Музеят на изящните изкуства – град Бордо, Франция

Музеят на изящните изкуства в град Бордо може да се счита за основан в началото на 19-ти век, когато със специален указ се поставят основите на редица регионални музеи, между които и този в Бордо. Френското правителство изготвило доклад, с който определило изпращането на редица произведения на изкуството до определените музеи. Ситуацията с произведения на изкуството в Бордо след френската революция не била много добра, защото прекалено малък брой творби били спасени и съхранени. Първите доставени в музея творби пристигат в Бордо през 1803г. и 1805г. Творбите били общо 44 на брой, като включвали картини и скулптури. Тук трябва да се отбележи, че една значителна част от тези произведения били дело на Пиер Лакур- фигура, която ще играе в последствие много важна роля за развитието на този музей. Осем картини и две скулптури на Лакур били включени в първоначалната експозиция на музея. Самият Лакур е определен в последствие за куратор на музея.

Музеят на изящните изкуства

На снимката: Сградата на музея;

Музеят на изящните изкуства в Бордо отваря официално врати през 1810г. в бившата къща на Жан-Жак Бел. Красивата сграда, която е била и бивше седалище на Кралската академия на науката, литературата и изкуствата е била реорганизирана от архитекта Ришар-Франсоа Бонфин. Интересно е, че откриването на музея съвпада с едно от големите дарения от творби, което било направено на музея от парижкия златар Франсоа-Луси Дукет- добър приятел на Лакур. През 1814г. Лакур умира, но неговото дело е продължено от сина му. Благодарение на всеотдайната му работа музеят осъществява няколко научни дейности, а така също на бял свят се появява и първият пълен каталог на всички експозиции на музея.

Музеят на изящните изкуства

На снимката: Една от залите на музея, където са изложени множество картини и скулптури;

В резултат на различните дарения от произведения много скоро мястото в музея става оскъдно и няма свободно място за излагането на всички творби. Дори и преместването на музея в едно от крилата на двореца Рохан не решава проблема. След няколко пожара, които засягат архивите на музея, където са били складирани много картини, градската управа на Бордо започнала да обмисля идеи за разширяването на музея. Архитектът на града дал идеята да се изградят две крила към двореца, които да бъдат свързани с галерия, но в последствие се решило да се изградят само крилата.
През следващите години колекциите на музея продължават да нарастват. Кураторите на музея продължават възприетата политика на запазване на баланс между творбите, получени чрез дарения и тези, закупени от самия музей. Държавата също спомага в това отношение, като насърчава даренията, като именно в резултат на тази политика в музея е получена и една от известните картини на Пикасо „Олга чете“. В момента музеят на изящните изкуства в Бордо има богата колекция от картини на френски и холандски художници. Сред най-известните имена се отличават тези на Анри Матис, Пабло Пикасо, Ригоберто Перез Солер, Тициано Вечелио, Антоан-Жан Грос и много други.

Музеят на изящните изкуства

На снимката: Една от най-известните картини на Пикасо – „Олга чете“;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: 20 Cours d’Albert, 33000 Бордо, Франция;

Телефон: +33 5 5610 2056;

Работно време:

Всеки ден /без вторник и официални празници/ от 11.00ч. до 18.00ч.;

Музеят е отворен на 14-ти юли и 15-ти август, които са официални празници във Франция;

Как да стигнете до музея:

Чрез трамвай:

Линия А и B /слезте на станция Palais de Justice или Hotel de Ville/;

Чрез автобус:

Линия 4, 5, 6, 15, 16, 56 /слезте на станция Galerie des Beaux-Arts/;

Линия 4, 5, 15 и 16 /слезте на станция Palais de Justice/;

Ако сте с кола, то може да паркирате на някой от следните паркинги:

1/ Паркинг Meriadeck;

2/ Паркинг Saint-Christoly;

3/ Паркинг Republique;

Вход:

Вход за постоянните експозиции: 4.00 Евро /нормален билет/ и 2.00 Евро /намален билет/;

Комбиниран вход за постоянните и временните експозиции: между 3.50 Евро и 6.50 Евро;

Намален билет: 2.50 Евро; /намаленият билет се продава на безработни, групи от поне 10 души, студенти/

Безплатен вход за временни експозиции: ученици, групи от студенти /поне 10 души/, лица под 18 години, лица с карта „Културата на Бордо“, инвалиди, както и за притежатели на Bordeaux Metropole City Pass;

В музея се организират и турове с водач. Ако желаете организиран тур, то се заплаща такса от 3.00 Евро към стойността на билета.

Музеят на изящните изкуства

Важно: Страницата разглежда подробно информация за музея на изящните изкуства, една от забележителностите на френския град Бордо – историческа информация, адрес на забележителността, информация как да стигнете до музея, цена на входните билети, работно време на на музея. Статията е последно обновена от нашия екип на 04 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Бордо, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно музей на изящните изкуства в Бордо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: