Музеят Сералвеш – град Порто, Португалия

Музеят Сералвеш, посветен на съвременното изкуство е перлата в културната програма на Порто. Музеят е разположен върху зеления склон на един от хълмовете. Паркът около музея е с площ 18 хектара и е също толкова важен, колкото и самият музей. Сред зеленината на парка има множество скулптури- тук може да се разпознаят творби на Ричард Сера, Клас Олденбург, Дан Греъм и др. Фондацията е инвестирала не малка сума пари за облагородяването на парка и градините.

Музеят Сералвеш

На снимката: Каса Сералвеш с част от парка;

Музеят е открит през 1989г. и се помещава първоначално в Каса Сералвеш – красива и представителна къща в стил арт-деко. В къщата често се организират различни изложби. По-важните изложби на съвременното изкуство се организират голямата бяла сграда в минималистичен стил, проектирана от архитект от   Алваро Сиза Виейра. Тази сграда е открита през 2000г. Постоянната колекция, която е рядко показвана /и то по няколко експоната наведнъж/, обхваща международните движения в изкуството от 60-те години на 20-ти век до днес. Ако посетите Порто в края на май и началото на юни, поинтересувайте се от фестивала на музея, предлагащ безплатно над 40 часа събития, свързани с изкуството.

Музеят Сералвеш

На снимката: Паркът е приятно място за разходка и отдих;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Руа Д. Жоао Кастро 210 /Rua D. Joao Castro 210/, Порто, Португалия;

Телефон: +351 22 615 6500;

Работно време на музея:

Музеят е отворен от понеделник до петък, от 10.00 часа до 19.00 часа /в периода април-септември/;

Музеят е отворен в събота, неделя и на официални празници, от 10.00 часа до 20.00 часа /в периода април-септември/;

Музеят е отворен от понеделник до петък, от 10.00 часа до 18.00 часа /в периода октомври-март/;

Музеят е отворен в събота, неделя и на официални празници, от 10.00 часа до 19.00 часа /в периода октомври-март/;

Работно време на парка:

Паркът е отворен от понеделник до петък, от 10.00 часа до 19.00 часа /в периода април-септември/;

Паркът е отворен в събота, неделя и на официални празници, от 10.00 часа до 20.00 часа /в периода април-септември/;

Паркът е отворен от понеделник до петък, от 10.00 часа до 18.00 часа /в периода октомври-март/;

Паркът е отворен в събота, неделя, както и на официални празници, от 10.00 часа до 19.00 часа /в периода октомври-март/;

Работното време е само до 16.00 часа на 25-ти Декември, 31-ви Декември и 1-ви Януари;

Как да стигнете до музея:

-Чрез автобус- използвайте линии N3, 18, 19, 21, 78;

 Цена на входните билети:

Билет за музея – 10.00 Евро /включва и посещение на парка/;

Намаление от 50% от цените на билети се допуска за следните категории хора:

-възрастни лица над 65 години;

-притежатели на Porto Card;

-притежатели на младежка карта;

Безплатен вход: за лица под 18 години; всяка неделя между 10.00 часа и 13.00 часа; студенти;

 Касите на музея затварят 30 мин. преди посочените по-горе часове;Важно: Страницата предоставя полезна информация за музея „Сералвеш“, една от големите забележителности на португалския град Порто – историческа справка, адрес на забележителността, работно време за посещения на музея, цена на входните билети, информация как да стигнете до музея „Сералвеш“, информация за посещение на парка към музея. Статията е последно обновена от нашия екип на 26 Юли 2018г.

Музеят Сералвеш

В случай че търсите хотел в Порто, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно музея Сералвеш в Порто, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: