Мюрен – алпийският рай

Малкото селце Мюрен се намира на 11 км. южно от Лаутербрунен и на 30км. южно от Интерлакен. Известно е с красивото си местоположение, кацнало високо над долината Лаутербрунен. Намиращо се на 1624 метра надморска височина, Мюрен е и най-високо разположеното постоянно населено място в Бернезе Оберланд. Мюрен е важен зимен ски курорт през зимата, а през лятото много туристи посещават мястото под формата на еднодневна екскурзия от Интерлакен, за да се насладят на красотата на самото селце и околния пейзаж. Пистите тук са разработени през далечната 1920г., като Мюрен се счита и за родно място на съвременните алпийски състезания.

Мюрен

На снимката: Мюрен през зимата;

Как да стигнете до Мюрен:

При всички положения основна отправна точка трябва да ви бъде Интерлакен. Ако пътувате с автомобил,  препоръчваме ви да го оставите около железопътната гара Интерлакен Изток и да продължите с влак –  само така ще може напълно да усетите красотата на пътуването из този район. Планинската железница ще ви отведе до Лаутербрунен, като пътуването трае около 1 часа. От Лаутербрунен може да се прехвърлите на зъбчатата железница до Мюрен. Същата тръгва от Лаутербрунен на всеки половин час, като оперира от 6.30 часа сутрин до 20.30 часа вечер. Цената на билет от Интерлакен до Мюрен и обратно е от порядъка на 50.00 Швейцарски франка и включва всички форми на транспорт по пътя.

 

Трябва да имате в предвид, че автомобилният трафик в Мюрен е забранен. С кола може да стигнете до Щехелберг – последният град по пътя през долината Лаутербрунен. След това трябва да продължите с кабинков лифт.

Мюрен

Мюрен

На снимката: Из уличките на селцето;

Туристическа информация в Мюрен:

Туристическият информационен офис в Мюрен се намира в  Sportzentrum (телефон: 033/856-86-86). Имайте в предвид, че тук няма имена на улици –  просто трябва да следвате знаците, сочещи към различните хотели, търговски обекти и местни забележителности. Туристическият офис е отворен от понеделник до петък, от 9.00 часа до обяд и от 14.00 часа до 19.00 часа, а в събота и неделя – от 14.00 часа до 18.30 часа.

Какво да видите в Мюрен:

В района около Мюрен има километри със ски писти. Мюрен е един от най-добрите ски курорти в Швейцария, като предоставя и достъп до Шилтхорн, намиращ се на височина от 2923 метра, а от там започва 15 километрово ски трасе, което стига долу чак до Лаутербрунен. Районът е известен и с разнообразните форми на транспорт, чрез които може да достигнете до наглед недостъпни места –  тук ще откриете фуникуляр, седем лифта и др. Еднодневна ски карта, която включва и района около Шилтхорн, струва 63.00 Швейцарски франка, а 6-дневна карта –  282.00 Швейцарски франка. Така посочените цени са за възрастни хора, но има намаления за деца и пенсионери. За любителите на разходки със ски из природата, има специално 12 км. трасе, което започва близо до станция Мюрен. Спортният център в Мюрен е един от най-добрите в Бернски Оберланд. Модерната сграда разполага със закрит басейн, салон, снек бар, открита пързалка, информационен туристически офис, библиотека, както и стая за игри. Има съоръжения за скуош, тенис, и кърлинг. Използването им може да се заплаща и в хотели, като сумите се начисляват към сметката ви. Съораженията по принцип работят от понеделник до петък, от 9.00 часа до 12.00 часа и от 13.00 часа до 18.45 часа., а пиковият сезон работят и през уикенда – от 13.00 часа до 18.30 часа /в събота/ и от 13.00 часа до 17.30 часа /в неделя/. Все пак е възможно да има и разминавания понякога, поради което е добре да проверите допълнително.

Мюрен

На снимката: Районът около Мюрен през пролетта и лятото, когато всичко е цъфнало;

Известната линия Мюрен – Алмендхубел тръгва от северозападния край на селцето. Може да се насладите на панорамна гледка към долината Лаутербрунен, Венген и Клайн Шейдег. Районът е красив не само през зимата. В периода от средата на юни до края на август, алпийските поляни са покрити с диви цветя. Разходка в този хълмист район лесно може да бъде връхната точка на пътуването ви до Швейцария. Линията Мюрен – Алмендхубел работи ежедневно през цялата година, от 9.00 часа до 17.00 часа. Има само затваряния за поддръжка през май и ноември. Цената на билетите е 13.00 Швейцарски франка /отиване и връщане/.

Мюрен

На снимката: Фуникулярът Мюрен – Алмендхубел;

Най-популярната екскурзия от Мюрен е пътуването с кабинковия лифт до Шилтхорн, от където се разкрива 360-градусова гледка. Панорамата се простира от Юра до Шварцвалд, включително Айгер, Мьонх и Юнгфрау. На Шилтхорн се намира въртящ се ресторант, носещ името „Пиц Глория”. Мястото е и началото на най-дългата писта за спускане в света. Кабинковият лифт тръгва на всеки 30 минути, а до върха се стига за около 20 минути.

Мюрен

Мюрен

На снимките: Лифтът към Шилтхорн и самият връх;

Пазаруване в Мюрен:

 Ако възнамерявате да пазарувате в Мюрен, имайте в предвид, че тук цените не са никак ниски. По принцип Швейцария е скъпа държава, с висок стандарт на живот, но в Мюрен цените са на едно още по-високо ниво, защото теренът е негостоприемен и доставките на стоките се извършва с лифт или хеликоптер, а това оскъпява всичко. Магазините обаче са пълни с всякакви стоки и ще може да намерите всичко, което търсите. Два от магазините, на които може да обърнете внимание и където се продават местни сувенири и спортно оборудване, са Sporthaus Abegglen (033/855-12-45) и Sporthaus Stager (033/855-23-55).В случай че се нуждаете от хотел в Мюрен, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Мюрен

Важно: Статията предоставя информация за Мюрен, Швейцария. Тук ще намерите полезна информация за селцето и какво може да видите в него и около него, полезни съвети за пазаруване и как да стигнете до Мюрен. Статията е последно обновявана от нашия екип на 25 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Мюрен, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на селцето, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.