Музеят на Любен Каравелов – град Копривщица, България

Музеят на Любен Каравелов  е разположен в близост до река Тополка. Къщата представлява част от живописен архитектурен ансамбъл, състоящ се от 3 сгради – зимна сграда, лятна сграда и селскостопанска постройка.

Първата и най-значима сграда е  зимната къща – родно място на Любен Каравелов и неговия по-малък брат Петко. Тя е построена през 1810 год. Двамата братя остават в българската история като личности посветили живота си за благото на народа.

Стопанското помещение е построено през  1920 год. след завършването на зимната къща. В него са се приготвяли известните копривщенски пастърми, луканки и кавърми. В двора на къщата можете да видите коритото изработено от борова коруда, в което семейството е приготвяло каймата за колбаси.

Музеят на Любен Каравелов

На снимката: Музеят на Любен Каравелов;

Последна през 1835г. е построена лятната къща. В днешни дни в къщата са изложени, като експозиции снимки и материали описващи живота на забележителния политик, министър на финансите, както и трикратен министър председател на Бългрия и по-малък брат на Любен Каравелов, Петко Каравелов и неговата дъщеря и съпруга на Пейо Яворов- Лора Караджова.

Интерес за посетителите представлява пишещата машина на която Ботев, Каравелов и самия апостол на свободата Васил Левски  са печатали революционни вестници, сред които списание „Знание” и вестника на Христо Ботев „Знаме”. Това е същата машина, на която след освобождението е отпечатана първата българска конституция.

Музеят на Любен Каравелов

На снимката: Стая от музея на Любен Каравелов

Къщата на председателя  на БРЦК е официално обявена и призната за музей през 1954 г.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: бул.”Х.Н.Палавеев” 39, гр. Копривщица, България;

Цена на входните билети: С един билет на стойност 6 лв. можете да посетите следните 5 къщи-музеи:

1./Къща-музей „Димчо Дебелянов“;

2./Къща-музей „Тодор Каблешков“;

3./Къща-музей „Лютова къща“;

4./Къща-музей „Георги Бенковски“;

5./Къща-музей „Любен Каравелов“;

Работно време на къща-музей „Любен Каравелов“:

Лятно работно време – от 9.30 часа до 17.30 часа;

Зимно работно време – от 9.00 часа до 17.00 часа;

Къщата-музей е затворена във вторник;

Музеят на Любен Каравелов

Важно: Статията предоставя информация за музея на Любен Каравелов в град Копривщица. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до къщата-музей, информация за работно време за посещения и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Август 2018г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно музея на Любен Каравелов в град Копривщица, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около музея, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до къщата: