Музеят "Тейлър" – град Харлем, Холандия

На кратко разстояние пеша от Гроте Маркт в Харлем в посока към река Спаарне, чиито криволичещи води маркират източния край на центъра на града, се намират каменната фасада на Вааг и най-старият музей в Холандия- музеят „Тейлър“, разположен в грандиозна неокласическа сграда на улица Спаарне 16.

Музеят "Тейлър"

На снимката: Музеят „Тейлър“;

Основан през 1774 г. от богат местен филантроп на име Пиетер Тейлър ван дер Хулст, музеят е приятно старомоден, а неговите дървени шкафове са натъпкани с вкаменелости и кости, кристали и камъни, медали и монети – всички показани заедно с десетки антични научни инструменти с печален вид и неясна цел на използване.

Музеят "Тейлър"

На снимката: Овалната зала;

Най-хубавата от стаите е ротондата- Овалната зала- красива и под формата на галерия, с прекрасна дървена ламперия. Има и една стая с картини от 19-ти и 20-ти век, сред които има произведения на Брайтнер, Изралес, Вайсенбрух и Вайбранд Хендрикс, който дори е бил пазител на колекцията тук.

Музеят "Тейлър"

На снимката: Библиотеката;
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Spaarne 16, Харлем, Холандия;

Телефон: +31 (0) 23 5319010;

Как да стигнете до музея:

-Чрез влак /за влаковите разписания погледнете сайта на местния оператор/;

-Пеша /10 минути пеша от жп гарата на Харлем/;

-Чрез автомобил /паркирайте колата си на паркинг Де Апелаар/;

Работно време на музея:

Вторник до петък, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Събота, неделя и официалните празници, от 11.00 часа до 17.00 часа;

Затворен на Коледа и Нова година;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 12.50 Евро;

Групи (на човек) – 10.00 Евро;

Деца /6-17 години/ – 2.00 Евро;

Деца под 6 години – Безплатен вход;

Притежатели на Музеум кард и Iamsterdam кард- Безплатен вход;

Музеят „Тейлър“

Важно: Статията предоставя информация за музей „Тейлър“ -град Харлем, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, неговото разположение, какво може да видите в музея, както и информация за работно време за посещения и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта за музей „Тейлър“ – град Харлем, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около музея в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: