Музей на окупациите – град Рига, Латвия

В западния край на площада на кметството в Рига се издига сивееща се сграда, която е била построена навремето, за да бъде дом на вече несъществуващия Музей на латвийските стрелци – местни войници, които са се борили заедно с болшевиките по време на Руската гражданска война. След обявяване на независимостта на Латвия, музеят е преобразуван в Музей на окупациите на Латвия.  (Latvijas okupācijas muzejs). Музеят се отличава с трогателни, а на места и смущаващи колекции, посветени на окупация на Латвия от нацистите и от руснаците. Портрети на Хитлер и Сталин кръжат над входа на изложбата, тъй като именно тези двама лидери решили да си поделят Източна Европа на взаимно договорени сфери на влияние през 1939г., което поставило Латвия в първия й период на съветска окупация, която започнала през юни 1940г. Обявяването на война от Германия срещу Съветския съюз една година по-късно довело до четири години на нацистки контрол. В музея може да се видят снимки на латвийски момичета в национални костюми, посрещащи германските войски с цветя. През 1944г. руснаците си връщат контрола над Латвия и го запазват за следващите 45 години.

Музей на окупацииите

На снимката: Сградата на музея;

Фотографии и пропагандни плакати припомнят за всички тези събития. Руснаците се опитаха да „откраднат” от Латвия нейната етническа идентичност, като депортират голяма част от нейните граждани в Сибир. Проведени са две големи вълни от масови арести – през юни 1941 г. и през март 1949г. Жертвите често са избрани произволно, като може да се види в музея и съветска заповед за арест, според която единственото условие за арест било „латвийско гражданство”.  Повечето от депортираните живеели в трудови лагери, които те самите трябвало да построят. В музея има и възстановка на типична барака от такъв лагер, която дава представа за начина на живот в тези лагери.

Музей на окупацииитеНа снимката: Пресъздадена барака от трудов лагер, която може да се види в музея;

 

Сред експозициите на музея може да видите и множество предмети, които са били направени от самите депортирани, за да направят своя живот по-лесен – красиви ръчно рисувани коледни картички, резбовани дървени комплекти за шах, както и изработени от отпадъци маски за лице, чрез които хората са опитвали да се предпазят от суровата сибирска зима.

Музей на окупацииите

На снимките: Музей на окупацията – изложбени зали;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Raina bulvāris 7, Рига, Латвия;

Телефон: +371 67212715;

Работно време:

Всеки ден, от 11:00 часа до 17:00 часа;

Работно време за посещение на сградата на КГБ  (адрес: Brīvības Iela 61):

Понеделник, вторник, четвъртък, петък: от 10:00 часа до 17:30 часа;

Сряда: от 12:00 часа до 19:00 часа;

Събота, неделя: от 10:00 часа до 16:00 часа;

Цени на входните билети:

За посещение на музея не се заплаща билет, но се изисква „дарение”;

Ако искате да посетите основната част от музейната експозиция с екскурзовод, то таксата за посещение зависи от броя на хората в групата:

При група от 1-3 души – 10.00 Евро;

При група от 4-10 души – 3.00 Евро на човек;

При група от 11 и повече души – 2.50 Евро на човек;

50% отстъпка за студенти;

За посещение на сградата на КГБ:

Цена на билета ЗА обиколка с екскурзовод на коридорите, клетки, мазе и двора за упражнения: 5.00 Евро за възрастни и 2.00 Евро за студенти;

Посещение на изложението за историята на КГБ е безплатно;

Търсите хотел в Рига?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за музей на окупацииите – Рига, Латвия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Януари 2017г.


Музей на окупациите

По-долу може да видите интерактивна карта относно музей на окупациите – Рига, Латвия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: