Музей на Георги Бенковски – град Копривщица, България

Копривщица е родно място и на още един велик българин, а родната му къща днес е известна като музей на Георги Бенковски. В изправената сред зеленина и цветя дървена къща, разположена на един от хълмовете на гр. Копривщица, през 1843 г. се ражда Гаврил Хлътев. В българската история той остава известен с името Георги Бенковски – псевдоним, който използва като организатор и ръководител на Априлското въстание.

След ранната смърт на баща Бенковски израства под грижите на своята майка – Нона Хлътева. Гаврил получил образованието си в местното класно училище. На 12г. той за почнал да чиракува при копривщенски терзия (шивач), но скоро това занимание се оказала недостатъчно за будния му и неспокоен дух. На 22 години  напуска града, за да опита късмета си в търговия из анадолските пазари. Завръща се в Копривщица едва в навечерието на Априлското въстание под името Георги Бенковски. Под негово ръководство в четвърти революционен окръг пламва пожара на Въстанието. Неговата силна и обаятелна личност привлича възторга и възхищението на опиянения въстанал народ. Но върху него се стоварва и отговорността за хилядите човешки трагедии, жертвите и пепелищата след кървавия завършек на Априлското въстание. Трагичната участ не подминава и славния войвода на Хвърковатата чета. Бенковски е предаден и убит на 12 май 1876 година в Тетевенския балкан, близо до с.Рибарица.

музей на Георги Бенковски

На снимката:  Къща-музей Георги Бенковски;

Къщата е интересна със своята архитектура. Тя представлява една типичната еснафска къща от времето на Възраждането, собственост на средно заможен гражданин. Сградата е дървена и е построена през далечната 1831 г. Най-ценният й експонат, останал от Априлското въстание, е личната пушка на Бенковски, с която е стрелял срещу турците.

музей на Георги Бенковски

На снимката: Стая от къщата-музей на Бенковски;

В близост до къщата е издигнат забележителен по размерите си паметник на апостола. Разположен е на място, от което се разкрива прекрасна панорама към града.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: ул.”Георги Бенковски” 5, гр. Копривщица, България;

Цена на входните билети : С един билет на стойност 6 лв. можете да посетите следните 5 къщи-музеи:

1./Къща-музей „Димчо Дебелянов“;

2./Къща-музей „Тодор Каблешков“;

3./Къща-музей „Лютова къща“;

4./Къща-музей „Георги Бенковски“;

5./Къща-музей „Любен Каравелов“;

Работно време на къщата-музей на Бенковски:

Лятно работно време- от 9.30 часа до 17.30 часа;

Зимно работно време- от 9.00 часа до 17.00 часа;

Къщата-музей е затворена във вторник;
Музей на Георги Бенковски

Важно: Статията предоставя информация за музей на Георги Бенковски в град Копривщица. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на музея, как да стигнете до къщата-музей, информация за работно време за посещения и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Копривщица, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно музей на Георги Бенковски в град Копривщица, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около музея, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до къщата: