Музеят Прадо – град Мадрид, Испания

Музеят Прадо в Мадрид представлява истинска съкровищница на европейското художествено изкуство. Основан през 1819г., той съхранява над 150 хиляди художествени произведения. Ежегодно галерията се посещава от над 2 милиона туристи от целия свят. Голям брой творби на Гоя, Веласкес, Тициан и Рубенс са сред основните експонати. Освен изящни картини, в музея могат да бъдат видени още скулптури, чертежи, важни исторически документи и бижута. В самият музей се излага само малка част от цялата колекция, докато другата част е изложена временно в други музеи и официални институции.

Музеят Прадо

На снимката: Експозиция със скулптури в музея Прадо;

Сградата, която днес помещава Прадо, е построена по заповед на Карлос III. Той започнал строителството на голeми музеи и други атракции в опита си да направи кастилския град в равен на други европейски градове като Рим, Париж и Лондон. Сградата е проектирана от архитекта Хуан де Вилянуева. Първоначално в нея е трябвало да бъде поместен музея на естествените науки, но функцията му била окончателно решена чак по времето на внука на Карлос III – Фердинанд VII. Под влиянието на съпругата му – Мария Исабел де Браганза, той решава да използва постройката за  нов кралски музей за картини и скулптури. Първият каталог на музея, публикуван през 1819г., включва едва 311 творби, посветени на испанския живопис. През следващите години директорите на Прадо полагат големи усилия за пренасянето на нови творби. Множество картини са донесени от Ескориал и други кралски дворци и манастири. Частни колекционери също помагат за попълването на експозицията. Днес посетителите могат да се насладят на известните „Благовещение”, „Поклонението на пастирите” на Ел Греко; „Триумфът на Бахкус”, „Ковачницата на Титан” на Веласкес; „Светото семейство” и двете махи – голата и облечената – на Гоя.

Музеят ПрадоНа снимката: Самата сграда на музея е не по-малко впечатляваща от изложените вътре произведения;

 

Полезна информация за забележителността: 

Адрес: Paseo del Prado, Мадрид, Испания;

Как да стигнете до Прадо?

С метро Спирки: Banco de Espana, Atocha
С автобус Линии:9, 10, 14, 19, 27, 34, 37, 45
От летището Хващате линия 8, прекачвате се на линия 4 на спирка Mar de Cristal, прекачвате се на линия 2 на станция Goya и слизате на станция Banco de Espana.

Работно време:

Понеделник – събота 10.00 – 20.00
Неделя и през официални празници 10.00 – 19.00
На 1 Януари, 1 Май и 25 Декември Затворен
На 6 Януари, 24 и 31 Декември 10.00 – 14.00

Цени на билетите:

Нормална цена 15.00 евро
Нормална цена плюс гид 24.00 евро
Намалена цена – граждани над 65г., членове на големи семейства 7.50 евро
Цена за студенти между 18 и 25г. и за лица под 18г. Безплатно
Полезно: Музеят Прадо може да се посети безплатно както следва: Понеделник до Събота, от 18.00 до 20.00, а в Неделя и през официални празници от 17.00 до 19.00 часа;

Важно: Страницата разглежда подробно музея „Прадо“, една от забележителностите на испанския град Мадрид-историческа справка, адрес на забележителността, цена на билетите за посещение, работно време за посещения, информация как да стигнете до музея „Прадо“ в Мадрид. Статията е последно обновена от нашия екип на 21 Юни 2018г..

В случай че търсите хотел в град Мадрид и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Музеят Прадо

По-долу може да видите интерактивна карта относно музея Прадо – Мадрид, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: