръжка. Въпреки това обаче, през 1444г., докато тълпата гледа парада с лодки по случай сватбата на маркиз Ферара, мостът рухва под тежестта й. Трагедията се повтаря през 1551г.

Мостът Риалто

На снимката: Мостът Риалто;
Венеция била важно търговско пристанище. Множество търговци акостирали там със своите кораби, за да разтоварят товара си и за да натоварят нов. Дълго време Риалто бил единственият мост, който прекосявал канала. Това продължило чак до 1854г., когато бил построен мостът на Академията. Първите идеи за построяването на каменен мост се появили още през 1503., и били обект на дискусии през следващите десетилетия. Идеята за изграждането на моста по начина, по който го виждаме днес, принадлежи на Антонио да Понта. Той следва извивките на стария дървен мост. Има формата на дъга, дълга 28 метра, издигаща се на 7,5 метра над водата.  От двете страни на портика има покрити магазинчета, в които днес посетителите на градска могат да открият интересни сувенири – предимно стъклени и кожени изделия.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Sestiere San Polo, Венеция, Италия;

Мостът Риалто

Важно: Страницата предоставя полезна информация за моста „Риалто“, една от големите забележителности на италианския град Венеция-историческа справка и разположение на моста. Статията е последно обновена от нашия екип на 09 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел във Венеция, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно моста Риалто – Венеция, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: