Мостът Хоенцолерн – град Кьолн, Германия

Непосредствено на север от катедралата на Кьолн се намира Хауптбанхоф /Централната гара на града/. Тя разполага с впечатляващ стъклен покрив и е дом на  голям брой магазини, които работят и до по-късните часове на деня. Недалеч от там се намира и друг символ на град- мостът Хоенцолерн. Това е натоварен железопътен и пешеходен мост над река Рейн, осигуряващ едни от най-добрите гледки към катедралата на Кьолн и старата част на града. Между моста и катедралата е разположен площад, който носи името на нобеловия лауреат за литература за 1972г. Хайнрих Бьол (1917-85г.).

На снимката: Мостът Хоенцолерн, от където се открива гледка към катедралата;

Мостът Хоенцолерн е построен между 1907г. и 1911г., след като старият мост Домбрюке (Dombrücke) е бил разрушен. Старият мост не бил в състояние да поеме вече нарастващия трафик в града, което наложил изграждането именно на Хоенцолерн.

Мостът Хоенцолерн е украсен с четири конни статуи на пруските крале и германските императори от династията Хоенцолерн. Една част от тези статуи – тези на Фридрих Вилхелм IV, дело на скулптора Густав Блаезер, и на Кайзер Вилхелм I, дело на скулптура Фридрих Дрейк – са съществували още на стария мост. Днес тези  статуи може да се видят на моста Хоенцолерн, откъм десния бряг на река Рейн. Допълнително скулптура Луи Туалон създава конните статуи на император Фридрих III и Вилхелм II, които са били поставени на левия бряг на река Рейн. Те са посветени на периода на пруско владичество над района на Рейн.

Мостът Хоенцолерн

На снимката: Статуята на Вилхелм II;

Мостът Хоенцолерн е един от най-важните мостове в Германия по време на Втората световна война. Независимо от почти ежедневните въздушни удари спрямо него, мостът не е силно повреден. На 6 март 1945г. германските военни инженери взривяват моста, когато съюзническите войски започнали тяхната атака срещу Кьолн. След края на войната мостът е бил първоначално направен използваем в доста импровизиран вид, но скоро след това започва и масивната му реконструкция. След 8-ми май 1948г. мостът Хоенцолерн отново е достъпен за пешеходци.

От 2008г. мостът е известен и с една нова „мода” –  поставянето на „катинари на любовта” върху оградата на моста, отделяща пешеходната пътека и железопътните линии. Интересно е да се отбележи, че една холандска група дори посвещава своя песен от 2012г. на любовните катинари.

Мостът Хоенцолерн

На снимката: „Любовните катинари“;

Полезна информация за тази забележителност:          

Адрес: Мост Хоенцолерн, Кьолн, Германия;В случай че се нуждаете от хотел в Кьолн, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Мостът Хоенцолерн

Важно: Статията предоставя информация за моста Хоенцолерн в Кьолн, Германия. Тук ще намерите полезна информация за историята на моста, както и какво интересно може да видите на моста и от него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 07 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно моста Хоенцолерн в Кьолн, Германия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на моста, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.