Музей Унтерлинден – град Колмар, Франция

Музей Унтерлинден в Колмар заема бивш доминикански манастир, датиращ от 1232г. Сградата е превърната в музей през 1850г. и от тогава до днес тук се съхраняват елзаските културни и исторически съкровища. Основното бижу в колекцията на музея е „Олтарът от Айзенхайм“  (Le Retable d’Issenheim), който е създаден от родения във Вюрцбург творец Матиас Грюневалд. Ще бъде учудени от цветовете на това произведение, както и от фантазията, използвана от твореца. Олтарът може да се определи като едно от най-вълнуващите произведения в немското изкуство. Голямата основна част на олтара е свързана с две крила от двете страни, които се сгъват. На тези крила са представени Разпятието, Благовещението и Възкресението. Изваяният олтарен параван изобразява Св. Антоний, посещаващ отшелника Свети Пол. Тук също така може да се види и Изкушението на Св. Антоний, където може да различите интересните фигури на ужасни птици, странни чудовища и гнусни животни. Демонът на чумата е представен с подут корем и лилава кожа, а тялото му цялото в циреи, а на ужасното му лице се чете дяволска усмивка.

Музей Унтерлинден

На снимката: Сградата на музея;

Сред останалите интересни забележителности от музейната колекция може да видите великолепния олтар (датиращ от 1470г.) на Жан д’Орлие, дело на Мартин Шонгауер, както и голяма колекция от религиозни дърворезби и витражи. Последните датират между 14-ти и 18-ти век. Има също така и гало-римски лапидарни колекции, включително погребални плочи.

Музей Унтерлинден

На снимката: Олтарът от Айзенхайм;

Като част от музейната изложба има и оръжейна колекция, в която са представени древни оръжия, датиращи от римския период до Ренесанса, включително халберди и арбалети.

Музей Унтерлинден

Музей Унтерлинден

На снимките: Зали на музея;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: 1 rue d’Unterlinden, Колмар, Франция;

Телефон: +33 (0)3 89 20 15 50;

Цени на входните  билети:

Билет за възрастни – 13.00 Евро;

Билет за групи /15 или повече души/ – 11.00 Евро;

Билет за пенсионери – 11.00 Евро;

Билет за студенти под 30 години и лица между 12 и 18г. – 8.00 Евро;

Семеен билет – 35.00 Евро;

Вход свободен за лица под 12 години;

Работно време за посещение:

Понеделник – неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Само в четвъртък, от 10.00 часа до 20.00 часа;

Затворен във вторник;

Затворен на официални празници – 1-ви Януари; 1-ви Май; 1-ви Ноември; 25-ти Декември;
Важно: Статията предоставя информация за музей Унтерлинден в град Колмар, Франция. Тук ще намерите полезна информация за музея – история, разположение, какво да видите вътре, цени на входните билети, работно време за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 8 Ноември 2017г.

Търсите хотел в град Колмар?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Музей Унтерлинден

По-долу може да видите интерактивна карта относно музей Унтерлинден в град Колмар, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на музея, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: