Музей Бенаки – град Атина, Гърция

Музей Бенаки е основан през 1931г. от Андонис Бенакис (1873-1954г.), син на богатия грък Емануел Бенакис, който успява да натрупа своите богатства в Египет. Разположена в красива нео-класическата сграда, която преди време е служила като дом на семейство Бенакис, колекцията на музея включва богат диапазон от гръцки изкуства и занаяти, картини и бижута, местни носии и сувенири, като обхваща период от повече от 5000 години, започвайки от епохата на неолита и стигайки до 20-ти век.

Музей Бенаки

На снимката: Сградата на музей Бенаки;

Колекцията на партерния етаж обхваща периода от неолита до късното византийско изкуство, както и критски иконопис. Експозициите на първия етаж са организирани географски и са от Мала Азия, континенталната част на Гърция и гръцките острови. Има и колекция от църковни сребърни прибори и бижута. Вторият етаж показва предмети, свързани с гръцкия духовен, икономически и социален живот, а на третия етаж са представени колекции, свързани с гръцката война за независимост и съвременния политически и културен живот.

Музей Бенаки

На снимката: Изложбена зала в музей Бенаки;

Има няколко основни предмети, които се нуждаят от вашето внимание. Първият от тях е т.нар „Сребърен балдахин“. Използван за съхранение на осветен хляб, това елегантно парче от сребро датира от 1667г. и идва от Одрин, Турция. На третия етаж пък ще видите прекрасния кораб-висулка. Тя датира от началото на 17-ти век, като е емайлирана със синьо и зелено и украсено с перли. Висулката идва от остров Патмос и се смята, че е с венециански произход.

Музей "Бенаки"

На снимката: В музея може да се види богата колекция от традиционни носии;

Що се отнася до картини и портрети, трябва да видите портрета „Ел Фаюм“, който датира от трети век след Христа и представлява портрет на мъж, направен върху лен. Вижте също и иконата на Св. Ана- иконата е рисувана през 15-ти век. На нея може да видите Дева Мария, носеща дете, което държи бяла лилия- символ на чистота.

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: 1 Koumbari Street и Vas. Sofias Av., Атина 10675, Гърция;

Телефон: +30 210 367 1000;

Работно време на музей Бенаки:

Сряда, петък: от 10.00 часа до 18.00 часа;

Четвъртък, Събота: от 10.00 часа до полунощ;

Неделя: от 10:00 часа до 16.00 часа;

Затворен на:

Понеделник, вторник и на следните празници: 25-ти март, 1-ви май, 15-ти август, 28-ми октомври, Бъдни вечер и Коледа, Нова година, Богоявление, Великден, Великденският понеделник;

Цена на входните билети:

Билет за възрастни – 9.00 Евро /билет за временни изложби – 7.00 Евро/

Намален билет – 7.00 Евро / билет за временни изложби – 5.00 Евро/

Вход свободен всеки четвъртък и на 18-ти май;

Как да стигнете до музей „Бенаки”:

-Чрез автобус /вземете линии 022, 060, 200, 203, 204, 211, 214, 220, 221, 222, 223, 224, 231, 235, 408, 419, 601, 603, 622, 815, Α5, Γ5, Ε5, Ε6, Ε7/;

-Чрез тролейбус /вземете линии 3, 7, 8 и 13/;

-Чрез метро /вземете линии 2 и 3 до станции Евангелизмос или Синтагма/;
Музей Бенаки

Важно: Статията предоставя информация за музей Бенаки – град Атина, Гърция. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, информация за работното време на музея и цената на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Атина, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно музей Бенаки – град Атина, Гърция, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: