Музей на солта – град Нин, Хърватска

Музей на солта и магазин за сувенири са сравнително наскоро открити в градчето Нин. Като част от изложбеното пространство, посетителите могат да открият информация за значението на солта за човешкия организъм и могат да се видят някои прости инструменти и оборудване, използвани в традиционното производство на сол. Тук може да си закупите или да опитате местната хърватска сол и свързани с нея продукти. В магазина се предлагат солни цветя, известни още с името „хайвер от сол”- подправка, която се добавя в последната фаза на приготвяне на ястията.

Музей на солта

На снимката: Музей на солта в Нин;

Солницата на Нин се простира върху 55 дка. в лагуната, като нейната история датира още от римско време. Тя все още произвежда широка гама от продукти по традиционен начин, от индустриална до терапевтична сол, като напоследък се превърна и в туристическа атракция, защото голяма част от посещаващите Нин туристи искат да видят как се произвежда солта. Музеят предлага пълен поглед върху добива на сол, който е точно същият както и в римско време. Морската вода се изсипва в басейните на солницата, където тя се изпарява с помощта на слънчева и вятърна енергия и кристализира в чиста натурална морска сол. В солниците все още може да се видят останки от древни каменни порти, които са използвани в производството в древността.

По световните стандарти солта от Нин е с много високо качество, което се дължи на традиционното производство, незамърсената среда и условията на околната среда, като броят на слънчевите дни и доброто географско местоположение.

 

Музей на солта

На снимката: Цветна сол, която може да се закупи от магазина на музея;

Полезна информация за музей на солта:

Адрес: Solana Nin, Ilirska Cesta 7, 23232 Нин, Хърватска;

Телефон: +385 23 264 764

Работно време на Музей на солта:

Лятното часово време /15-ти Юни – 15-ти Септември/, от 7.00 часа до 20.00 часа /понеделник – неделя/;

Зимно часово време /16-ти Септември – 14-ти Юни/, от 8.00 часа до 17.00 часа /понеделник-петък/. Затворен в неделя и на официални празници;

Организирани посещения на фабриката на сол в Нин, водени от водач:

Понеделник- петък, от 8.00 часа до 17.00 часа;

Събота, от 9.00 часа до 15.00 часа;

Цени (обиколка с екскурзовод):

Билет за възрастни – 65.00 куни на човек;

Билет за група /15 души или повече/ – 30.00 куни на човек;

Билет за студенти – 20.00 куни;

Билет за пенсионери – 30.00 куни;

Семеен билет – 170.00 куни;

Деца до 7 години – безплатно;В случай че се нуждаете от хотел в района на Нин, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Музей на солта

Важно: Статията предоставя информация за музей на солта в Нин, Хърватска. Тук ще намерите полезна информация за музея – какво може да се види в него, какво може да си купите от магазина към музея, както и информация за посещение на музея. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно музей на солта в Нин, Хърватска, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на музея, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.