Мюнхен – началото на една баварска приказка

Мюнхен (München) е третият по големина град в Германия със своето население от около 1.5 милиона жители, но според проучванията сред германското население много повече немци биха желали да имат възможността да живеят в този град. А той се слави с изключително богата култура и историческо наследство и с много високо качество на живот. Мюнхен може би е най-известен със своя Октоберфест, както и като любима дестинация за любителите на бирата, но не трябва да се пропуска, че градът разполага с редица чудесни музеи и културни забележителности.

Мюнхен

На снимката: Мариенплац със сградата на кметството;

Трите Пинакотеки в Мюнхен формират една от най-големите колекции на изкуство в Европа, а Немският музей е един от най-големите научни и технологични музеи в света. Мюнхен е бил кралска резиденция за около седем века и разполага с едни от най-прекрасните барокови дворци в Европа – Резиденц, Дворецът Нимфенбург, Дворецът Шлийсхайм. Разнообразието от архитектурни стилове е впечатляващо- като се започне от старите готически църкви и се стигне до съвременните сгради, сред които се отличават Олимпийската арена от 1972г. и централаната на БМВ /BMW/.

Мюнхен

На снимката: Фрауенкирхе;

Градът е основан през девети век като малко селце близо до бенедиктински манастир. Името „Мюнхен” произлиза от стара немска дума за монах. През 1225г. Мюхен става седалище на местния херцог, а от 1504г.- столица на Бавария. Той остава основна резиденция на управляващата фамилия Вителсбах до премахването на монархията през 1918г.  Те са били запалени строители и създали дворци и църкви, както и цели части на града. Бавария е превърната в царство през 1806г., а местните царе били предимно просветители и целели привличането на културни дейци и артисти в града. В края на 19-ти век и преди Първата световна война, Мюнхен е важен европейски културен център. Мюнхенското предградие Швабинг /Schwabing/ е особено популярно сред художници и писатели.

Мюнхен

На снимката: Триумфалната арка в Мюнхен;

След  Първата световна война, Мюнхен за кратко попада в ръцете на революционерите и освен това става „свидетел” на основаването на Националната социалистическа немска работническа партия, известна като нацистката партия.  През 1923 г. нейният лидер Адолф Хитлер безуспешно се опитва да извърши преврат в града, като получава лека присъда за своите действия. След като нацистите взимат властта в Берлин през 1933г., Мюнхен става „столица на движението“ и няколко сгради са били построени или променени, за да отразяват възгледите на нацистите. През  1938г. скандалната срещата, на която Великобритания, Франция и Италия се съгласяват и на практика „продават” Чехословакия на Германия, се провежда именно в Мюнхен.

Градът е преживял ужасните бомбардировки по време на войната, но е възстановен бързо след това. На 15-ти декември 1957г., той официално става град с един милион жители. През 1972г. Мюнхен е домакин на летните олимпийски игри, а две години по-късно Германия спечели Световното първенство по футбол на олимпийския стадион в града. Въпреки, че в центъра на града има много исторически сгради, то не същото нещо може да се каже за покрайнините, където са построени модерни сгради и комплекси. Прогресът на Мюнхен и неговото богатство като град се дължи изключително много на местната индустрия. Най-известните местни компании са BMW, Siemens и Allianz.

Мюнхен

На снимката: В Мюнхен има чудесни дворци, а интериорът на „Резиденц“ е особено впечатляващ’

Най-доброто време за посещение:
Бавария е най-посещавана в периода между май и октомври. Отпускаркият период през юли и август е добре да се избягва, тъй като цените се увеличават и популярните забележителности са претъпкани. Разликата в броя на посетителите една седмица преди или след разгара на сезона е наистина голяма.

Зимните месеци в Мюнхен и Бавария са доста мрачни и сиви, като поради тази причина голяма част от естествената красота на този красив немски регион остава скрита за очите и не може да се види. Въпреки това близостта на Мюнхен до Баварските Алпи и важни курорти като Гармиш, карат доста туристи да посещават града и през този период от годината, привлечени от възможността да се насладят на зимни спортове, а и да разгледат местните забележителности. Особено приятно е в предколедния период, когато, макар и студено, Мюнхен бива осветен с цветни лампички и светлини. Всяка вечер, около 17.30 часа, на централния градски площад Мариенплац се провеждат коледни мероприятния и се пеят традиционни за празника песни. Местният коледен базар се провежда по традиция между края на ноември и продължава до Бъдни вечер.

Мюнхен

На снимката: Мариенплац и коледният базар;

Ако се чудите в кой момент от годината да посетите Мюнхен, то трябва да знаете, че най-известният фестивал на Германия се провежда в Мюнхен. Хотелите са пълни, а бирата се лее около Терезиенвийзе, където се разпъват палатки, превръщайки района в дом на няколко хиляди празнуващи. Фестът продължава от средата на септември до първата неделя на октомври.

Транспорт:

Най-лесният начин да достигнете до Мюнхен е със самолет. Повечето авиокомпании формират цените на билетите си сезонно. По време на пиковия сезон през летните месеци, полетите до Мюнхен са най-скъпи. По принцип през зимата цените са по-ниски, като това обаче не важи за коледния период около празниците, когато поради натовареността и търсенето на билети, компаниите вдигат отново цените.

Летището на Мюнхен се намира на около 25 км. североизточно от центъра на града, в предградието Ердигнер Моос /Erdigner Moos/. Повече информация за полети, разписания и друга информация може да получите по телефона /+49 89 97500/,  или на официалния сайт на летището: www.munich-airport.de. Мюнхенското летище оперира ежедневно повече от 400 полета, като се обслужват около 65 дестинации по цял свят. Има директни полети от и до големи градове като Ню Йорк, Маями, Чикаго и Торонто  /в Северна Америка/, както и множество полети до европейски дестинации. Веднъж стигнали до Мюнхен със самолет, сигурно ще се чудите как да се придвижите до самия град. Възможностите тук са няколко.

Мюнхен

На снимката: Немският или още наричан Технологичен музей в Мюнхен;

Един от тези варианти е чрез местната система на S-Bahn. S-Bahn свързва летището с Hauptbahnhof (главната железопътна гара), която е разположена в центъра на Мюнхен. Влаковете пътуват на всеки 10 минути, а самото пътуване продължава около 40 минути, поради честите спирания по различни спирки.  Цената на билета е 12.40 Евро, но ако сте притежател на „Eurailpass” ще пътувате безплатно. Ако искате да пътувате с такси от летището до центъра на Мюнхен, трябва да си приготвите сума от порядъка на 60.00-70.00 Евро. Отделно от горепосоченото, има и автобуси, оперирани от Луфтханза, които също предоставят възможност за достигане на градския център.

Освен чрез самолет, Мюнхен може да се достигне лесно и с автомобил. До града има чудесни пътища и магистрали. Когато приближите Мюнхен, трябва да слезете от магистралата и да следвате знаците „Stadmitte” в посока градския център. Основни магистрални пътища от Залцбург и други източни градове, Гармиш-Партенкирхен и други южни дестинация, се свързват с околовръстния път на Мюнхен. От Щутгарт и други западни немски градове магистралата свършва при Оберменцинг /Obermenzing/- западно предградие на Мюнхен. Ако идвате пък от северна Германия, в това число и Франкфурт, то е най-добре да слезете от магистралата при изход „Швабинг”.

Мюнхен

На снимката: Дворецът „Нимфенбург“ с част от прекрасните му градини;

На практика няма ограничение на скоростта по автомагистралите в Германия /за най-лявата скоростна лента/, но въпреки това има оплаквания от доста хора, че местната полиция ги спира и и пише актове. За това на много места може да видите препоръки да карате с разумна скорост, поне от гледна точка на безопасността, ако не се интересувате толкова от това дали ще ви глобят. Препоръчителната скорост по магистралите не е различна от тази в България- 130 км/ч. В градските зони ограничението на скоростта е 50 км/ч. На всички други пътища, с изключение на автомагистралите, ограничението на скоростта е 100 км/ч.

Много хора предпочитат да пътуват до Германия със самолет, а там /на летището в Мюнхен/ да си наемат кола. Имайте в предвид, че на летището в Мюнхен конкуренцията за коли под наем е жестока и е препоръчително да си направите избор на кола предварително. Големите компании за коли под наем имат офиси на летището. Ако направите резервацията си за автомобил седмица или две предварително, може да ви излезе и по-евтино. Задължително проверете предложенията на сайтовете на компаниите за коли под наем или пък направете сравнение лесно чрез сайта www.rentalcars.com.

Мюнхен

На снимката: Интересна част от английската градина;

Най-добрият начин да разгледате Мюнхен е пеша. Центърът на Мюнхен е голяма пешеходна зона и поради тази причина доста от местните атракции може да се достигнат пеша. Снабдете се с карта на града от вашия хотел или от местния туристически офис. Централният офис за туристическа информация има два клона- на главния площад Мариенплац, и на централната гара Hauptbahnhof. За писмени или телефонни запитвания, може да се свържете да отправите вашето запитване на адрес: Зеднлингер Щрасе 1, 80331 Мюнхен или да позвъните на +49 89 2339 6500, www.muenchen.de.

Не всички от местните забележителности са разположени в центъра на града, така че в един момент вие определено ще се нуждае от транспорт- личен автомобил или обществен транспорт. Подземната транспортна система в Мюнхен, или така нареченият U-Bahn, е модерна и бърза опция за придвижване. Надземните S-Bahn, или вътрешноградска железница, обслужват и по-крайните райони на града. Основният транспортен хъб в града е Мариенплац, където преминават влаковете на U-Bahn и S-Bahn. Хубавото е, че с един и същи билет може да се возите  както на U-Bahn и S-Bahn, така и на трамваи и автобуси. По всяка вероятност все пак ще ви се наложи по-често да ползвате U-Bahn. Ако сте притежател на Eurailpass, ще може да я използвате при пътувания с S-Bahn, защото това е държавна железница. Ако не разполагате с карта, ще трябва да си закупите билет за единично пътуване или стрип от билети за повече пътувания, като те се продават от електронни машини, разположени на входовете към станциите.

Мюнхен

На снимката: Паметникът на Максимилиан;

Ако ще пътувате само веднъж, то билетът струва 2.70 Евро при пътувания на близки разстояния и може да достигне до цена от 10.80 Евро, ако трябва да стигнете до периферията на града. По-икономичният вариант е да си закупите множество билети /стрип от билети/. Това е добра опция, ако ще пътувате повече пъти, като цената на такъв стрип от билети е 13.00 Евро и включва 10 билета.

Мюнхен

На снимката: Старата Пинакотека, Мюнхен – една от най-богатите галерии в Европа;

Едно пътуване в централната градска част ще ви струва два билета от стрипа, които са валидни в продължение на 2 часа. В това време ще може да прекъснете пътуването си и да се прехвърлите на друг вид транспорт без ограничения, поне до колкото пътувате в една посока. Ако смените посоката на пътуване, ще трябва да валидирате други два билета от стрипа. Деца на възраст над 15 години заплащат билет като за възрастни. Ако ще пътувате по-често в рамките на един ден, може да си закупите дневна кара /Tageskarte/, която е на стойност от 6.40 Евро. Картата е валидна от момента на закупуването до 4.00 часа на другата сутрин. В случай, че ще пътувате извън централната градска част, то също може да си закупите дневна карта, която е на двойна цена. Повече информация за градския транспорт в Мюнхен, може да получите на телефон +49 89 210 330 или на следния уебсайт: www.mvv-muenchen.de.

Ако решите да се разходите из Мюнхен с такси, то трябва да знаете, че първоначалната такса за такситата, които седят на стоянки из града, е около 2.70-3.00 Евро. В случай че си повикате такси, първоначалната такса се увеличава с около 1.00 Евро.

В рамките на град Мюнхен ще бъдете таксувани около 2.00 Евро на километър, освен ако маршрутът не е по-дълъг от 10 километра. В този случай цената пада до 1.50-1.70 на километър, в зависимост от разстоянието. Ако искате таксито да ви изчака на определено място, следва да сте готови да заплатите 25.00 Евро на час. Повече информация относно таксиметровия превоз в Мюнхен може да се получи на телефони: +49 89 21610 и +49 8919410.

Тъй като Мюнхен е доста задръстен с коли град, не ви препоръчваме да тръгнете да обикаляте из местните забележителности с автомобил. Когато резервирате вашия хотел в града, уверете се че разполага с паркинг, както и какви са условията за паркиране там. Гаражите в Мюнхен са скъпи, като цените варират между 18.00 и 25.00 Евро на вечер.

Ако сте в Мюнхен и планирате да си направите екскурзия из баварската провинция, то е добре да си наемете кола от центъра, а не от летището.

Туристическият офис на град Мюнхен продава за малка сума карти на града, включително и карта с велосипедни маршрути. Едно от най-удобните места за наемане на велосипед е Радиус Мотори (+49 089 596113), намиращ се до Hauptbahnhof, близо шкафчета противоположни писта 32 (отворено от май до началото на октомври, всеки ден от 9.30 часа до 18.00 часа). Таксите за велосипеди под наем са около 3.00-4.00 Евро на час, или 15.00-18.00 Евро за цял ден. При наемането на велосипед ще ви бъде поискан и депозит. Има намаления а деца, студенти, както и за притежатели на специални карти /Eurailpass, например/.

Храни и напитки:

Първото нещо, което ще забележите в Мюнхен, когато се опитате да намерите нещо традиционно за хапване, е голямото разнообразие от колбаси и наденички. Любимият на много от посетителите е братвурстът, който по принцип е традиционен за град Нюрнберг, като включва прясно свинско месо. Вайсвурстът, друг вид традиционна наденичка за Мюнхен, е измислен през 1857г., като включва телешко месо, далак и други част от телето. Отделно от това се предлагат и разновидности с различни подправки и лимонов сок за подобряване на вкуса. Бауернвуст и Ноквурст са варианти на Франкфуртера и също са разпространение. На много места в Мюнхен може да срещнете и Лебервурст /специалитет на Хесен/, както и Ридервурст /наденица от говеждо месо/ и Блутвурст /кървавица/. Независимо от това на коя наденица се спрете, най-често месото се предлага с горчица, хлебче и бира.

Мюнхен

На снимката: Известната бирария „Хофбраухаус“;

Има и други интересни местни ястия, които си заслужава да се опитат. Сред тях е Zungerl /свински език/  или Wammerl /свинско шкембе/, като последното най-често се сервира със запържено или варено зеле. Предлагат се също така и различни разновидности на кнедли – картофени кнедли, хлебни кнедли и друг. Хлебните кнедли по принцип винаги се сервират заедно с едно от най-известните месни ястия на Бавария – Швайнбратен, или свинско печено. Популярни са и Kalbshaxen (ястие с телешка опашка) и Schweinshaxen (печени свински джолани).

Както споменахме и по-горе, независимо какво ястие ще си изберете, добре е то да бъде поднесено и консумирано с чаша вино или бира. Според проучване, местните жители изпиват 280 литра бира на човек всяка година. Всички големи марки бира се предлагат в Мюнхен, както и някои местни традиционни марки. Идеалното място  за консумация на това невероятно разнообразие от ферментирали зърна е някоя от десетки бирени изби и бирарии в града, където заедно с бирата ще може да замезите с репички, сирене, колбаси, солени гевречета и други подобни, които несъмнено ще засилят жаждата ви. Най-големите забележителности на Мюнхен по отношение на бирариите са Hofbrauhaus и Burgerbraukeller.

Знаете ли, че:

Мюнхен се счита за вторият по големина издателски център в света, като над 250 издателства и фирми са разположени в града?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителен страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Мариенплац;

2/ Портата Карлстор;

3/ Бюргерзаал;

4/ Църква „Свети Михаил”;

5/ Сградата на новото кметство;

6/ Фрауенкирхе;

7/ Църквата „Свети Петър”;

8/ Сградата на старото кметство;

9/ Църквата на Светия Дух;

10/ Портата Изартор;

11/ Църквата „Свето Йонах-Непомук”;

12/ Портата Зендлингер;

13/ Църквата „Света Анна”;

14/ Дворецът „Резиденц”;

15/ Площад Макс-Йосиф;

16/ Църквата „Свети Кайетан”;

17/ Църквата на Спасителя;

18/ Архиепископският дворец;

19/ Дворецът Порция;

20/ Хофраухаус;

21/ Паметник на Максимилиан II;

22/ Максимилианеум;

23/ Вила Щук;

24/ Паметник „Ангел на мира”;

25/ Църквата „Свети Никола”;

26/ Немският музей;

27/ Портата на победата;

28/ Английската градина;

29/ Баварски национален музей;

30/ Старата Пинакотека;

31/ Новата Пинакотека;

32/ Дворецът Нимфенбург;

33/ Зоологическа градина Хелабрун;

Допълнителна информация за Мюнхен може да се намери на официалния туристически сайт на града: www.muenchen.de.
Мюнхен

Важно: Статията предоставя информация за град Мюнхен, Германия. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението му, как да стигнете до него, полезна информация за работното време и цена на входните билети на някои от местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 03 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Мюнхен, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com