Музей на Тодор Каблешков – град Копривщица, България

Къщата, в която през 1851 г. се ражда Тодор Каблешков – автор на Кървавото писмо, днес е превърната в музей на Тодор Каблешков. На 20-ти април 1876 г. Каблешков обявява началото на Априлското въстание. Под негово ръководство е превзет конака, а българското знаме е развято на покрива му. След погрома на въстанието Тодор Каблешков е заловен край с. Чифлик и на 17.06.1876 г. се самоубива в Габровския конак.

Къщата е ярък образец на българската възрожденска архитектура. Построена през 1845 г. от местния майстор Генчо Младенов. Впечатлява със симетричните си красиви форми и просторен остъклен салон на втория етаж. Изкусни дърворезби покриват таваните и вратите.

музей на Тодор Каблешков

На снимката: Къща-музей „Тодор Каблешков“.

Настоящата музейна експозиция илюстрира бита на богатите копривщенски чорбаджии. Множество снимки и писмени исторически извори проследяват живота и делото на Тодор Каблешков и пресъздават епизоди от обявяване на Априлското въстание и участието на копривщенските опълченци в Руско-турско освободителната война. Сред експонатите в къщата музей са бебешка люлка, писалищна маса, стари книги, учебници и училищни пособия, оригиналния ръкопис на първия превод на български на приключенския роман “Граф Монте Кристо”, направен от революционера Тодор Каблешков, както и шапка му като началник на ЖП станцията гара Белово.

музей на Тодор Каблешков

На снимката: Паметникът на Каблешков, който е поставен в близост до къщата;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: ул.”Тодор Каблешков” 8, гр. Копривщица, България;

Цена на входните билети: С един билет на стойност 6 лв. можете да посетите следните 5 къщи-музеи:

1./Къща-музей „Димчо Дебелянов“;

2./Къща-музей „Тодор Каблешков“;

3./Къща-музей „Лютова къща“;

4./Къща-музей „Георги Бенковски“;

5./Къща-музей „Любен Каравелов“;

Работно време на къщата-музей на Каблешков:

Лятно работно време- от 9.30 часа до 17.30 часа;

Зимно работно време- от 9.00 часа до 17.00 часа;

Къщата-музей е затворена в понеделник;
музей на Тодор Каблешков

Важно: Статията предоставя информация за музей на Тодор Каблешков в град Копривщица. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до къщата-музей, информация за работно време за посещения и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Копривщица, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно къщата на Тодор Каблешков в град Копривщица, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около музея, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до къщата: