Музеят на цикладското изкуство – град Атина, Гърция

Открит през 1986г., Музеят на цикладското изкуство в Атина предлага най-добрите в света колекции на цикладско изкуство. Първоначално музеят е включвал произведения, които са били събирани от Николас и Доли Гуландри, но в последствие колекцията на музея е разширена благодарение на дарения от други гръцки колекционери.  Музеят на цикладското изкуство вече има отлична селекция от древногръцко и кипърско изкуство, като най-старите произведения датират от около 5000 години. Цикладските фигурки, датиращи от третото хилядолетие преди Христа, никога не са се радвали на същото ниво на популярност като класическите скулптури. Въпреки това, натрапчива простотата на тези мраморни статуи е вдъхновила много художници и скулптори на 20-ти век, включително Пикасо, Модилиани и Хенри Мур.

Музеят на цикладското изкуство

На снимката: Сградата на музея;

На първия етаж в основната сграда е разположена колекцията от цикладски произведения. Древногръцкото изкуство е на втория етаж, а на третия са изложени показва древни кипърски произведения. Четвъртият етаж помещава колекцията на Шарл Политис. Колекция от гръцки произведения, които са дело на атинската академия на изкуствата, е изложена в имението Стататос /Stathatos/. To представлява крило към музея на цикладското изкуство, което е открито през 1992г. Помещава се в елегантна нео-класическа сграда, която е служила като дом на Ото и Атина Стататос. Сградата е проектирана и построена от архитекта Ернст Зилер през 1895г.

Музеят на цикладското изкуство

На снимката: Изложбена зала в музея с представени древни съдове;

Докато сте в музея ще трябва да обърнете внимание на няколко изключително красиви произведения на древното изкуство. Първото от тях е червена чаша за пиене, която е богато украсена. Датираща от 5-ти век преди новата ера, чашата изобразява боксов мач между двама млади мъже-спортисти, ръководени от техния инструктор. Следващият интересен обект е бялата „Лекитос”. Тази красива бяла погребална ваза е пример за декорацията на вази в миналото, като е била използвана при балсамирането на тела. В нея се е държало балсамиращото масло. Вазата изобразява жена в траур, приемаща дарения на гроб, като датира от около 450г. преди Христа. В музея може да се насладите и на множество теракотени фигурки.

Музеят на цикладското изкуство

На снимката: Красивата червена чаша за пиене, отличаваща се със своята декорация;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: 4 Neofytou Douka, Атина 10674, Гърция;

Телефон: +30 210 722 8321;

 Работно време на Музея на цикладското изкуство:

Понеделник, сряда, петък и събота, от 10.00 часа до 17:00 часа;

Четвъртък, от 10.00 часа до 20.00 часа;

Неделя, от 11.00 часа до 17.00 часа;

Затворен на: 25-ти и 26-ти декември, 31-ви декември, 1-ви януари, Великден и 1-ви май, както и всеки вторник;

Цена на входни билети:

Билет за възрастен – 7.00 Евро /3.50 Евро в понеделник/;

Намален билет – 3.50 Евро /за хора на възраст 19-26 години, пенсионери и студенти/;

Групов билет /за групи от 15 или повече души/ – 5.00 Евро на човек;

Как да стигнете до Музея на цикладското изкуство:

-Чрез метро /линии 2 и 3-близките станции Евангелизмос и Синтагма/

-Чрез трамвай /линии 3, 7 и 13/;

-Чрез автобус /линии 054, 200, 203, 204, 211, 214, 220, 221, 223, 224, 235, 250, 408, 608, 732 и 815/;
Музеят на цикладското изкуство

Важно: Статията предоставя информация за музея на цикладското изкуство – град Атина, Гърция. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, информация за работното време на музея и цената на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Атина, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно музея на цикладското изкуство – град Атина, Гърция, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: