Музеи на блокадата – град Санкт Петербург, Русия

Музеи на блокадата са всъщност две отделни изложби. Всяка една  от тях следва историята на град Санкт Петербург през 900-те дни на обсада по време на Втората световна война и изолацията от нацистките сили в периода между 1941г. и 1944г.

Музеи на блокадата

На снимката: Главният вход на мемориалния музей, посветен на обсадата на Ленинград;

Мемориалният музей на ленинградската обсада е по-често посещаваният. Рано сутринта тук може да срещнете тълпи от ученици, а в следобедните часове музеят е препълнен с чуждестранни туристи. Мемориалният музей се помещава в малка двуетажна сграда. Музеят е дори още по-препълнен на 9-ти май, когато руснаците празнуват Деня на победата, отбелязвайки края на войната и победата над нацистите.

Музеи на блокадата

На снимката: Част от музейната експозиция;

Втората изложба на Музеите на блокадата е постоянната експозиция  „Ленинград по време на Великата отечествена война“, която се помещава в Националния исторически музей в Санкт Петербург,  в едно крайречно имение. Залата с детските снимки и дневниците е особено затрогваща. Изложбите не са обозначени на английски език, като само на входа на отделните зали има знак на английски език, описващ съдържанието на залата. Последната зала показва видео на английски и руски език за блокадата, като тук са разположени множество столове, където може да поседнете и отдъхнете.

Особено впечатление сред изложените експонати правят и плакати относно Седната симфония на Шостаковски, която е композирана от него и изпълнена за първи път по време на обсадата на Ленинград. Можете да видите също така хроника на Пътят на живота, както и метроном, който играе по радиото в Ленинград по време на блокадата. Двете експозиции като цяло придават блясък на ролята на Сталин за случилото се в града и понесените загуби по време на войната, като дори и в Съветската пропаганда не засенчва реални ужасите, представени в музеите.

Музеи на блокадата

На снимката: Останки от снаражение, използвано по време на блокадата;

Мемориален музей за жертвите е създаден около сегашното място веднага след края на блокадата, като е покривал площ над 30 пъти повече от настоящата изложба. Редица „трофейни“ нацистки танкове и самолети са били сред 37 000 експонати, много от които са дарени от гражданите. Страхувайки се от обединяващата сила на такъв монумент, Сталин нарежда неговото разрушаване по време на чистката в партията през 1948г. Директорът на музея е застрелян, по-големите експонати били отнети и унищожени тайно, а останалите биват директно изгорени, докато не останало нищо от първоначалния музей. Възстановяването на музея става възможно едва през 80-те години на 20-ти век. Отново по-голямата част от предметите, които били изложени в музея, дошли като дарения от хора, оцелели обсадата и от членове на техните семейства. Музеят е отворен отново на 8-ми септември 1989г., като входът му е маркиран от две оръдия. Новият музей е значително по-скромен от предшественика си, но все пак съдържа някои очарователни експонати. От особен интерес са няколко дневници, водени от германски офицери, както и вестникарските статии за подвизите на съветските снайперисти.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: 9 Solyanoy Pereluok, Санкт Петербург, Русия;

Телефон: +7 812 275 72 08;

Как да стигнете до Музея на обсадата и отбраната:

-Чрез метро / най-близката метростанция е „Sportivnaya” и „Chernishevskaya”/;

 Работно време:

Четвъртък-понеделник, от 10.00 часа до 17:00 часа. Последно посещение е възможно в 16:00 часа;

Сряда, от 12.30 часа до 21.00 часа;

Затворен във вторник и последния четвъртък от месеца;

Цените на входните билети за Музея на обсадата и отбраната:

Билет за възрастни – 300.00 RUB;

Билет за деца – 100.00 RUB;

Важно: Възможно е посещение на музея да бъде възпрепятствано заради реконструкция;
Важно: Статията предоставя информация за музея на обсадата и отбраната в град Санкт Петербург, Русия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на музея, как да стигнете до музея на обсадата и отбраната, информация за работното време и цената на входните билети в музея на обсадата и отбраната. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Санкт Петербург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно музеи на обсадата и отбраната, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около музея в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около музея, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до музея на обсадата и отбраната, Санкт Петербург: