Музей на културата – град Рейкявик, Исландия

Една стара исландска поговорка гласи: „По-добре е да си бос, отколкото без книги“. И исландците са наистина запалени читатели, а и държавата може да се похвали с доста писатели и издатели. Поради тази причина съществуването на музей на културата не е случайно, а по-скоро разбираемо.  Основната атракция в този музей е приземната изложба от средновековни книги, сред които може да се видят множество литературни произведения върху хартия от кожа на телета.

Музей на културата

На снимката: Сградата на музея;

Повечето от книгите са преписани и подвързани през 14-ти и 15-ти век, съхраняват се в стъкленици и при слаба светлина, за да се запазят по този начин максимално добре от влиянието на времето. Сред най-известните произведения са няколко ръкописа, „Книга за заселването (ранен екземпляр от 12-ти век), както и най-ранно известното издание на Codex Regius (научна работа, която до голяма степен отговаря за нашето съвременно разбиране на скандинавската  космология и поетични традиции).  Някои от най-завладяващите предмети са и  най-примитивните и неясни, като например книжка с магически заклинания, написани с рунически символи.

Музей на културата

На снимката: Музеят отвътре;

Експозицията обяснява подробно контекста и стойността на тези книги, а пресъздадената стая за преписване на книги представя незавидния живот на средновековни писари и тяхното майсторство. В музея на културата много често има и временни изложби, които още повече обогатяват иначе и без това много интересната постоянна колекция.

Музей на културата

На снимката: Оригиналът на „Исландски саги“;

Полезна информация за Музей на културата:

Адрес: Hverfisgata 15, Рейкявик, Исландия;

Телефон: +354 530 2210;

Работно време на музея:

Отворено ежедневно 10:00 – 17:00 часа;

Единствено в периода от края на септември до края на април, музеят е затворен в понеделник; 

Цени на входните билети:

Билет за възрастни: 2000.00 ISK;

Билет за студенти (след представяне на студентска карта): 1000 ISK;

Билет за деца до 18 години: безплатен вход;

Билет за лица на 67 години или повече: 1000.00 ISK;

Лица с увреждания: безплатен вход;

Притежатели на туристическа карта на Рейкявик: безплатен вход;

Повече за туристическа карта на Рейкявик може да прочетете тук: https://visitreykjavik.is/city-card/front;

Важно: Билетът ви за музея е валиден и за Националния музей на Исландия;

Как да стигнете до музея:

-Чрез автобус (линии 1, 3 или 6);
Важно: Статията предоставя информация за Музей на културата в Рейкявик, Исландия. Тук ще намерите полезна информация за музея – разположение, какво да видите в музея, цени на входните билети и работно време, как да стигнете до музея. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Март 2018г.

Търсите хотел в Рейкявик?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Музей на културата

По-долу може да видите интерактивна карта относно Музей на културата в Рейкявик, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на музея, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: