Намюр – Столицата на Валония

Намюр е областният център на област Валония и се издига на мястото, където река Самбра се влива в река Мьоза. Градът възниква още в древността, но добива действителния си вид през ранното средновековие след построяването на масивна укрепена цитадела, която се извисява над двете реки. Същата е престроявана многократно през вековете и продължава да бъде отличителен белег на град, като до нея може да стигнете пеша или с лифт. Цитаделата е отворена за посещения. Първоначално град Намюр се е простирал само до северния бряг на река Мьоза, а днес е важен индустриален и търговски център с голям железопътен възел. Въпреки щетите, които са нанесени на града по време на Първата Световна Война /когато е бил под обсадата на германците/ и Втората Световна Война /когато е бил в центъра на битката за Ардените и при Бюлж/, градът запазва голяма част от своето излъчване и архитектура. Една от сградите заслужаващи особено внимание е тази на катедралата „Св. Обен“, а камбанарията на кулата „Св. Джеймс“ на Плас де-з-Арм е обявена за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Градът се гордее с динамичната си атмосфера, съчетана с доброто качество на живот. Тук е пълно с пешеходни алеи за пазаруващите или просто за тези, които искат да си починат с питие или да хапнат на спокойствие. Магазинчетата са предимно старомодни и засега поне липсват големите молове и супермаркети.

намюр

На снимката: Цитаделата на Намюр;

Най-доброто време за посещение:

Градът има претенцията да е целогодишна дестинация, но зимите могат да бъдат особено сурови.

 

Търсите хотел в Намюр?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Как да стигнете до града:

Намюр се намира на близко разстояние от Брюксел. На всеки час има влакове от Брюксел до Намюр, като цената на билета е малко над 8 Евро. До Брюксел може да стигнете със самолет, влак или кола и оттам да се прехвърлите на влак до Намюр. Ако се намирате във Великобритания, може да вземете Евростар от гара Св. Панкрас Интернешънъл до Брюксел и оттам да се прикачите до Намюр. Цялото пътуване отнема около 3 часа и половина.
Какво да правите в Намюр:

Освен да посетите основните забележителности на града, в зависимост от сезона на вашето посещение, може да се насладите на множество мероприятия, които се провеждат в града. Така например през зимата се организира традиционният коледен базар. През пролетта се провежда фестивалът на уличното изкуство „Намюр през май“, както и международен фестивал на поезията. През лятото може да се насладите на традиционния рок фестивал, както и музикалния фестивал на Намюр. Есента е особено богата на културни събития, като през есенните месеци се провеждат традиционните празненства на област Валония, фестивал на френското кино, фестивал на късометражни филми, както и фестивал на научно-популярните филми.

намюр

На снимката: Площад Д’Армс в Намюр, където може спокойно да се разходите;

Знаете ли, че:

През септември има интересно събитие- Битката за златните кокили, при която два отбора в средновековни дрехи се сражават на кокили?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Цитаделата на Намюр;

2/ Катедралата „Свети Албан“;

3/ Църквата „Свети Лупус“;

4/ Съкровището на Худо д’Онес;

5/ Залата на месото /Касапският дом/;

6/ Кулата „Свети Джеймс“;

7/ Археологическият музей на Намюр;

8/ Музей на модерното изкуство на Намюр;

9/ Музей „Гроосбек дъо Кроа“;

Допълнителна информация за Намюр може да откриете на официалния сайт на града: www.namurtourisme.be.

Намюр

Важно: Страницата предоставя полезна информация за белгийския град Намюр – историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на Намюр. Статията е последно обновена от нашия екип на 05 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Намюр и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно белгийския град Намюр, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: